spot_img
13.3 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaGündemBu yaz Türkiye'de tatil ne kadara mal olacak?

Bu yaz Türkiye’de tatil ne kadara mal olacak?

Fiyatların önemli ölçüde artmış olmasına rağmen Rus turistlerin yaz tatili için gerçekleştirdiği tur rezervasyonlarının neredeyse yarısına sahip olduğunu bildiren Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, Akdeniz ve Ege denizlerinde tatil maliyetlerini ve turistlerin ödeme imkanlarını inceledi.

Yaz sezonunda Türkiye’nin tek rakibi Rusya

Haberinde, yakın zamanda gazetecilere açıklamalarda bulunan Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze’nin “Türkiye’nin bu yaz sezonunda tek rakibinin Rusya olacağı” sözlerine yer veren ajans, şu anda erken rezervasyon kampanyasının ön sonuçlarına göre yaz sezonu için en çok satılan paket turlarda Rusya ve Türkiye’nin neredeyse ‘omuz omuza’ mücadele verdiğinin altını çizdi.

Ülkenin dev tur operatörlerinden Tez Tour tarafından RIA Novosti’ye yapılan açıklamada, Türkiye’de yaz tatili yapmak isteyen Rusların olası deprem tahminleri ile bile durdurulamadığı vurgulanırken, öte yandan ülkedeki otellerin sismik dayanıklılık açısından kontrol edilmesinin önerildiği, bahsedilen sismik sertifikaya sahip otellerin Rusların tercihlerine yansıyabileceği tahmin ediliyor.

ATOR Başkanı Lomidze, “Birçok tur operatörünün satışlarında Rusya ve Türkiye turlarında yüzde 50’ye yüzde 50 eşitlik var. Rusya’daki talep yüzde 30 artarken, Türkiye talepleri ise şu anda yüzde 10 ila 25 oranlarında düştü” ifadelerini kullanırken, iç turizmin bu yıl arzdaki tüm sorunlara rağmen rekora gideceği düşünülüyor.

Uzmanlar, bu yıl Rusların erken rezervasyon aktivitelerinin pandemi öncesi kadar popüler olmadığına değinirken, ülkedeki otellerin fiyatlarını artırdığı, turistlerin de tatil için ödemekte acele etmeyerek özel teklifleri beklediği kaydediliyor.

Türkiye’de fiyatlar neden yükseliyor?

RIA Novosti, Rusya’nın dev tur operatörlerinden Intourist’e göre Türkiye tatillerinde yaşanan keskin fiyat artışının geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden havayolu ile ulaşım eksikliği ve enflasyon olduğuna vurgu yaparken, Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin ise Avrupalılar arasında Türkiye tatillerine olan yüksek talebe de dikkat çekiyor.

Avrupalıların Türkiye taleplerinin tatil maliyetini artırdığına değinen Gorin, bununla birlikte Rusların yurtdışında plaj tatili için çok az alternatifi olduğunun altını çiziyor.

Batı yaptırımları öncesi Türkiye ile rekabette öne çıkan Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya Rusların eskisi kadar gidemediği, daha da önemlisi vize dahi alamadığı kaydedilirken, aynı zamanda her turistin aktarmalar nedeniyle artan ulaşım masraflarını göze alamadığı belirtiliyor.

Rus çevrimiçi seyahat acentesi Sletat ru’ya göre, yazın Türkiye’de tatil için ortalama maliyet 195 bin rubleye ulaşırken, fiyatların son bir yılda yaklaşık yüzde 30 arttığı, buna rağmen Rus turistlerin yüzde 70’i ile ezici çoğunluğunun geleneksel olarak beş yıldızlı her şey dahil Türk otellerinde konaklamayı tercih ettiği gözlemleniyor.

Rus tatilcilerin yüzde 19’u ise Türkiye’de dört yıldızlı otelleri seçerken, ancak Rusların yüzde 91’i ile neredeyse tamamı her şey dahil formatından vazgeçmiyor.

Tez Tour’a göre haziran sonunda Türkiye’de 4 yıldızlı otelde bir haftalık konaklamanın iki kişi için 94 bin rubleye mal olacağı belirtilirken, 5 yıldızlı otellerde ise fiyatların 102 bin rubleden başladığı aktarıldı.

Intourist’e göre Antalya en popüler destinasyon olmaya devam ederken, Ege kıyısındaki tatil köylerine ilginin sürekli olarak arttığı, ancak oradaki turist akışının Antalya’ya kıyasla çok daha az olduğu hatırlatıldı.

Son verilere göre tatilcilerin yüzde 30’u Alanya’yı tercih ederken, her beş kişiden birinin Side’yi seçtiği, Rusların yüzde 16’sının ise Kemer’i tercih ettiği belirlendi.

Tez Tour ise en popüler üç tatil beldesinin Belek, Kemer ve Alanya’daki İncekum olduğunun altını çizerken, bu üç noktanın tüm rezervasyonların dörtte birini oluşturduğunu ekledi.

Rus Turistler Türkiye'ye gelmeye başladı
Sefer sayıları artırılıyor

Bölgelerden daha fazla uçuş

Yıl boyunca Rusya’dan Türkiye’ye sefer sayılarının önemli ölçüde arttığına değinen RIA Novosti, özellikle Rus bölgelerinden daha fazla doğrudan uçuş gerçekleştirilmeye başlandığına dikkat çekti.

Intourist müşterileri Rusya’nın 15 kentinden Antalya’ya, üç kentinden Dalaman’a, Moskova’dan ise Bodrum ve İzmir’e uçabiliyor.

Tez Tur, Southwind Airlines ve Yamal Airlines uçuşları ile başkentten, S7 uçaklarıyla ise Novosibirsk’ten turist taşımayı planlarken, Moskova, Yekaterinburg, Kazan, Krasnoyarsk, Nizhnevartovsk, Novosibirsk, Samara, St. Petersburg, Soçi, Tümen, Ufa ve Çelyabinsk şehirlerinden turistleri ise Aeroflot, Türk Hava Yolları, Pegasus Airways, S7, Red Wings, Azimut, IrAero havayolu şirketleri taşıyacak.

Moskova’dan Antalya’ya sefer düzenleyen düşük maliyetli havayolu şirketi Pobeda, haziran ayından itibaren Samara, Mahaçkale, Perm, Kazan, Çelyabinsk, Yekaterinburg, Volgograd ve Vladikavkaz’dan uçuşlara başlayacağını duyururken, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), bir dizi Rus havayolu şirketinin Türkiye’nin Kapadokya bölgesine tarifeli uçuş izni aldığı bildirdi.

Ajansın verilerine göre yerli havayolu şirketi S7’nin Moskova kalkışlı uçuş izni aldığı belirtilirken, diğer havayolu şirketi Red Wings’in Zhukovsky havaalanı dahil olmak üzere yine Moskova’dan Kapadokya’ya sefer izni aldığı kaydedildi.

Red Wings’in aynı zamanda Kapadokya bölgesine Krasnodar, Mineralnıe Vody, Rostov-na-Donu ve Soçi’den uçuş izni aldığı gözlemlenirken, Rosaviatsia’nın  Nordwind Havayolları’na Moskova’dan Kapadokya’ya uçmasına izin verdiği anlaşıldı.

Buna göre Red Wings Moskova’dan Kapadokya’ya haftada 7 kez, Soçi’den haftada 7 kez, Rostov-na-Donu’dan haftada 3 kez, Krasnodar ve Mineralnıye Vody’den haftada 3 kez sefer düzenleyecek.

Yaz sezonu için toplamda Rus havayolu şirketlerinin haftada 3 bin 300 dış hat uçuş yapma izni aldığı, bu rakamların kış sezonuna göre yüzde 65 daha yüksek olduğu belirtildi.

Rosaviatsia, yabancı havayolu şirketlerinin de Rusya’ya uçuş sayısını kış sezonuna kıyasla yüzde 30 oranında artırmayı planladığını ekledi.

Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot, 26 Mart- 28 Ekim 2023 tarihleri​​ arasında geçerli olacak yeni sezon tarifesinde Soçi Havalimanı’ndan İstanbul, Antalya, Bodrum ve Dalaman olmak üzere dört Türk şehrine uçuş gerçekleştirecek.

Havayolunun basın servisi tarafından yapılan açıklamada, özellikle haziran ayından itibaren Soçi’den Bodrum’a uçuş sıklığının haftada 10 defaya çıkarılacağı bildirilirken, şirketin Dalaman’a ise haftada 11 sefer düzenleyeceği aktarıldı.

Aeroflot, Soçi’den Türkiye’ye daha sık uçacak

Sezon başlangıcından 26 Nisan’a kadar Soçi’den İstanbul ve Antalya’ya uçuşların Aeroflot grubuna bağlı Rossiya Havayolları tarafından gerçekleştirileceği vurgulandı.

Aeroflot’un ayrıca uçuşlarda yerli yolcu uçağı SSJ 100 yerine Airbus A320 uçaklarını kullanacağı bildirilirken, İstanbul’a sefer sayısı üçten dörde çıkarılacak.

Red Wings, Rusya’nın dört şehrinden Antalya’ya uçuş başlatıyor

Red Wings havayolu şirketinin basın servisi, şirketin 6 Mayıs itibariyle Rusya’nın dört şehrinden Antalya’ya yeni direkt uçuşlar başlatacağını duyurdu.

Buna göre 6 Mayıs’tan itibaren Nizhnekamsk’tan haftada bir kez sefer planlayan Red Wings, 29 Mart’tan itibaren Nijniy Novgorod’dan Antalya’ya haftada 2 kez, 2 Nisan’dan itibaren Orenburg’dan Antalya’ya haftada 1 kez ve Çelyabinsk’ten Antalya’ya 27 Mart ayı itibariyle haftada 1 kez sefer düzenleyecek.

MIR kredi kartı

MIR’siz Türkiye tatili

RIA Novosti, ulusal ödeme sistemi MIR logolu kredi kartlarının artık Türkiye’de çalışmadığını hatırlattığı haberinde, ancak yine de farklı alternatiflerin yer aldığına da vurgu yaptı.

Rusların Türkiye’ye gitmeden önce Çin ödeme sistemi UnionPay logolu kart çıkarabileceği belirtilirken, bu kartla Türkiye’deki bazı bankaların ATM’lerinde nakit para çekilebileceği, ancak yüzde 10 ile yüksek komisyon alındığı ifade edildi.

Türkiye’deki mağazalarda ise UnionPay’in pek popüler olmadığı kaydediliyor.

Rus turistlerin yabancı bankaların Visa ve Mastercard kartları ile ödeme yapabileceği de aktarılırken, örneğin Ziraat Bankası, DenizBank ve VakıfBank’ın isimsiz anlık banka kartı verebildiği de kaydedildi.

Uzmanlar, Türkiye ve yurtdışında bu bankalardan alınan kartların kabul edildiği, ancak Visa ve Mastercard’ın yaptırımları nedeniyle Rusya’ya çalışmayacakları konusunda uyarıyor.

Plaj tatili istemeyenler için

Ajans, Türkiye’de plaj tatilinden bıkan Rus turistler için tur operatörlerinin Kapadokya ve İstanbul turlarını da önerdiğini, bu turlara Ankara, Bursa ve Pamukkale seçeneklerinin de eklenebildiğini yazarken, tur operatörü Vedi Group’un basın servisi, bu tür yaz tatiline olan ilginin yıl içinde üçte bir oranında arttığını duyurdu.

Bu gezilerin maliyetinin ise kişi başı 359 Euro’dan başladığı belirtilirken, öte yandan uçak biletinin ayrıca ödenmesi gerekeceği de ifade ediliyor.

Astoria Grande gemi seferleri

Deniz yoluyla seyahat imkanı

Bununla birlikte Türkiye’ye bilet fiyatlarının halen cep yaktığına dikkat çekilen haberde, Rusya’nın Karadeniz tatil beldesi Soçi’den İstanbul’a düzenli gemi seferlerinin olduğu da hatırlatıldı.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayından bu yana Astoria Grande adlı yolcu gemisinin Soçi ile İstanbul arasında çalıştığı, geminin geçen yıl olduğu gibi 29 Nisan’dan itibaren Soçi’den İstanbul, Çeşme, Ordu, antik Amasra ve İzmir gezisi planladığı bildirildi.

Gezi programının tarihi Efes’i de içerdiği kruvaziyer gemisinde seyahatin haziran sonundaki fiyatı ise her şey dahil program kapsamında yolcu başına 83 bin ruble olarak gözlemlendi.

spot_img

Perm | Rusya Şehirleri | Пермь

Perm (Пермь) Rusya Federasyonu'nda nüfusu 1 milyonu aşan Batı Ural'ların en büyük şehridir. Avrupa’nın en büyük dördüncü nehri olan Kama Nehri’nin kıyısına kurulan Kent,...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort