Ana Sayfa Rusya'da Dün Neler Oldu Rusya’da dün neler oldu? 15 Mayıs 2023

Rusya’da dün neler oldu? 15 Mayıs 2023

0
Rusya’da dün neler oldu? 15 Mayıs 2023

Dün, 15 Mayıs 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Peskov: Türk halkının tercihine saygı duyuyoruz ve duyacağız

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya ile Türkiye arasında birçok alanda yapılan işbirliği nedeniyle Türkiye’deki seçimleri ilgiyle takip ettiklerini belirterek, “Türk halkının tercihine saygı duyuyoruz ve duyacağız. Ancak her durumda işbirliğimizin devam etmesini, derinleşmesini ve genişlemesini bekliyoruz.” dedi.

Peskov, Türkiye’deki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerine ilişkin başkent Moskova’da gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Rusya’nın başta ekonomi olmak üzere çok sayıda alanda kapsamlı işbirliği yürüttüğüne işaret eden Peskov, “Enerji, turizm, ticaret, tarım, kara yolu taşımacılığı gibi çeşitli alanlarda karşılıklı yarar sağlayan geniş bir işbirliği yelpazesinde Türkiye ile birleşmiş durumdayız.” dedi.

Söz konusu işbirliğinin Türk ve Rus halklarının çıkarları doğrultusunda geliştiğini vurgulayan Peskov, “Bu nedenle Türkiye’den seçimlerle ilgili gelen haberleri büyük bir ilgiyle takip ediyoruz.” diye konuştu.

Peskov, seçimlerin sonuçlarına da saygıyla yaklaştıklarını belirterek, “Türk halkının tercihine saygı duyuyoruz ve duyacağız. Ancak her durumda işbirliğimizin devam etmesini, derinleşmesini ve genişlemesini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin olgun bir demokrasiye sahip olduğunu kaydeden Peskov, “Türkiye güçlü, egemen bir ülkedir ve tabii ki şeffaf ve demokratik seçimleri sağlayabilen, her türlü yasa dışı eylemi önleyebilen bir ülkedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus basını Türkiye’deki seçime ve sonuçlarına geniş yer verdi

Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarına ilişkin açıklamalar, Rus basınında geniş yer buldu.

Vzglayd Gazetesi, “Türk seçimlerinin birinci turu Rusya’nın yararına kazanıldı” şeklinde başlık attığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferinin, Rusya için neden gerekli olduğuna ve Batı’nın bu zaferi engellemek için neler yapabileceğine ilişkin analiz yapıldı.

Rusya’nın bu seçimleri çok yakın takip ettiğine dikkat çekilen haberde, Ukrayna’daki savaş etrafındaki güç dengesinin bu seçimlerin sonucuna bağlı olduğu belirtildi.

Türkiye’nin konumunun, hem Batı’nın yaptırım uyguladığı Rusya’ya paralel ithalat mevcudiyeti sağladığı hem de Kafkasya’da Rusya’nın sınırlarındaki durumu etkilediği vurgulanan haberde, muhalefetin çok daha ABD yanlısı olduğu kaydedildi.

Haberde, “(Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu kazanması halinde) Erdoğan’ın ‘hem bize hem size’ çizgisinden vazgeçecek, ardından Rusya karşıtı yaptırımlara sıkı sıkıya uyacak, Ukrayna’ya daha fazla silah tedarik edecek, Rusya çevresini alevlendirecek.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Batı’da bazı uzmanların, ABD ve Avrupa Birliği yetkililerine, Türkiye’de oylar sayıldıktan sonra “Erdoğan’ın seçimlerde hile yaptığı” tezini öne sürerek, Ukrayna’daki gibi meydan olayları yapma çağrısında bulunduğu kaydedilen haberde, “Bugüne kadar Erdoğan bu planın gerçekleşmesine izin vermedi. Türkiye’de ‘meydan’ olmadı. Siyasi yönetim devam ediyor. Erdoğan ilk turu geçemese de net bir şekilde birinci oldu.” ifadelerine yer verildi.

Rossiyskaya Gazeta “Erdoğan, oyların yüzde 100 sayımından sonra yüzde 49,35 oy aldı” başlığı ile verdiği haberde, seçimlerin ikinci tura kaldığına dikkati çekti.

Kommersant gazetesi, “Erdoğan ilk turda zafer kazanamadı” başlığı attığı haberinde, Türkiye’de halkın sandığa rekor düzeyde ilgi gösterdiğini belirtti. Gazete, yine de hala sandıkların tamamının açılmadığına işaret etti.

Vedomosti gazetesi, Türkiye’deki seçimleri “Erdoğan ilk turda cumhurbaşkanı seçimini kazanamadı” başlığı ile verdi. Haberin içerisinde, Erdoğan’ın, taraftarlarına yaptığı konuşmada, seçimlerin ilk turunda kazanacağı görüşünü, Kılıçdaroğlu’nun ise ikinci turu kendisinin kazanacağını dile getirdiği hatırlatıldı.

Moskovskiy Komsomolets, “Türkiye’deki seçimler: Lider Erdoğan’a ikinci turda yenilgi sözü verildi” başlığı ile seçimlerin sonucunu duyurdu. Muhalefetin lideri Kılıçdaroğlu’nun, ikinci turda kazanacağı savunulan haberde, pek çok genç seçmenin, iktidardaki AK Parti’ye sırtlarını döndüğü önü sürüldü.

“Erdoğan’ın partisinin lider olduğu ittifak, parlamentoda 320’den fazla sandalye elde etti” başlığı ile Türkiye’deki seçimin sonucunu aktaran İzvestiya gazetesi ise seçimlerde geçersiz oyların çokluğuna dikkati çekti ve kesin sonuçların henüz açıklanmadığını aktardı.

TASS ve RİA haber ajansları, Türkiye’deki oy sayımlarını ve gelişmeleri belirli aralıklarla abonelerine duyurdu. Rus televizyon kanalları da haber bültenlerinde Türkiye’den yapılan canlı bağlantılarla gelişmeleri seyircilerine aktardı.

Putin, Rusya’nın İslam ülkeleriyle iş birliğini geliştirmek istediğini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İslam dünyasının hızla geliştiğini, ticaret ve finansta somut başarılar elde ettiklerini belirterek, “Rusya, bu ülkelerle mümkün olan en geniş ticari ve insani iş birliğine açıktır. Kurulu bağlarımızı güçlendirmek, yeni ortaklar edinmek, tarımsal ve endüstriyel iş birliğini teşvik etmek ve yeni lojistik zincirleri oluşturmak istiyoruz.” dedi.

Kremlin, Anadolu Ajansı’nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, Rusya ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin ekonomi temsilcilerinin bir araya geleceği “Rusya-İslam Dünyası: Kazan Forum 2023” nedeniyle Putin’in mesajını yayımladı.

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’ın, forum kapsamında çok sayıda yabancı misafire ev sahipliği yapacağına işaret eden Putin, “Rusya, hem ikili hem de İslam İşbirliği Teşkilatı ile iş birliği çerçevesinde Müslüman devletlerle geleneksel olarak yakın ve güvene dayalı ilişkilere sahiptir.” ifadesini kullandı.

Japonya, Rusya ve Çin’in Asya’daki askeri işbirliğinden endişe duyuyor

Japon hükümeti, Rusya ve Çin’in Asya’da artan askeri işbirliğinden endişe duyduğunu, Avrupa güvenliğinin, Hint-Pasifik güvenliğinden ayrı tutulamayacağını açıkladı.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, İsveç’in başkenti Stockholm’de Hint-Pasifik Dışişleri Bakanlarını bir araya getiren zirvede, Rusya ve Çin’in bölgedeki faaliyetlerine tepki gösterdi.

Rusya ile Çin’in Asya’daki askeri işbirliğinden endişe duyduklarını aktaran Hayaşi, Rusya-Ukrayna krizinin Avrupa’nın güvenliğinin Hint-Pasifik güvenliğinden ayrılamayacağını gösterdiğini savundu.

Avrasya Kalkınma Bankası, Türkiye’yi banka üyesi olarak aralarında görmek istiyor

Avrasya Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Nikolay Podguzov, bankaya üye ülkeler arasında Türkiye’yi de görmek istediklerini bildirdi.

Podguzov, Kazakistan’ın Almatı şehrinde Avrasya Kalkınma Bankasının ev sahipliğinde ve Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu Asya ve Pasifik Bölgesinin Kalkınma Kurumları Birliğinin (ADFIAP) 46. Toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Avrasya ekonomisinde ve jeopolitiğinde çok önemli rol oynadığına işaret eden Podguzov, “Şu anda bu konuda somut müzakereler yürütmezsek de potansiyel olarak Türkiye’nin Avrasya Kalkınma Bankası’na katılmasıyla ilgileniyoruz.” dedi.

Çin’in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi, Ukrayna ve Rusya’yı ziyaret edecek

Çin’in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui, Ukrayna krizinin siyasi çözümüne yönelik arabuluculuk girişimi çerçevesinde bu hafta Ukrayna ve Rusya’yı ziyaret edecek.

Büyükelçi Li, Kiev’in yanı sıra Polonya, Fransa, Almanya ve Rusya başkentlerinde temaslarda bulunacak.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 26 Nisan’da Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Çin’in, krizin siyasi çözümü için görüşmeler yürütmek üzere, Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li’yi Ukrayna ve diğer ülkelere göndereceğini belirterek arabulucu rolünün işaretini vermişti.

Uluslararası rezervler yükselişini sürdürüyor

Merkez Bankası, 5 Mayıs itibariyle Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 0,3 milyar dolar artış göstererek 599,2 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Nisan ayı sonunda Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 1,9 milyar dolar arttığı, 1 Mayıs 2022 itibarıyla ise rezervlerin 593,052 milyar doları bulduğu hatırlatılan açıklamada, son bir haftada meydana gelen yüzde artışın yeni bütçe kuralı nedeniyle pozitif yeniden değerlemeden kaynaklandığının altı çizildi.

İngiltere, Ukrayna’ya yeni uzun menzilli dronlar sağlayacak

İngiltere, Ukrayna’ya 200 kilometre mesafenin üzerine çıkabilen yüzlerce yeni uzun menzilli dron sağlayacağını duyurdu.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan bir sözcünün yaptığı açıklamada, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, İngiltere’nin güneydoğusundaki Buckinghamshire’da bulunan Başbakanlık özel konutu Chequers’da bir araya geldiği belirtildi.

Zelenskiy’nin, İngiliz halkının Ukrayna halkına verdiği sürekli destekten ötürü Sunak’a teşekkür ettiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Başbakan Sunak, İngiltere’nin bugün açıkladığı, ilave hava savunma füzeleri ve insansız hava araçlarını da içeren yeni destek paketine değindi. Bu destek, geçen hafta İngiltere’nin Ukrayna’ya uzun menzilli seyir füzeleri sağlayan ilk ülke olduğunun teyit edilmesine dayanıyor. Sunak, Ukrayna’nın adil ve kalıcı bir barışı güvence altına alması için İngiltere’nin (Ukrayna’ya) desteğini sürdüreceğini yineledi. Bu destek hem acil askeri desteği hem de Ukrayna’nın saldırıları caydırma kabiliyetini garanti altına almak üzere uzun vadeli güvenlik yardımı sağlamayı içeriyor.”

En son şubatta İngiltere’ye giden Zelenskiy, geçen hafta sonu İtalya, Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu çeşitli Avrupa ülkelerini ziyaret etmişti.

Almanya’da gaz depolama vergisi iki kattan fazla artırılacak

Almanya’da doğal gaz depolama vergisinin, temmuzdan itibaren iki kattan fazla artacağı bildirildi.

Doğal gaz piyasası operatörü Trading Hub Europe açıklamasına göre, temmuz ayından itibaren depolama vergisinin megavatsaat fiyatı 0,59 avrodan 1,45 avroya yükseltilecek.

Vergideki artış nedeniyle hane halkının yılda ortalama 30 avro daha fazla gaz faturası ödeyeceği tahmin ediliyor. Söz konusu ek vergi, Rusya’dan gaz arzının azalmasıyla geçen yıl ağustosta getirilmişti.

Almanya’da doğal gaz depolama tesislerinde doluluk oranı 13 Mayıs itibarıyla yaklaşık yüzde 70 seviyesinde bulunuyor.

Bu arada, Avrupa’da gaz fiyatları, düşük seyreden talep ve gaz depolarındaki yüksek doluluk değerlerine bağlı olarak Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de doğal gaz fiyatları cuma günü megavatsaat başına 32,7 avroya kadar geriledi.

Rusya: İngiltere’nin Ukrayna’ya tedarik ettiği uzun menzilli seyir füzesini engelledik

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İngiltere’nin Ukrayna’ya tedarik ettiği “Storm Shadow” uzun menzilli seyir füzesinin Rus hava savunma sistemlerince engellendiğini bildirdi.

İngiltere’nin Ukrayna’ya sevk ettiği “Storm Shadow” uzun menzilli seyir füzelerinin kullanıldığına işaret eden Konaşenkov, “Rus savunma sistemlerince son 24 saatte 7 ‘HARM’ radarsavar füzesi, 1 ‘Storm Shadow’ uzun menzilli seyir füzesi ve 10 HIMARS çok namlulu roketatar füzesi engellendi.” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da İngiltere’nin Ukrayna’ya silah sevkiyatına devam etme yönündeki planlarını “son derece olumsuz” karşıladıklarını belirterek “İngiltere, Ukrayna’ya silah gönderen ülkelerin başında olmaya çalışıyor. Bu, özel askeri operasyonun gidişatını önemli ölçüde etkileyemez ancak elbette ilişkilerin ileride de bozulmasına ve daha fazla yanıt verme eylemlerine yol açacak. Yani bu Ukrayna’nın tarihini daha da zorlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.