spot_img
-2.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 5 Mayıs 2023

Rusya’da dün neler oldu? 5 Mayıs 2023

Dün, 5 Mayıs 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Lavrov, Kremlin’e yapılan İHA saldırılarına somut eylemlerle karşılık vereceklerini bildirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin’e insansız hava araçlarıyla (İHA) yapılan saldırılara konuşarak değil, somut eylemlerle karşılık vereceklerini söyledi.

Lavrov, Hindistan’da Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üye ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı sonrasında Rus basınına açıklamalarda bulundu.

Kremlin’e, Ukrayna tarafından yapıldığı belirtilen İHA saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lavrov, “Bu, açıkça düşmanca bir eylemdi. Kievli teröristlerin bunu efendilerinin bilgisi olmadan gerçekleştiremeyeceği kesinlikle açık. Bu ‘casus belli’ (savaş nedeni) mi, değil mi diye konuşarak cevap vermeyeceğiz; somut eylemlerle karşılık vereceğiz. Çok fazla sabrımız var.” diye konuştu.

Suriye konulu 4’lü dışişleri bakanları toplantısı 10 Mayıs’ta Moskova’da yapılacak

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye arasında Moskova’da dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşecek toplantı için 10 Mayıs tarihinin teyit edildiğini açıkladı.

Suriye konulu gelişmelere değinen Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye arasında ilk kez yapılacak 4’lü dışişleri bakanları toplantısının 10 Mayıs’ta Moskova’da düzenlenmesi konusunda Moskova yönetiminin tarihi teyit ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, yalnızca İran’dan kimin katılacağının net olmadığını, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Afrika turuna gitmesi durumunda bir başka yetkilinin Moskova’ya geleceğini aktardı.

Rusya’dan önceden 1 Mayıs’ta Antalya’ya çok turist geldiğini anımsatan Çavuşoğlu, muhalefetin Rusya’ya karşı yaptırımlara katılma söylemlerinden ötürü turist sayısında azalma olduğunu dile getirdi.

Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 25 Nisan – 2 Mayıs 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 2,55’ten yüzde 2,42’ye geriledi.

Bir önceki hafta (18 Nisan – 24 Nisan) ülkedeki yıllık enflasyon oranlarının yüzde 2,82’den yüzde 2,55’e gerilediğini hatırlatan bakanlık, 25 Nisan- 2 Mayıs 2023 tarihleri arasında 8 günlük dönemde tüketici fiyatlarının yüzde 0,19 arttığını, yıllık enflasyon oranlarının ise düşmeye devam ederek yüzde 2,42’ye ulaştığını bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

Borrell, Zelenskiy’nin sunduğu barış planının Ukrayna için tek yol olduğunu duyurdu

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin sunduğu planın Ukrayna için tek barış planı olarak gördüğünü söylerken, Brüksel Çin’in barış planını ciddiye almadığını bildirdi.

Floransa’da Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen Avrupa Birliği’nin durumu konulu bir uzman konferansında konuşan Borrell, “Ukrayna için tek bir barış planı var, o da Zelenskiy’nin planı” ifadelerini kullanırken, Çin’in sunduğu barış planının ise sadece bir dizi iyi dilekten oluştuğunu aktardı.

Aeroflot, 8 Haziran’dan itibaren Adana seferlerine başlayacak

Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot, 8 Haziran itibariyle Moskova’dan Adana’ya düzenli uçak seferlerine başlayacağını duyurdu.

Şirketin basın servisi tarafından paylaşılan bilgide, Aeroflot’un 8 Haziran’dan itibaren Adana’ya direkt uçuşlar başlatacağı ifade edilirken, düzenli olarak gerçekleştirilecek uçuşların Moskova Sheremetyevo Havalimanı’nın C Terminali üzerinden haftada üç kez gerçekleştirileceği vurgulandı.

Moskova-Adana uçuşları salı, perşembe ve pazar günleri olmak üzere haftada üç gün yapılacak.

MVD, göçmenler üzerindeki kontrolü idari yönetimlere bırakmayı önerdi

Rusya İçişleri Bakanlığı (MVD), ülkedeki göç güvenliğini sağlamak için yabancıların Rusya’da kalışları üzerinde yeni bir idari denetim kurumu getirmeyi ve bu alandaki mevcut devlet kontrolünü kaldırmayı teklif etti.

Bakanlığın hazırladığı ilgili yasa tasarısında yer alana açıklamada, suçlu, terörist ve aşırılık yanlısı yapılarla mücadele, yasadışı göçle mücadele alanında içişleri organlarının işleyişinin optimize edilmesi ve etkinliğinin artırılması da dahil olmak üzere ulusal güvenliği sağlama görevlerinin çözümü için sahadaki devlet kontrolünün kaldırılmasının önerildiği kaydedildi.

Perakende ticaret krizden kurtulamıyor

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkede ilk kez geçtiğimiz yılın nisan ayında düşmeye başlayan perakende ticaret cirosunun bu yılın mart ayında yüzde 5,1 gerilediğini bildirdi.

Şubat ayında ciroların yüzde 7,8 düşüşle 3,33 trilyon ruble olarak gerçekleştiği hatırlatılan Rosstat raporunda, Mart 2023 döneminde ise geçtiğimiz yıla kıyasla düşüşün yüzde 5,1 ile 3,6 trilyon ruble olduğu açıklandı.

Bu yılın ilk çeyreğinde ise perakende ticaret ciroları yüzde 7,3 düşüşle 10,3 trilyon ruble oldu.

Hükümet, taraftar kartı başvurularını kolaylaştırdı

Rusya hükümeti ligin ikinci yarısında taraftar kartı (Fan ID) zorunluluğunun şampiyonadaki tüm stadyumlar için geçerli olmasıyla birlikte başlayan seyirci krizi nedeniyle kart başvuru prosedürlerini kolaylaştırdı.

Sezonun ikinci yarısının başladığı Rusya Premier Ligi’nde (RPL), ilk yarıda yalnızca 5 şehirde uygulanan taraftar kartı zorunluluğunun şampiyonadaki tüm stadyumlar için geçerli olmasıyla birlikte kriz yaşanırken, birçok stadın boşaldığı kaydedilmişti.

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında tanıtılan FAN ID uygulaması, başlangıçta yalnızca Ekaterinburg, Nijniy Novgorod, Rostov-na-Donu, Samara ve Soçi’de başlatılmış, bu yılın başından itibaren ise Moskova, St. Petersburg, Khimki, Grozny, Krasnodar, Orenburg, Voronej gibi diğer şehir için de zorunlu hale gelmişti.

DSÖ, COVID-19’un uluslararası halk sağlığı acil durumunun sona erdiğini duyurdu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19’un uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sona erdiğini duyurdu.

COVID-19’un son 3 senede hayatı alt üst ettiğine işaret eden Ghebreyesus, salgın nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiğinin DSÖ’ye rapor edildiğini ancak bu rakamın daha fazla olduğunu bildiklerini belirtti.

Ghebreyesus, COVID-19 nedeniyle sağlık sistemlerinin ciddi şekilde zarar gördüğünü ve milyonlarca kişinin temel sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını anımsattı.

COVID-19’un bir sağlık krizinden çok daha fazlası olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Bu salgın, ciddi ekonomik çalkantılara neden oldu, seyahat ve ticareti sekteye uğrattı, işletmeleri kapattı ve milyonları yoksulluğa sürükledi.” dedi.

DSÖ verilerine göre, Aralık 2019’da başlayan COVID-19 yaklaşık 7 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Dünya genelinde toplam 765 milyon 222 bin 932 doğrulanmış COVID-19 vakası kaydedildi.

COVID-19 nedeniyle 30 Ocak 2020’de DSÖ tarafından “halk sağlığı acil durumu” ilan edilmişti.

Rusya’dan Kazakistan’a para transfer hacmi 4 kat arttı

Batı yaptırımları sonrasında Rusya’dan komşu ülkelere bireysel para transferlerinin rekora ulaştığı gözlemlenirken, Kazakistan’ın Rusya’dan yurtdışına yapılan havalelerde en popüler destinasyon olduğu belirlendi.

Kazakistan Merkez Bankası’nın ilgili verilerine atıfta bulunan RBK Haber, bu yılın ilk çeyreğinde Rusya’dan bu ülkeye bir yıl öncesine göre yüzde 300’den fazla artışla 33,9 milyar tenge (76,6 milyon dolar) para transferi yapıldığını bildirdi.

Baharın ilk ayında işlem hacmi bir önceki yıla göre 2,7 kat artış gösterirken, toplamda 12,2 milyar tenge (27,5 milyon dolar) tutarında 61 bin 600 para transferi işlemi gerçekleştirildiği vurgulandı.

Dolar 31 Mart’tan bu yana ilk kez 77 rublenin altına geriledi

Rusya’nın petrol ihracatına getirilen kısıtlamalar ve döviz arzındaki sıkıntılar nedeniyle son aylarda sürekli yükselen ABD doları, dün Moskova Borsası’ndaki (MOEX) döviz işlemlerinde 31 Mart 2023’ten bu yana ilk kez 77 rublenin altına düştü.

Dün yerel saatle 10.03’te dolar kuru 83 kopeek azalarak 76,98 rubleye gerilerken, Euro döviz kuru da 79 kopeek düşüşle 85,39 rubleden işlem görmeye başladı.

Çin yuan’ı da 11 kopeek gerileyerek 11,16 rubleden işlem gördü.

Saat 10.43 itibariyle dolar 76,83 rubleden, Euro da 84,93 rubleden alıcı buldu.

Merkez Bankası, tatil dönemi döviz kurlarını belirledi

Cumartesi itibariyle belirlenen resmi dolar kuru, önceki göstergeden 1,79 ruble daha düşük olarak 76,82 ruble seviyesine indirilirken, resmi Euro döviz kuru 2,09 ruble düşürülerek 84,90 rubleye çekildi.

Çin yuanı resmi döviz kuru 23 kopeek düşüşle 11,11 ruble olurken, Merkez Bankasının Türk lirası için belirlediği resmi döviz kuru ise 3,94 ruble oldu.

Şoygu, cepheye gönderilecek silahları denetledi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’daki cephe hattına gönderilecek silah ve askeri teknik araçların hazırlık durumunu inceledi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Şoygu’nun Güney Askeri Bölgesi’nde teftişlerde bulunduğu belirtildi.

Şoygu’nun “Özel askeri operasyon”un yapıldığı bölgelerdeki Rus askeri birliklerinin amaçlarına uygun kullanılması için sevk edilecek silah ve askeri teknik araçların hazır olup olmadığını kontrol ettiği kaydedilen açıklamada, Rus ordusunun lojistiğinden sorumlu Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Korgeneral Aleksey Kuzmenkov’un savunma sanayisi tarafından tedariki sağlanan yeni parti modern tanklar, zırhlı araçlar, özel askeri araçları gösterdiği ifade edildi.

Cephedeki birliklere sürekli silah ikmali konusunda özel kontrol talimatı

Bakan Şoygu’nun muharebe alanlarından çekilen silahların ve askeri teknik araçların depolanması ve onarımlarını da denetlediği vurgulanan açıklamada, hızla onarılan silahların derhal cepheye gönderildiği aktarıldı.

Rusya, bütçe açığı nedeniyle rezervlerden 83 milyar ruble harcadı

Rusya Maliye Bakanlığı, bütçe açığı nedeniyle nisan ayında Ulusal Refah Fonu’ndan 83 milyar ruble (yaklaşık 1 milyar dolar) değerinde yuan ve altın satışının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin “kara gün rezervi” olarak tanımlanan Ulusal Refah Fonu’nda nisan ayında yapılan işlemlere yer verildi.

Ulusal Refah Fonu’ndaki rezervlerin nisanda bir önceki aya göre 507 milyon ruble arttığının kaydedildiği açıklamada, fondaki toplam varlıkların değerinin 1 Mayıs itibarıyla 12,5 trilyon rubleye (yaklaşık 162 milyar dolar) çıktığı belirtildi.

Bütçe açığı nedeniyle rezervlerden nisanda 83 milyar ruble değerinde yuan ve altın satıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, fonda halihazırda 9,2 milyar avro, 288,3 milyar yuan, 520,9 ton altın ve 232,8 milyon rublenin bulunduğu kaydedildi.

spot_img

Rusya Federasyon Konseyi | Rusya Meclisi üst kanadı

Rusya Federasyon Konseyi (Совет Федерации) , Rusya Federal Meclisi’nin üst kanadıdır. Federasyon Konseyi’nin 187 üyesi bulunuyor. Rusya Federasyonu bölgelerinden, Federasyon Konseyi’ne iki senatör gönderiliyor. Böylece senatörlerin...

SSCB’nin son lideri Gorbaçov kim?

Rusya’nın kalbi Kızıl Meydan

Saratov

spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort