Dün, 18 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Lugansk’taki karargahı ziyaret etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde Ulusal Muhafızlara bağlı “Vostok” karargahını ziyaret etti.
Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Putin’in Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeki Vostok Ulusal Muhafızlar karargahını ziyaret ettiği, burada General Aleksandr Lapin ve diğer üst düzey subaylardan durum hakkında raporlar aldığı bildirildi.
Bu ziyaretin Putin’in Lugansk Halk Cumhuriyeti’ne yaptığı ilk ziyaret olduğuna dikkat çeken Kremlin, Rus liderin aynı zamanda Kherson yönündeki Dnepr birliklerinin karargahına ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatırken, “Bu, Rusya Devlet Başkanı’nı Kherson bölgesine ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ne yaptığı ilk ziyaret olarak kaydedilmiştir” ifadelerini kullandı.
Kremlin, Vladimir Putin’in Kherson yönündeki Dnepr birliklerinin karargahına ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeki Vostok Ulusal Muhafızlarının karargahına yaptığı çalışma gezilerinin önceden hazırlanmadığının altını çizdi.
Putin en son 19 Mart’ta yoğun çatışmalar sonrası Ukrayna ordusundan temizlendikten sonra referandum sonrası Rusya topraklarına katılan Mariupol’u ziyaret etmişti.
Rusya’nın Hindistan’a gübre ihracatı 3 kattan fazla arttı
Rusya Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, ülkesinin Hindistan’a gübre ihracatının 2022’de bir önceki yıla göre 3,4 kat arttığını söyledi.
Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Manturov, Rusya’nın Hindistan’a yoğun şekilde gübre ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, “Rusya’nın iç tüketiminden 2,5 kat daha fazla gübre üretimi yapıyoruz, dolayısıyla ihracat hacimlerimizi artırabilecek kapasiteye sahibiz” dedi.
Geçen yıl Hindistan’a gübre ihracatında önemli bir artış kaydettiklerine işaret eden Manturov, “Hindistan’a gübre ihracatımız 2022’de bir önceki yıla kıyasla fiziksel hacim olarak 3,4 kat arttı. Mali değer olarak ise gübre ihracatımız 6,4 kat arttı. Hindistan’a yönelik gübre sevkiyatımızdaki bu olumlu sürecin devam etmesini bekliyoruz.” diye konuştu.
Rusya, yaptırımlar nedeniyle enerjide olduğu gibi tarım sektöründe de Batılı ülkelere alternatif “dost ülkelere” yönelik ihracatını artırmak istiyor.
Rus gübresinin ana müşterileri arasında Hindistan’ın yanı sıra Çin ve Latin Amerika ülkeleri bulunuyor.
Ölümsüz Alay yürüyüşü bu yıl yapılmayacak
Devlet Duması Milletvekili ve Ölümsüz Alay hareketinin eş başkanı Elena Tsunaeva, Rusya’da İkinci Dünya Savaşı’na katılan şehitlerin anısına her yıl düzenlenen “Ölümsüz Alay” yürüyüşünün bu yıl yapılmayacağını söyledi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Tsunaeva, Ölümsüz Alay organizatörlerinin bu yıl 9 Mayıs Zafer Günü’nde yürüyüş için resmi başvuru yapmadığını belirterek, kararın güvenlik nedeniyle alındığını aktardı.
Nabiullina: Dijital rublenin pilot kullanımını başlatmaya hazırız
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dijital rublenin deneme sürecinin ardından herkesin kullanımına sunulacağını belirterek, “Dijital rublenin pilot kullanımını başlatmaya hazırız. Pilot uygulamadan sonra dijital rubleyi herkese sunabileceğiz.” dedi.
Nabiullina, başkent Moskova’da Komünist Parti milletvekilleri ile gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’nın, Batılı ülkelerce dondurulan rezervlerini geri alabilmek için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle dost olmayan ülkelerin Rusya’dan para çekmelerinin kısıtlandığını anımsatan Nabiullina, “Bu bir misilleme tedbiriydi ve bu konuda (rezervlerin Rusya’ya geri verilmesi) müzakere pozisyonu oluşturmaktadır.” diye konuştu.
Aeroflot, 27 Nisan’dan itibaren Yekaterinburg-Antalya uçuşlarına başlayacak
Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot’un 27 Nisan’dan itibaren Yekaterinburg’dan Antalya’ya günlük uçuşlar yapmaya başlayacağı duyuruldu.
Yekaterinburg Koltsovo Uluslararası Havaalanı basın servisinden yapılan açıklamada, Aeroflot’un Koltsovo Havalimanı’ndan dış hat uçuş programını genişlettiği belirtilirken, bu program kapsamında 27 Nisan’dan itibaren ulusal havayolu şirketinin her gün Yekaterinburg-Antalya güzergahında düzenli seferler düzenlemeye başlayacağı aktarıldı.
Uçuşların Boeing 737-800 tipi yolcu uçaklarıyla gerçekleştirileceği bildirildi.
Gazprom: Gelecek dönemde küresel LNG rekabeti Avrupa gaz piyasasını etkileyecek
Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa’nın gelecek kış sezonunda depolarını yeterli miktarda doğal gazla dolduramayabileceğini ve küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasasında yaşanan gelişmelerin Avrupa pazarı üzerinde önemli etkiye sahip olacağını belirtti.
Gazprom’dan yapılan açıklamada, Gas Infrastructure Europe (GIE) verilerine atıfta bulunularak, Avrupa’nın yer altı doğal gaz depolama tesislerinden gaz çekiminin 6 Nisan’da sonlandırıldığı kaydedildi.
Söz konusu tarih itibarıyla depolardaki doluluk oranının yüzde 55’e gerilediği ve 55,4 milyar metreküp doğal gazın kaldığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Sıcak geçen kış dönemi Avrupa’da ısınmaya önemli ölçüde destek oldu ancak gelecek dönemde doğanın böyle bir hediye vereceğinin garantisi yok.” denildi.
İsviçre, tarafsızlığı dolayısıyla Ukrayna’ya teçhizat ve mühimmat ihracatını reddetti
İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset, Rusya-Ukrayna savaşında ülkesinin uzun süredir koruduğu tarafsızlık ilkesini gerekçe göstererek Ukrayna’ya mühimmat ihracatına izin vermesi yönündeki çağrıları reddetti.
Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısında konuşan Berset, hükümetinin, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı şiddetle kınadığını ve bunu uluslararası hukukun ağır bir ihlali olarak gördüğünü söyledi.
Berset, ancak İsviçre’nin uzun süredir devam eden tarafsızlık geleneği ve ilgili yasalar nedeniyle bir çatışmada herhangi bir tarafa askeri destek sağlayamayacağının da altını çizdi.
“Kimse bizden kendi yasalarımızı çiğnememizi isteyemez. Hayır, kimse bizden bunu yapmamızı isteyemez.” diyen Berset, bu konuda ülke içinde devam eden bir tartışma olduğunu da sözlerine ekledi.
Rus ve Çin savunma bakanları, iki ülke arasındaki askeri teknik işbirliğini görüştü
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Çin Savunma Bakanı Li Şangfu, iki ülke arasındaki askeri teknik işbirliğinin geliştirilmesi konusunu ele aldı.
Göreve atanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya yapan Li ile Şoygu, başkent Moskova’da bir araya geldi.
Görüşmenin başında konuşan Şoygu, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin en yüksek düzeyde olduğunu belirterek, “Rus ve Çin liderlerinin dünyadaki olaylar ışığında aldığı kararlar, ulusal kalkınma ve güvenlik alanında uzun vadeli hedeflerin oluşturulmasına vesile oluyor. Uluslararası alandaki çabalarımızın koordinasyonu dünyadaki durumu dengeliyor ve çatışma potansiyelini azaltmaya yardımcı oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Li ile görüşmenin önemine işaret eden Şoygu, “Bu görüşmenin, savunma alanında Rusya-Çin stratejik ortaklığını daha da güçlendireceğinden, küresel ve bölgesel güvenlik alanındaki güncel konuları açık açık ele almamızı sağlayacağından eminim.” dedi.
Şoygu, Rusya ve Çin silahlı kuvvetleri arasında askeri teknik alanındaki işbirliğinin ileride daha da gelişeceği umudunu paylaştı.
Dışişleri Bakanlığı: Tahıl anlaşması kapsamındaki gemilerin denetimi sorunsuz işliyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Daire Başkanı Pyotr İlyiçev, Karadeniz Tahıl Anlaşması kapsamında İstanbul’daki Müşterek Tahıl Koordinasyon Merkezinin gemi denetimlerine yeniden başladığı bildirdi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan İlyiçev, tahıl anlaşması kapsamındaki gemi denetimlerinin, önceden belirlenen prosedürleri ihlal eden Ukrayna tarafının “küstahça” eylemleri ile sonuca ulaşamayacağını anlaması ve kurallara uymasıyla birlikte yeniden başladığına dikkat çekerken, “Ukraynalılar kuralları ve prosedürleri kendileri ihlal ettiler. Biz de önceden yazıldığı gibi uyulması konusunda ısrar ettik. Ancak Ukraynalılar aceleyle teftişleri geçemeyeceğini anlayınca şimdi yeniden bu kurallara uymaya başladı” diye konuştu.