Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Uluslararası Para Fonu (IMF) raporlarına dayandırdığı haberinde, 2020’den bu yana BRICS üyesi ülkelerin küresel ekonominin büyümesine katkı açısından G7 ülkelerinin önünde yer aldığını yazdı.
Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın üyesi olduğu BRICS örgütündeki toplam küresel ekonomik büyümenin yüzde 32,1’ini sağladığına dikkat çekilen haberde, ABD, Japonya, Fransa, Kanada, İngiltere, Almanya ve İtalya’nın içinde bulunduğu G7 ülkelerinin küresel ekonomik büyümeye katkısının ise yüzde 29,9 olduğu anlaşıldı.
Yazısına “BRICS Batı’yı geride bıraktı” başlığını atan Bloomberg, Çin’in dünyanın GAyriSAfi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesindeki payının 2023’ten 2028’e kadar olan dönemde yüzde 22,6 olarak tahmin edildiğini, Hindistan’ın yüzde 12,9 olduğunu vurgularken, öte yandan G7 üyesi ABD’nin payının ise yüzde 11,3 olarak kalacağının altını çizdi.
Ajansa göre, 2020 sonunda G7 ve BRICS’in satın alma gücü paritesi açısından dünya GSYH içindeki paylarının eşit olduğu ve her birinin yüzde 31’ini bulduğu belirtilirken, aynı zamanda 2028 yılı sonunda BRICS’in payının yüzde 33,6’ya yükselirken, G7 için bu oranın yüzde 27,8’e düşeceği tahmin ediliyor.
Son zamanlarda dünyada BRICS grubuna ilginin de önemli ölçüde arttığına değinilirken, Cezayir, Arjantin ve İran’ın şimdiden BRICS’e katılmak için başvurduğu, Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır ve Tunus’un da bu gruba üyelikle ilgilendiklerini beyan ettikleri hatırlatıldı.
Bazı Afrika ülkeleri katılım konusunda istişarelerde bulunuyor.
2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin BRIC grubunu oluşturmuş, Güney Afrika’nın da 2011’de katılımıyla grubun ismi BRICS’e dönüşmüştü.