Schwarzkopf, Syoss, Fa, Persil gibi markaların sahibi olan dünyaca ünlü Alman kozmetik ve kimyasal ev temizlik ürünleri üreticisi Henkel’in Rusya’daki varlıklarının yeni sahipleri belli oluyor.
Vedomosti gazetesi, Henkel Rusya’ya yakın kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde, şirketin Rus varlıklarının satışının son aşamada olduğunu vurgularken, anlaşmanın henüz imzalanmadığını belirterek alıcının adını vermeyi reddettiğini, ancak gazetenin kaynaklarına göre, Rus ilaç üreticisi Pharmstandard ve Kismet Capital yatırım şirketini içeren bir yatırımcı konsorsiyumunun Henkel’in varlıklarına sahip olabileceğini yazdı.
Pharmstandard’ın hissedarlarının Henkel’in çoğunluk hissesine sahip olacağı, hükümet komisyonu tarafından anlaşma için çoktan izin verildiği kaydedilirken, satıştan sonra fabrikaların Henkel markası altında üretim yapmaya devam edeceği iddia ediliyor.
Öte yandan Kommersant gazetesi, aralık ayında paylaştığı haberinde, Alman şirketin Rusya’daki temsilciliğinin genel müdürü Sergey Bykovsky’nin tedarikçilere şirketin Rusya’da “Lab Industries” markası altında bağımsız bir kuruluş olarak faaliyet göstereceğini bildirdiğini yazmıştı.
Rus ilaç şirketi Pharmstandard ile yatırım şirketi Kısmet Capital ve şirketin sahibi olan İvan Tavrin’e ait yatırım fonu Elbrus Capital’dan resmi bir açıklama henüz yapılmazken, satışın tutarının da belli olmadığı, ancak uzmanlara göre Henkel’in Rusya’daki varlıklarının 500 milyon Euro’nun üzerinde olduğunun tahmin edildiği ifade edildi.
Rusya’da 11 fabrikası bulunan Henkel, 19 Nisan 2022’de Ukrayna’daki askeri operasyonu bahane ederek Rusya’da iş yapmayı reddetme kararı aldığını duyurmuştu.
Aralık ayı sonunda konuşan Henkel Hissedarlar Komitesi ve Denetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda kurucunun torununun torunu olan Simone Bagel-Trah, İsviçre’nin Almanca yayınlanan Neue Zürcher Zeitung (Yeni Zürih) gazetesine yaptığı açıklamada, şirketin Rusya’daki işletmelerinin satışını kısa sürede tamamlamayı planladığını belirtirken, “Satış sürecini başlattık. Başlangıçta çok sayıda ilgili vardı. Şimdi uygun ve ciddi alıcılardan oluşan, üstelik tüm yaptırımlara uygun bir teklif izlenimi verenlerle listeyi daraltıyoruz” ifadelerini kullandı.
Rusya’daki işini hızlı bir şekilde satmayı planlayan Henkel için Rusya’nın önemli bir pazar olduğunu itiraf eden Bagel-Trah, “Orada (Rusya) satışlarımız yaklaşık 1 milyar Euro civarındaydı. 2 bin 500 çalışanımız ve 11 üretim tesisimiz bulunuyordu. Bu nedenle Rusya, şirket için çok önem taşıyordu” dedi.
Varlıklar indirimli satılıyor
Hükümet tarafından alınan kararla birlikte, Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancı şirketlerin varlıklarını satması veya devretmesi ile ilgili süreçler belirli koşullara tabi tutulurken, buna göre varlıkların piyasa değerinin bağımsız bir şirket tarafından değerlendirmesi ve değerleme raporunda belirtilen varlıkların gerçek piyasa değerinin en az yüzde 50’sine denk gelecek şekilde indirimle satılması zorunluluğu bulunuyor.
Hükümetin yabancı yatırımlar komisyonu tarafından izin çıkması durumunda gerçekleşen satış işlemi miktarının en az yüzde 10’u tutarında federal bütçeye gönüllü olarak katkı payı yükümlülüğü şartı koşuluyor.
Varlıklarını bağımsız değerleme raporunda belirtilen gerçek piyasa değerinin yüzde 90’ından daha fazla bir indirimle satması durumunda ise devlete verilmesi gereken katkı payı oranı yüzde 10’a yükseliyor.