Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, geçtiğimiz yılın bahar aylarında Türkiye’deki barış müzakerelerinde Rusya’nın Ukrayna ile elverişsiz koşullarda bir anlaşma imzalamaya hazır olduğunu söyledi.
Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Parlamenterler Meclisi Konseyi toplantısında konuşan Lukaşenko, Rus ve Ukrayna heyetlerinin başlattığı barış müzakereleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Ukrayna’daki askeri operasyonun ilk gününden itibaren Rus parlamenterlerin barış müzakerelerinin başlatılması için işe doğrudan müdahil olduklarını kaydeden Lukaşenko, “Bu savaşın durması için müzakere masasına oturalım dedik. Belarus’ta üç tur müzakere yapıldı. Sonra Zelenskiy’e (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Belarus dar mı geldi bilmiyorum, Türkiye’de yapalım dediler. Masaya bir antlaşma taslağı koydular. Rusya bunu şimdi okusa çıldırırdı. Rusya için kesinlikle kârsız bir anlaşmaydı ama Rusya kabul etti” diye konuştu.
Belarus lideri, bu anlaşma taslağının bir örneğinin kendisinde olduğunu hatırlatırken, Rusya’nın Ukrayna’nın sunduğu barış girişimlerini kabul eder etmez anlaşma taslağının çöpe atıldığını ifade etti.
Şu an ise koşulların çok farklı olduğuna değinen Lukaşenko, sözlerini, “Ukrayna’nın şimdi öne sürdüğü ön koşullar herhangi bir müzakereyi engellemeyi amaçlıyor. Hangi ön koşullara sahip olabiliriz? Müzakere masasına oturmalı ve orada her türlü koşulu belirlemeliyiz” diye özetledi.
stanbul’da geçtiğimiz yıl düzenlenen barış müzakerelerinin sonuçlarını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev rejiminin Rusya ile müzakereleri sabote ettiğini belirterek, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin her gün farklı pozisyona geçtiğini söylemişti.
Zelenskiy için “Bir gün içinde pozisyonunu birkaç kez değiştirebilir” diyen Lavrov, “Onun (Zelenskiy) müzakerelerde Ukrayna’yı askerden ve Nazilerden arındırmayı tartışmayacaklarını söylediğini duydum. Şaşırtıcı değil, bu müzakerelerden önce de 8 yıldır Minsk anlaşmalarını sabote ediyorlardı” ifadelerini kullandı.
Mart ayında anlaşmanın bazı ana hatlarının İstanbul’da netleştiğini aktaran Dışişleri Bakanı, özellikle de Ukrayna’nın tarafsız, blok olmayan, nükleer olmayan bir ülke olmaya hazır olduğu üzerinde anlaşıldığını, bu koşulların güvenlik garantileri ile sağlanacağı anlayışıyla anlaşmanın ana hatlarının çizildiğini hatırlattı.
“İstanbul’dan sonra ise Kiev kendi önerisini reddedip pozisyonunu değiştirdi” diyen Lavrov, Kiev yönetiminin şimdi de müzakereleri farklı bir şekilde inşa etmeye çalıştıklarını, ayrıca başlangıçta bu garantilerin Rusya da dahil olmak üzere herkes tarafından birlikte kabul edilmesi gerekirken, şimdi ise önce Batı’dan güvenlik garantileri almak istediklerini vurguladı.
Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkes sağlanması için 3’ü Belarus, biri Türkiye’de olmak üzere 4 defa yüz yüze müzakere yaptı.
Belarus’ta her iki taraf sadece çatışma bölgelerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları konusunda anlaşabildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabuluculuk girişimlerinin neticesi olarak İstanbul’da 29 Mart’ta yapılan müzakereler sonucunda Ukrayna tarafı, Rus tarafına gelecekteki olası yazılı anlaşmanın ilkelerini teslim etti, anlaşmaya çok yaklaşıldı.
Ancak Buça’daki komplo sonrası görüşmeler Kiev rejimi tarafından kesildi. 17 Mayıs’ta Ukrayna tarafı, ülkedeki durumun çok değiştiğini ve Rusya ile müzakereleri askıya aldıklarını duyurdu.
Zelenskiy, yeni yasa çıkararak Rusya ile müzakere yasağına imza attı.
Lavrov, “Moskova ile müzakereleri yasal olarak yasaklayan Zelenskiy ile Rusya’nın müzakere masasına oturabilmesinden söz edilemez” diye konuştu.