Mastercard ve Visa gibi dev uluslararası ödeme sistemlerinin Rusya ile çalışmaya son vermesiyle talep patlaması yaşanan ülkenin ulusal kredi kartı MIR, 2022 yılını rekorla kapattı.
Ülkedeki bankaların verdiği MIR logolu kredi kartı sayısının geçtiğimiz yıl yüzde 60 ile keskin bir şekilde artış gösterdiği kaydedilirken, MIR kartlarının sayısının 182 milyona ulaştığı bildirildi.
Rusya Bankalar Birliği toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, geçtiğimiz yıl yaşanan keskin büyümenin organik olduğunu ve büyük olasılıkla devam edeceğini söylerken, “Daha önce Visa ve Mastercard kullanan vatandaşlar, kademeli olarak kartlarını MIR ile değiştiriyor” diye konuştu.
MIR kartlarının temassız ödemeye de imkan verdiğini hatırlatan Skorobogatova, Rusya Merkez Bankasına bağlı Ulusal Kartla Ödeme Sistemi’nin (NSPK) MIR kartlarında temassız ödemelerin çeşitlendirilmesi için yeni çalışmalar yürüttüğünü kaydederken, düzenleyicinin ülkedeki gayri nakdi ödemelerin payının yüzde 80’e çıkmasını beklediğini ekledi.
Visa ve Mastercard, yaptırımların uygulanması nedeniyle ilkbaharda Rusya’daki çalışmalarını askıya almıştı,
Rus bankaları tarafından verilen uluslararası ödeme sistemlerinin kartları yurt dışında, bu sistemlerin yabancı bankalarının kartları da Rusya’da kabul edilmezken, Rus ödeme sistemi MIR, piyasadan ayrılan kartlara tek alternatif haline geldi.
Uluslararası finans dergisi Bloomberg’e göre, MIR sisteminin çalıştığı Türkiye dahil 9 ülkenin 6’sında bankaların ABD’den gelen yaptırım tehdidi nedeniyle MIR ile çalışmayı reddettiği kaydedilirken, ajansın analistleri, mevcut durumu Rus ulusal ödeme sistemi için “çöküş” olarak nitelendirdi.
Bloomberg, Rusya’nın mali izolasyon koşullarında Visa ve Mastercard’a kendi alternatifini yaratma girişiminin başarısız olduğunu iddia etti.