St.Petersburg Matbaacılar Birliği ve üç büyük Rusya’daki üç büyük matbaanın temsilcilerine atıfta bulunan İzvestia gazetesi, Avrupa’dan kağıt tedariklerinde sorun yaşayan Rus matbaalarının Türkiye ve Çin’den kağıt almaya başladığını yazdı.
Krasnogorsk Basımevi’nin genel müdürü Pavel Melikhov, Türkiye ve Çin pazarına girdiklerini belirtirken, şu anda kuşe kağıdın yüzde 35’ini Çin’den tedarik eden şirketin bu yıl Türkiye’den ilk parti matbaa kağıdı satın aldıklarının da altını çizdi.
Rusya’nın en büyük matbaalarından Garant’ın sahibi Sergey Zyuganov, Avrupa ülkelerinden kağıt alımlarında sevkiyat ve ödemelerle ilgili kısıtlamaların olduğunu hatırlatırken, bu nedenle Çin’e yöneldiklerini aktardı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan St.Petersburg Matbaacılar Birliği genel müdürü Irina Ivkina. piyasa katılımcılarının yeni ülkelerle işbirliğini geliştirmesinin mantıklı olduğuna inanırken, “Rus matbaaları, kağıt kıtlığı ve bu nedenle sürekli artan fiyatları karşısında yalnızca Türkiye ve Çin ile sınırlı kalmayacaktır. Endonezya ile de müzakereler sürüyor” diye konuştu.
Çin ile çalışmak zor
İzvestia gazetesi, Rus matbaacıların yeni ülkelerle çalışmanın birçok sorun yarattığına da dikkat çektiğini aktarırken, Çin’den sipariş verilen kağıtların Rusya’ya oldukça uzun bir sürede geldiği, matbaalara siparişlerin 6 ila 8 ayda ulaştığı ifade ediliyor.
Zyuganov, buna ek olarak Çin’deki kağıt tedarikçilerinin siparişler için oldukça büyük hacimler belirlediklerini vurgularken, “Kağıt siparişleri için Çin’deki işletmeler tarafından bizim için belirlenen en düşük sipariş miktarı, matbaalardan önemli miktarda kaynak bulmalarını gerektiriyor. Sunulan miktarlar çoğu zaman matbaaların mali kapasitesini aşıyor” dedi.
Çinli şirketlerin kağıt siparişlerindeki büyük hacim talebini doğrulayan Krasnogorsk Basımevi müdürü Melikhov, sonuç olarak Çin’de kağıt satın almak için yerli şirketlerin birleşmeye ve ürünleri Moskova’da teslim aldıktan sonra kendi aralarında dağıttıkları tek bir ortak sipariş vermeye zorlandıklarını söyledi.
Sektör temsilcileri, Çinli kağıt üreticileriyle bu şekilde çalışma biçiminin Rus matbaalarının kağıt kalitelerini kontrol etme kabiliyetini engellediğine değinirken, Çin’den gelen bazı sevkiyatlar sonrası basılan materyallerde, müşteriler tarafından kabul edilemez keskin bir kimyasal koku nedeniyle matbaaların zarar ettiği gözlemleniyor.
Uzmanlar, Rus matbaalarının yeni pazarlara girmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekerken, ülkedeki matbaacılar tarafından Omela olarak adlandırılan 200 gramlık popüler yüksek kalite kuşe kağıdında kıtlık yaşandığını, mevcut durumda uygun kalitedeki kağıt türünü üreten Rusya’daki tek kuruluşun “Ilim” adlı kağıt fabrikası olduğunu söylüyor.
Kuşe kağıtta ikinci üretici olan Kama’nın ise biraz farklı tipte ve daha düşük yoğunluklu kağıt ürettiği ifade ediliyor.
Matbaa şirketleri yüksek kalite kuşe kağıdı kıtlığın 2022’de ortaya çıktığını ve bu ürünlerin Avrupa ülkelerinden tedarikinin yaptırımlar zemininde askıya alınmasından kaynaklandığını açıklarken, Rus matbaalar yılbaşından bu yana kağıt maliyetlerinin her ay yüzde 7-10 arttığının altını çiziyor.