spot_img
-0.1 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 11 Mayıs 2023

Rusya’da dün neler oldu? 11 Mayıs 2023

Dün, 11 Mayıs 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Rusya’dan Tahıl Girişimi görüşmesi sonrası açıklama

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, tahıl anlaşmasının, 18 Mayıs’a kadar Moskova’nın taleplerinin karşılanacağına dair garanti verilmemesi durumunda sona ereceğini duyurdu.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları ile Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin katılımıyla İstanbul’da dün başlayan görüşmelerin bugünkü ayağının sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Verşinin, Rusya’nın dışarıya tarım ürünleri ve gübre ihracatında hala ciddi engellerle karşı karşıya kaldığını, bu meselenin çözümünde hiçbir somut gelişme kaydetmediklerini vurgularken, “Rusya, yalnızca Ukrayna tarım ürünleri ihracatına yeşil ışık yakılan bu çifte standarda katlanamaz” diye konuştu.

“Batı ülkelerinin temsilcileri, küresel gıda güvenliği bahanesiyle kendi gıda ihtiyacını giderirken, Rusya’nın çıkarlarını görmezden geliyor” diyen Verşinin, Rusya’nın ulusal çıkarlarını korumaya devam edeceğini eklerken, aynı zamanda Ukrayna tahılının en muhtaç ülkelere değil, “iyi beslenmiş veya yüksek gelir düzeyine sahip ülkelere” gitmesinin üzücü olduğunu da kaydetti.

BM, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sürdürülebilmesi için tüm taraflarla yakın çalışmayı sürdürecek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Karadeniz Tahıl Girişimi’ne dikkati çekerek, BM’nin girişimin devam etmesi ve tam olarak uygulaması için tüm taraflarla yakın çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Küresel gıda güvenliği için bu girişimin önemini yineleyen Griffiths, girişimin başından bu yana, Ukrayna’dan 30 milyon metrik tondan fazla tahılın ve gıda maddesinin güvenli ihracatını kolaylaştırdıkları için ilgili tarafları tebrik etti.

Martin Griffiths, Togliatti-Odessa amonyak boru hattının yeniden işletilmesi, anlaşma süresinin uzatılması, istikrarlı operasyonlar için Ortak Koordinasyon Merkezi’nin iyileştirilmesi gibi birçok konunun ele alındığı toplantıda, Rusya’dan yapılan gıda ve gübre ihracatının önemli katkısını takdir etti.

Norveç, Arktik Konseyi dönem başkanlığını Rusya’dan devraldı

Norveç, Kuzey Kutbu bölgesindeki sorunlara odaklanan Arktik Konseyi’nin dönem başkanlığını Rusya’dan devraldı.

Arktik Konseyi dönem başkanlığının Norveç’e devri, daha önceki törenlerin aksine, dışişleri bakanlarının değil üst düzey temsilcilerin katıldığı çevrim içi ortamda yapıldı.

Ukrayna Savaşı nedeniyle Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı tutumu, 8 ülkenin Arktik Konseyi çatısı altında gerçekleştirdiği işbirliğini sekteye uğrattı.

Konsey, Rusya’nın dönem başkanlığını yaptığı 2 yılda, kurulduğu 1996 yılından bu yana en büyük varoluş krizini yaşadı.

Kanada, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve ABD, çevrenin korunmasına ilişkin hükümetler arası bir yapı olan Arktik Konseyi’ne katılımlarını Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşılık Mart 2022’de askıya aldı.

Bu nedenle Batılı üye devletler Rusya’nın ev sahipliğinde yapılması planlanan toplantılara temsilci göndermedi.

ABD, Güney Afrika’nın Rusya’ya silah sattığını iddia etti

ABD’nin Pretorya Büyükelçisi Reuben Brigety, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 2022’nin aralık ayında Rusya’ya silah ve mühimmat satışı gerçekleştirdiğini iddia etti.

Büyükelçi Brigety, yaptığı basın açıklamasında, Güney Afrika’nın, geçen yılın aralık ayında, Cape Town yakınlarındaki Simon’s Town deniz üssüne yanaşan “Lady R” isimli Rus ticaret gemisi aracılığıyla Rusya’ya silah ve mühimmat satışı gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini belirtti.

İngiltere, Ukrayna’ya uzun menzilli seyir füzeleri gönderiyor

İngiltere, Ukrayna’ya uzun menzilli “Storm Shadow” (Fırtına Gölge) seyir füzeleri tedarik edeceğini duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, parlamentoda yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna’ya “Storm Shadow” seyir füzeleri sağlayacağını doğruladı.

Wallace, böylelikle Ukrayna güçlerinin, cephe hattının gerisindeki Rus birliklerini, mühimmat ve yakıt depolarını vurabileceğini belirtti.

Wagner’in kurucusu Prigojin, Bahmut kentinde durumun kötüleştiğini söyledi

Rus güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Ukrayna ordusunun Bahmut kentinde karşı saldırı yürüttüğünü belirterek, “Bahmut’un kanatlarındaki durum tahmin edilen en kötü senaryoya göre gelişiyor.” ifadelerini kullandı.

Prigojin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, bölgede karşı saldırıya geçmek için zaman gerektiğine yönelik açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Rusya, mart ayı petrol üretimini 300 bin varil düşürdü

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından paylaşılan raporda, mart ayında Rusya’nın günlük petrol üretimini şubat ayına göre günlük 300 bin varile azaltarak 9,7 milyon varile indirdiği belirtildi.

Raporda, Rusya’nın gönüllü kararıyla mart ayında sıvı hidrokarbon üretiminin bir önceki aya göre 282 bin varil düşüşle günlük ortalama 11,1 milyon varil olarak gerçekleştiği ifade edilirken, bu hacmin 9,7 milyon varilinin ham petrol, diğer petrol ürünlerinin hacmi ise 1,4 milyon varil olarak kaydedildi.

Putin’i yakalama kararı veren UCM yargıçlarına dava açılıyor

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrykin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yargıçlarının yakında komite tarafından “arananlar” listesine alınacağını duyurdu.

St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu’nda konuşan Bastrykin, Soruşturma Komitesi’nin Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında savaş suçları soruşturması kapsamında verdiği yakalama kararı veren UCM Başkanı ve bu kararın alınmasında aktif rol oynayan üç yargıç aleyhinde ceza davası açtığını bildirirken, “Bu nedenle yakında bu yargıçlar için arama kararı çıkaracağız” diye konuştu.

Kremlin: Putin ile Erdoğan arasında görüşme planlanmıyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, şu anda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında herhangi bir telefon görüşmesi planlanmadığını belirtirken, ancak gerekirse derhal organize edilebileceğini söyledi.

Gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında konuşan Peskov, Putin ve Erdoğan’ın görüşme planlayıp planlamadığı sorularını, “Şu an için hayır. Ancak iki liderin gerektiğinde çok hızlı bir şekilde birbirini arayabildiğini söyleyebiliriz” diye yanıtladı.

Rusya’da Google’a 3 milyon ruble para cezası verildi

Rusya’da bir mahkeme, YouTube’da LGBT propagandası içerdiği belirtilen videoları silmediği gerekçesiyle platformun sahibi Google’a 3 milyon ruble (yaklaşık 40 bin dolar) para cezası verdi.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nun (Roskomnadzor) Google aleyhine açtığı dava, başkent Moskova’da bulunan bir mahkemede görüldü.

Google’a daha önce de benzer gerekçelerden ötürü 2021’de 7,2 milyon ruble para cezası verilmişti.

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov’dan NATO için vazgeçilmez oldukları mesajı

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ülkesinin NATO üyeliğinin Avrupa’nın güvenliği için şart olduğu mesajını verdi.

Reznikov, ülkesinin NATO üyeliğine ilişkin, “Avrupa değerlerini ve özgürlüklerini hedef alan askeri gücü, biz yok ediyoruz. Avrupa için barış ve güvenlik istiyorsanız biz ilerlemeliyiz. NATO için Ukrayna’ya alternatif yok. Baltık Denizi, bir NATO iç denizi olacak. Karadeniz’in de bir NATO denizi haline gelmesinden başka gerçek bir alternatif yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna, 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’a saldırı düzenlemiş

Savunma Bakanlığı’na bağlı sivil toplum kuruluşu “Rusya’nın Subayları” Başkanı Sergey Lipovoy, 9 Mayıs’ta Ukrayna’nın Moskova’ya yoğun bir şekilde saldırmaya çalıştığını, ancak tüm insansız hava araçlarının (İHA) etkisiz hale getirildiğini iddia etti.

Gazetecilere konuşan General Lipovoy, 9 Mayıs Zafer Günü’nde Kızıl Meydan’da düzenlenen askeri geçit törenine saldırı planlayan Ukrayna’nın yaklaşık 100 İHA ile saldırı gerçekleştirdiğini belirtirken, “Kızıl Meydan’a ulaşabilecekleri ve hasara yol açabilecekleri umuduyla hem Ukrayna topraklarından hem de Moskova Bölgesi topraklarından yaklaşık 100 insansız hava aracı saldırısı gerçekleşti. Fakat hava savunma sistemlerimiz ve elektronik harp birimlerimizin çalışmaları sayesinde İHA’ların bazıları etkisiz hale getirildi, indirildi ve bazıları basitçe imha edildi” diye konuştu.

Almanya’dan “AB’den ihraç edilen ürünlerin Rusya’ya gitmesini önleme” adımı

Alman hükümetinin, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik yaptırımlarını delmeye karşı mücadelede şirketlerin daha fazla hesap vermesini istediği bildirildi.

Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberine göre, Almanya’nın AB büyükelçisi, dün Brüksel’deki AB’nin 11. yaptırım paketine ilişkin müzakereler sırasında, Rusya’ya yönelik yaptırımları delmeye karşı mücadelede şirketlerin daha fazla sorumlu olmasına ilişkin bir teklifte bulundu.

Buna göre, AB üyesi olmayan ülkelerden şirketler, gelecekte AB’de belirli malları satın alırken, bunları daha sonra Rusya’ya ihraç etmemeyi sözleşmeye dayalı olarak taahhüt etmek zorunda kalacak. Bu taahhüt, her şeyden önce sadece sivil amaçlı değil, gece görüş cihazları ve insansız hava araçları dahil askeri amaçlarla da kullanılabilen malların ihracatı için de geçerli olacak.

Peskov, Ukrayna’da belirli hedeflere ulaşıldığını duyurdu

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’da devam eden askeri operasyonun ilk yılında hedeflerin bir kısmına ulaşıldığını bildirirken, ancak hala düşmanın geri püskürtülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sırbistan televizyon kanalı ATV’ye konuşan Peskov, 24 Şubat 2022’de başlatılan askeri operasyonda belirli hedeflere ulaşıldığını, ancak operasyonun devam etmesi gerektiğini vurgularken, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilk etapta Donbass sakinlerinin güvenliğini sağlama ihtiyacından bahsetti. Sekiz uzun yıl boyunca aslında kendi devletlerinin saldırısı altında yaşayan insanları Batı tamamen görmezden gelmeyi tercih etti. Donbass’ın güvenliği görevi kısmen çözüldü, ancak hala tam olarak tamamlamaktan çok uzağız. Bölgeye topçu saldırıları sürüyor. Donetsk ve diğer yerleşim yerlerinin bombardımanı devam ediyor. Bu nedenle operasyon devam ediyor” ifadelerini kullandı.

spot_img

Grozni | Rusya Şehirleri | Грозный

Grozni, Kuzey Kafkasya'da bulunan Çeçenistan Cumhuriyeti'nin başkentidir.  Sunja Nehri'nin kıyısında yer alır.  Çeçenistan’ın başkenti, bölgenin en büyük şehirlerinden biridir ve nüfusu yaklaşık 300 bindir....
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort