Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, 4-5 Nisan tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısını değerlendirdi.
Bakanlığın resmi internet sayfasından yayınlanan yazılı açıklamada, düzenlenen etkinliğin yalnızca NATO’nun 11-12 Temmuz’da toplanacak Vilnius Zirvesi’nin hazırlıklarına değil, aynı zamanda ittifakın varlığının 74’üncü yılında kollektif Batı’nın dünyanın geri kalanına üstünlüğünü sağlama iddiası için gövde gösterisine dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Zakharova, “Aslında ittifakın övünecek hiçbir şeyi yok. NATO müttefiklerinin arkasında birçok savaş, harabeye dönen devletler, cezasız kalmış savaş suçları, yaşamını yitiren siviller var. Yugoslavya, Irak, Afganistan, Libya ve şimdi sırada kim var?” dedi.
Savunma ittifakı olduklarını tekrarlamaktan bıkmıyorlar
Zakharova, Kuzey Atlantik bloğunun temsilcilerinin her defasında ısrarla NATO’nun bir savunma ittifakı olduğunu tekrar tekrar dile getirdiğine dikkat çekerken, öte yandan örgütün tüm tarihinin bu sözlerin aksini gösterdiğini, şimdi de tüm Avrupa güvenlik sistemini gasp etmeye çalışan NATO’nun nasıl yeniden Rusya’ya doğru genişlediğini ve güvenliğine yönelik tehditler yarattığını herkesin gördüğünü ifade etti.
NATO’nun 31’inci üye ülkesi haline gelen Finlandiya’nın yetkililerinin tarafsızlığa veda etmeye karar vererek ülkeyi bir cephe hattı bölgesine çevirdiğinin altını çizen Zakharova, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Rusya’yı kuzeybatı yönünde kontrol altına almak için bir sıçrama tahtasına dönüşecek olan Finlandiya, Kuzey Atlantik İttifakı’nın yeni ve bir başka kurbanı oldu. Ancak gördüğümüz gibi, NATO bu ülkeyle de durmak niyetinde değil. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın küresel rolü ve geleneksel sorumluluk bölgesi olan Avrupa-Atlantik’in ötesine geçme ihtiyacı hakkında giderek daha fazla açıklamalar yapıyor. Aslında bölgesel güvenlik sistemlerinin inşasına yönelik NATO merkezli yaklaşımların yaygın bir şekilde empoze edilerek temelinin atıldığını görüyoruz. Dolayısıyla Ukrayna’ya daha fazla silah sevkiyatı, Rusya ile savaşa devam etmesi için yapılan tüm çalışmalar, Çin’e yönelik kışkırtıcı saldırılar, Japonya ve Güney Kore ile işbirlikleri, Kuzey Kutbu’nun da askerileştirilmesi planlanıyor. Dünyayı daha da tehlikeli hale getirmek, Batı’nın hegemonyasını baltalayabilecek alternatif güç merkezlerinin varlığını engellemek için her şey yapılıyor. Küresel güvenlik ve NATO’nun uyumsuz ve zıt şeyler olduğunu güvenle ifade edilebilir. Bu bağlamda tek bir sonuç ortaya çıkıyor. 74 yaşına gelen Kuzey Atlantik bloğunun artık emekliye ayrılma zamanı geldi.”
NATO’dan Asya Pasifik’teki ortaklıklar vurgusu
Brüksel’deki NATO karargahında iki gün süren toplantıda, haziran ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesi için hazırlıkları ele alacaklarını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, özellikle Asya Pasifik olmak üzere NATO ve diğer ülkeler arasında yeni ortaklıklar kurulmasına özen göstereceklerini vurgulamıştı.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise “Güvenlik bölgesel değil, küreseldir. Rusya ve Çin’in giderek birbirine daha da yakınlaştığı bir dünyada, NATO müttefikleri olarak ve aynı zamanda Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore’deki ortaklarımızla bir arada durmamız daha da önemli.” değerlendirmesinde bulundu.