spot_img
1.4 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 26 Nisan 2023

Rusya’da dün neler oldu? 26 Nisan 2023

Dün, 26 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Rusya’da dost olmayan ülkelere ait varlıklara kayyum atanabilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesindeki dost olmayan ülkelere ait varlıklara kayyum atanabilmesine izin verdi.

Putin’in, yurt dışında dondurulan Rus varlıklarına yönelik atılacak misilleme adımlarını içeren kararname, ülkenin yasal bilgi sisteminde yayımlandı.

Başta ABD olmak üzere dost olmayan ülkelerin Rusya’daki varlıklarına kayyum atanabilmesine imkan sağlayan kararnamede, söz konusu varlıkların kontrolü Rusya Federal Devlet Mülkiyet Yönetimi Ajansı tarafından yürütülecek.

Kararnamede, bu kapsamda Alman Uniper ve Finli Fortum şirketlerinin Rusya’daki varlıklarının yönetimi için de kayyum atandığı belirtildi.

Uniper’in Rusya’da beş tane jeotermal güç santrali bulunuyor, Fortum ise yedi jeotermal güç santralinin yanı sıra çeşitli elektrik üretim ve dağıtım yatırımlarına sahip.

Novak: Avrupa’ya giden Rus petrolünün yüzde 20’si Asya’ya yönlendirildi

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği petrolün yüzde 20’sini Çin ve Hindistan gibi Asya pazarlarına yönlendirdiklerini bildirdi.

Moskova’da düzenlenen “Bilgi” forumunda, enerji piyasalarındaki gelişmeleri değerlendiren Novak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu nezdindeki işbirliğinin uzun vadeli olabileceğini anlattı.

Novak, ”OPEC+ anlaşmasının vadesi 2023 sonunda doluyor. Ancak birkaç yıl önce imzaladığımız bir anlaşmamız var. Eylemlerimizi koordine etmeye gerek yoksa, sadece bir araya geleceğiz, dünya piyasalarındaki durumu tartışacağız ve ortak projeleri istişare edeceğiz.” diye konuştu.

Güney Afrika, Putin’in ziyareti için UCM’den çekilmeye hazırlanıyor

BRICS Liderler Zirvesi’ne ağustos ayında ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika Cumhuriyeti, zirveye katılması planlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı veren Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) çekilmeye hazırlanıyor.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, ülkesini ziyaret eden Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresinin (ANC), Güney Afrika’nın UCM’den çekilmesine yönelik kararını desteklediğini bildirdi.

Ramaphosa, BRICS Liderler Zirvesi’ne katılması planlanan Putin hakkında verilen yakalama emrinin bu kararda etkili olduğunu, ayrıca UCM’nin “haksız muamelelerinin” tartışılması gerektiğini ifade etti.

TAV Havalimanları ilk çeyrekte 14 milyon yolcuya hizmet verdi

TAV Havalimanları yılın ilk üç ayında dış hatlarda 7,4 ve iç hatlarda 6,8 milyon olmak üzere toplam 14,2 milyon yolcuya hizmet verdi.

TAV Havalimanları’ndan yapılan açıklamaya göre, TAV’ın işlettiği havalimanlarında dış hat trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 arttı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, “Uluslararası seyahat talebi güçlü seyretmeye devam ediyor. Artan taleple birlikte, yılın ilk üç ayında havalimanlarımızdaki dış hat trafiği 2022’nin yüzde 74, 2019’un ise yüzde 36 üzerine çıktı. Ayrıca Rus havayolu şirketleri ve Rusya’ya odaklanmış seyahat acenteleri, 2023 yılında Rusya ile Türkiye arasındaki uçuş sayısında yüzde 50 artış beklediklerini açıkladılar. Bu nedenlerle 2023 yılında da oldukça kuvvetli bir sezon beklemeye devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

S7, Novosibirsk’ten Türkiye’ye uçuş sayısını artırmayı planlıyor

Rusya’nın en büyük yerli havayolu şirketlerinden S7 Airlines, yaz sezonunda Novosibirsk’ten Antalya ve İstanbul’a uçuş sayısını artırmayı planlıyor.

Gazetecilere konuşan S7 Group holding CEO’su Dmitry Kudelkin, yaz döneminde Novosibirsk – Antalya ve Novosibirsk – İstanbul yönünde sefer sayılarını artıracaklarını söylerken, “Mayıs ayı sonundan itibaren Çin – Novosibirsk – Urumçi, Irkutsk – Pekin seferlerine yeniden satışlar başladık, şimdi frekansın artırılması konusunda çalışıyoruz. Türkiye seferlerimizi de artıracağız” diye konuştu.

Bakanlar Kurulu, yurtdışında çalışanlara ek vergi teklifini geri çekti

Rusya hükümeti, yurt dışında yaşayan ve Rusya’da mukim vergi mükellefiyetini kaybedenlere yönelik vergi değişikliği yasa tasarısını geri çekti.

Hükümetin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, “Bakanlar Kurulu, taslağın son halinin Devlet Duması’na gönderilmeden önce bir dizi teknik detayının netleştirilmesi ve ek açıklama yapılması gerektiğine inanmaktadır” denildi.

Maliye Bakanlığı, yeni vergi değişikliklerinin, Rus IT şirketlerinin iş sözleşmeleri kapsamında uzaktan formatta çalışanlarını etkilemeyeceğini açıkladı.

Moskova’da ilk üç aylık konut satış verileri açıklandı

Rusya Federal Kadastro, Tapu ve Haritacılık Servisi (Rosreestr), başkent Moskova’daki Ocak-Mart 2023 döneminde konut piyasasında 20 bin 400 adet satış sözleşmesi işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bu rakamların 2022 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 22 daha düşük olduğuna dikkat çeken servis, bununla birlikte mart ayında başkentte konut satışlarının 9 bin 376 adetle şubat ayına kıyasla yüzde 77,4 daha fazla olduğu vurgulandı.

Bu yılın mart ayındaki konut satış işlem hacmi geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,5 düşük olarak gerçekleşti.

Rusya’dan, Belarus askerlerine “İskender” füzesi eğitimi

Rusya Savunma Bakanlığı, Belarus askerlerine verilen “İskender-M” yüksek hassasiyetli füze sistemlerine ilişkin eğitimin devam ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya’nın Güney Askeri Bölgesi’ne ait bir poligonda, Belarus askerlerine “İskender-M” yüksek hassasiyetli füze sistemlerinin kullanımına dair eğitimin verildiği belirtildi.

Açıklamada, füze sisteminin konuşlanması, füzelerin fırlatılmasıyla ilgili becerilerin geliştirildiği aktarıldı.

AP, Sırbistan’ın AB katılım müzakerelerine “Rusya şartı” istiyor

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Sırbistan’ın Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerindeki ilerlemenin, “Rusya’ya yönelik yaptırımlara uyma” şartına bağlanmasını içeren raporu kabul etti.

AP Dış İlişkiler Komitesinin kabul ettiği raporda, demokratik olmayan rejimlere desteğin sürmesi halinde AB’nin Sırbistan’a mali yardımlarının gözden geçirilmesi çağrısı yapıldı.

Raporda, AB’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlara Sırbistan’ın katılmaması ve AB reformlarında ciddi ilerleme sağlanmaması halinde Sırbistan’ın katılım müzakerelerinin ilerletilmemesi istendi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: NATO aracılığıyla kendi güvenliğimizi üst düzeye çıkarıyoruz

Yakın zamanda NATO üyesi olan Finlandiya’nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin NATO üyeliğinin kimseyi hedef almadığını belirterek, “NATO aracılığıyla kendi güvenliğimizi üst düzeye çıkarıyoruz. Değerlerimize sahip çıkacağız. Finlandiya, anlaşmazlıkların barışçıl bir şekilde çözülmesini amaçlayan istikrarlı ve öngörülebilir bir İskandinav ülkesi olmaya devam edecek.” dedi.

Johannesburg’daki Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde değerlendirmelerde bulunan Niinistö, Afrika’nın dünyada hızla artan bir role sahip olduğunu ifade etti.

Niinistö, Afrika’nın ekonomik anlamda en hızlı büyüyen kıtalardan biri olduğuna dikkati çekerek, “Afrika’nın jeopolitik etkisi de inkar edilemez. Geçen yıl Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği, yakın ortaklar ve komşular olarak ortak bir gelecek inşa etmek için ortaklıklarını yeniledi. Birleşmiş Milletler (BM) ile etkili çok taraflı işbirliğini güçlendirmek için Afrika’nın liderliğine ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Niinistö, bu savaşın olumsuz küresel sonuçlarının bulunduğunu ve Moskova’nın açık bir şekilde saldırgan olduğunu ifade etti.

Niinistö, Güney Afrika’nın Ukrayna’dan çok uzakta olduğunu, ancak Finlandiya ile savaş bölgesinin yakın konumlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Ukrayna’daki savaşa biraz farklı bir mercekten bakıyor olabiliriz. Rusya ile birçok Afrika ülkesinin, Sovyet döneminde yakın bağları oldu. Finlandiya’nın deneyimi ise tamamen farklı. Yüz yıllar boyunca Rus İmparatorluğu kontrolünde yaşadık. İmparatorluk çöktüğünde, bağımsızlığımızı ilan ettik ve demokratik bir refah devleti kurmaya başladık. İkinci Dünya Savaşı sırasında bağımsız genç bir ulus olarak kendimizi Sovyet işgaline karşı savunduk. Çok mücadele ettik ve bağımsızlığımızı kazandık. Ancak yüksek bir bedel ödedik, birçok hayat paramparça oldu ve topraklar kaybedildi. Savaştan sonra Rusya ile onlarca yıl anlaşmayı başardık. Ancak Rusya, Ukrayna’ya saldırdığında tarihi hatıralarımız canlandı. Savaş derin izler bırakıyor.”

Yıllar boyunca güvenlik ve savunmaya yatırım yaptıklarını anımsatan Niinistö, “Finlandiya’nın NATO üyeliği kimseyi hedef almıyor. NATO aracılığıyla kendi güvenliğimizi üst düzeye çıkarıyoruz. Değerlerimize sahip çıkacağız. Finlandiya, anlaşmazlıkların barışçıl bir şekilde çözülmesini amaçlayan istikrarlı ve öngörülebilir bir İskandinav ülkesi olmaya devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Putin Finlandiya’nın NATO üyeliğini nasıl değerlendirmişti?

Haziran 2022’de konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç’in ileride NATO üyesi olmasının kendilerini endişelendirmediğini söylemişti.

Putin, Rusya’nın İsveç ve Finlandiya ile sorun yaşamadığını belirterek, “Ne toprak sorunumuz ne de anlaşmazlıklarımız var. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda bizi endişelendirebilecek bir şey yok.” dedi.

Öte yandan, Putin, iki ülkenin NATO’ya katılmasının tehlikeli olduğu uyarısında bulunarak, “Eskiden onlar için herhangi bir tehdit yoktu. Şimdi ise orada eğer askeri birlikler ve altyapı konuşlandırılırsa, karşılık vermek ve toprakları için buna benzer tehdit oluşturmak zorunda kalacağız. Bu bariz olan bir şey ve bunu net şekilde anlamaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Ukrayna ile sorun yaşadıklarını belirten Putin, “Ukrayna ile durum tamamen farklıdır. Finlandiya ve İsveç’te buna benzer bir şey yok. Bu tamamen farklı bir durum. İsveç ve Finlandiya istiyorsa NATO’ya katılsınlar.” ifadelerini kullandı.

“NATO’nun Soğuk Savaş’ın kalıntısı olduğunu” belirten Putin, “NATO, ABD’ye dış siyasetinin bir enstrümanı olarak uydularını kendisinin buyruğu altında tutmak için lazımdır.” dedi.

Rusya, 10 Norveçli diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etme kararı aldı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Norveç’in Moskova Büyükelçiliğinde çalışan 10 diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etme kararı aldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Norveç’in 15 Rus diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etme kararı aldığı hatırlatıldı.

Söz konusu kararın “düşmanca” bir adım olduğu ve ikili ilişkileri zorlaştırdığı vurgulanan açıklamada, bunun üzerine Norveç’in Moskova Büyükelçisi Robert Kvile’nin Bakanlığa çağrıldığı aktarıldı.

Mercedes altı yıl içinde Rusya’daki varlıklarını satın alabilecek

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başkanı Denis Manturov, Moskova bölgesindeki fabrikasını dev Rus oto bayisi Avtodom’a satan Alman Mercedes-Benz’in altı yıl içinde fabrikayı geri alma opsiyonunun olduğunu söyledi.

Rusya’daki Mercedes fabrikasının satış anlaşması hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Manturov, “6 yıllık geri satın alma opsiyonları var. Bağımsız bir değerlendirme sonrası fabrikalarını piyasa fiyatından geri satın alma imkanına sahipler” diye konuştu.

Wintershall Dea, Rusya’dan nihai olarak çekildiğini duyurdu

Alman kimya devi BASF’ın Rusya’daki petrol ve gaz yan kuruluşu Wintershall Dea’nın CEO’su Mario Meren, şirketin Rusya’dan ayrılmaya karar verdiğini bildirirken, varlıklarını satmak için çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini açıkladı.

Gazetecilere konuşan Meren, “Artık Rusya ile yakın gelecekte enerji işbirliği için hiçbir umut görmüyoruz” ifadelerini kullanırken, kararlarının kesin olduğunun altını çizdi.

Rusya’nın Murmansk bölgesinde “Mig-31” tipi savaş uçağı düştü

Rusya’nın Murmansk bölgesinde “Mig-31” tipi savaş uçağının, eğitim uçuşu esnasında düştüğü bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Mig-31 tipi savaş uçağının, planlı eğitim uçuşu yaparken Murmansk’ta yerleşim yerlerine uzak bir bölgeye düştüğü belirtildi.

Karabağ’daki geçici Rus birliğinin komutanı değişti

Rusya Savunma Bakanlığı, Karabağ’da geçici olarak bulunan Rus barış gücü komutanının değiştiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 25 Nisan’da, Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı Kara Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Aleksandr Lentsov, Karabağ’da bulunan Rus askeri birliğinin komutanı olarak atandı.

Lentsov’un, Tümgeneral Andrey Volkov’un yerine atandığı kaydedildi.

2020’den beri Rusya Savunma Bakanı Danışmanı olan Lentsov, Çeçen-Rus savaşında ve Suriye’deki çatışmalarda yer aldı. Lentsov’a, 2014’te Albay General unvanı verildi.

spot_img

Dmitriy Peskov Kimdir?

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Sergeyeviç Peskov kimdir? 17 Ekim 1967 tarihinde Moskova’da dünyaya geldi. Diplomat bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Dmitri Peskov, akıcı...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort