Rusya karşıtı eylemlerini artırarak Ukrayna’ya en fazla askeri yardımda bulunan Avrupa ülkelerinin başında gelen Almanya’nın mart ayında Rusya’ya ihracatı yüzde 1,8 artarak 900 milyon avroya yükseldi.
Almanya’nın mart ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayan Federal İstatistik Ofisi (Destatis), mart ayında Rusya’dan yapılan ithalatın yüzde 0,4 azalarak 300 milyon avroya gerilediğini bildirirken, bu dönemde Rusya’ya yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 3,9 arttığı, ithalatın ise yüzde 92,6 düştüğü vurgulandı.
Ocak-Mart 2023 döneminde ise Almanya’nın Rusya’ya ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50,1, ithalatı da yüzde 86,4 düşüş gösterdi.
Almanya’nın mart ayında takvim ve mevsimsel faktörlerden arındırılmış toplam ihracat hacmi yüzde 5,2 düşüşle 129,7 milyar avroya, ithalat hacmi ise yüzde 6,4 azalarak 14 ayın en düşük seviyesi olan 113 milyar avroya geriledi.
Böylece Almanya’nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 16,7 milyar avro oldu. Mart 2022’de söz konusu fazla da 4 milyar avro olarak kayıtlara geçmişti.
Almanya’da mart ayı ihracatının 69,3 milyar avrosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 60 milyar avroluk bölümü de AB’den geldi.
Şubat ayına göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 6,2 ve bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 4,4 azaldı.
Destatis verilerine göre, Almanya’nın, en önemli ticaret ortağı Çin’e ihracatı şubat ayına kıyasla yüzde 9,3 azalarak 7,7 milyar avro oldu. Söz konusu dönemde Almanya’nın diğer önemli ticaret ortağı ABD’ye ihracatı yüzde 10,9 azalarak 12,5 milyar avroya geriledi.
VP Bank baş ekonomisti Thomas Gitzel, konuya ilişkin değerlendirmesinde küresel ekonomide sorunların devam ettiğini belirterek, “Rusya-Ukrayna gerilimiyle artan enflasyon oranları, yükselen faiz oranları ve jeopolitik belirsizlikler, şirketlerin yatırımları üzerinde baskı oluşturuyor. İhracat ağırlıklı Alman ekonomisi bunun etkilerini hissediyor” ifadesini kullandı.
Öte yandan, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), 3 Mayıs’ta COVID-19 salgını sonrası daha iyi işleyen tedarik zincirlerine rağmen Almanya’nın ihracatına ilişkin 2023 yılı reel büyüme tahminini yüzde 2,5’ten 1’e indirdi.
DIHK, buna neden olarak, yüksek enflasyonu, artan faiz oranlarını ve küresel ticarette artan korumacılığı gösterdi.