spot_img
-1.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 26 Mayıs 2023

Rusya’da dün neler oldu? 26 Mayıs 2023

Dün, 26 Mayıs 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: Ülkeyi terk eden yabancı şirketleri ödüllendirmeyiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeyi terk etme kararı alan yabancı şirketlere, varlıklarını sattıktan sonra fazla sermaye ile piyasalardan ayrılmalarına izin vermeyeceklerini vurgularken, Rusya’nın yine de bu konuda Batı ülkelerine göre çok ölçülü davrandığını söyledi.

Hükümete bağlı iş konseyi Delovaya Rossiya toplantısında konuşan Putin, ayrılan şirketleri giderken fazla sermaye ile ödüllendirmeyeceklerini belirterek, “Devletin kullandığı araçlar, Batı ülkelerindekinden daha ölçülü. Ancak burada tabii ki çıkarlarımızı savunmalıyız ve savunacağız” dedi.

Rusya’yı terk eden Batılı şirketlerin Rus girişimcilerden bu kadar çeviklik beklemediklerinin de altını çizen Rus lider, “İç ticaret o kadar güçlendi ki, ana sanayi alanlarındaki boşlukları doldurmanın oldukça kolay olduğu anlaşıldı. Ekonomimiz, özel sektörümüz ve işletmelerimizden görünüşe göre kimse böyle bir çeviklik beklemiyordu” diye konuştu.

Peskov, Bakü ile Erivan arasında anlaşmada acele edilmediğini söyledi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, dün başkent Moskova’da bir araya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın iki ülke arasındaki barış anlaşmasını ne zaman imzalayacağı hakkındaki soruları yanıtladı.

Basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in inisiyatifi ile gerçekleştirilen üçlü görüşmede barış anlaşmasıyla ilgili herhangi bir imza atılmadığına değinen Peskov, “İmza için hiçbir taraf zamanla yarışmıyor. Ancak öngörülebilir gelecekte Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış anlaşmasının imzalanması gayet mümkün” diye konuştu.

Putin’in Azerbaycan lideri Aliyev ve Ermenistan lideri Paşinyan ile anlaşmaya vardığını, bu anlaşmaya göre ilgili başbakan yardımcılarının önümüzdeki hafta bir araya geleceklerini hatırlatan Peskov, “Yine Moskova’da toplanacaklar ve var olan sorunları nasıl çözeceklerine dair temel bir anlayışla barış anlaşmasının ayrıntılarını ele alacaklar” dedi.

Rusya’nın uluslararası rezervleri düşüşte

Merkez Bankası, Rusya’nın uluslararası rezervlerinin yüzde 1,7 düşüşle 589,3 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

12 Mayıs itibariyle Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 300 milyon dolar artış göstererek 599,5 milyar dolara yükseldiği hatırlatılan açıklamada, 19 Mayıs 2023 itibarıyla rezervlerin bir önceki haftaya göre 10,2 milyar dolar azaldığı bildirilirken, düşüşün yeni bütçe kuralı nedeniyle negatif yeniden değerlemeden kaynaklandığının altı çizildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Belarus’un Rusya ile taktik nükleer silah anlaşması yapmasını kınadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, Belarus’un Rusya ile taktik nükleer silahlarla ilgili anlaşma imzalamasını kınadı.

Günlük basın toplantısında Rusya’nın taktik nükleer füzelerini Belarus’a getirmek üzere bu ülke ile anlaşma yaptığına ilişkin bir soruya yanıt veren Miller, “Elimizdeki kanıt veya değerlendirme hakkında konuşmayacağım. Ancak bu anlaşmayı şiddetle kınadığımızı söylemek isterim. Bu, Rusya’nın bir yıldan fazla süreden önce Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekun işgalde gördüğümüz sorumsuz davranışlarının sonuncusudur.” dedi.

Rusya’nın Ukrayna ile savaşında biyolojik, kimyasal veya nükleer silah kullanmasının ağır bedelleri olacağını daha önce de belirttiklerini söyleyen Miller, nükleer pozisyonlarını değiştirmeyi gerektirecek herhangi bir durum veya Rusya’nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir emare olmadığını kaydetti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Belarus’ta taktik nükleer silahların konuşlandırılmasına ilişkin belgeler imzalamıştı.

Türkiye’ye ilk 4 ayda gelen Rus turist sayısı belli oldu

Türkiye’ye 2023 yılının ilk 4 ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,51 artarak 9 milyon 533 bin 933’e ulaşırken, en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında Rusya ilk sırada yer aldı.

Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 134,94 artışla 1 milyon 153 bin 341 olurken, bu ülkeyi yüzde 18,74 artış ve 966 bin 336 ziyaretçi ile Almanya takip etti. Yüzde 17,45 artış ve 797 bin 956 ziyaretçi ile de Bulgaristan üçüncü sırada yer aldı. Bulgaristan’ı İran ve İngiltere izledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 4 ayındaki yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,51 artarak 9 milyon 533 bin 933’e ulaştı.

Yurt dışı ikametli vatandaşların ocak-mart 2023 dönemi istatistikleriyle ziyaretçi rakamı 11 milyon 93 bin 247 oldu.

Yılın ilk 4 ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya Federasyonu ilk sırada yer aldı.

Nisanda artış oranı yüzde 29,03 oldu

Türkiye nisan ayında da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,03 artış ile 3 milyon 321 bin 824 yabancı ziyaretçiyi ağırladı.

Türkiye’ye nisan ayında en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 16,72 artışla Almanya birinci, yüzde 192,48 artışla Rusya Federasyonu ikinci, yüzde 24,16 artışla İngiltere üçüncü basamakta yer aldı. İngiltere’yi Bulgaristan ve İran takip etti.

Rusya: Karadeniz Tahıl Girişimi paravan anlaşmaya dönüştü

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasının gıda güvenliğine yönelik tehditleri azaltmayı amaçladığı şeklinde kamuoyuna sunulduğunu, ancak gerçekte bunun Ukrayna tahılının zaten “iyi beslenmiş” ülkelere ihracatı için bir paravan anlaşmaya dönüştüğünü söyledi.

Güvenlik konulu 11. Uluslararası Yüksek Temsilciler Kurulu’nda konuşan Vershinin, bu anlaşmanın uygulanmasının, Avrupalı ve Amerikalıların en yoksul ülkelerin ihtiyaçları hakkında kendi çıkarları doğrultusunda nasıl spekülasyon yaptıklarının açık bir örneği olduğuna işaret ederek, “Sözde bu anlaşma, küresel gıda güvenliğine yönelik tehditleri azaltmayı, Asya ve Afrika ile birlikte Latin Amerika’daki muhtaç ülkelere yardım sağlamayı amaçlıyormuş gibi kamuoyuna sunuldu. Gerçekte ise Ukrayna’daki ekilebilir arazilerin birçoğuna zaten sahip olan ABD’li Archer Daniels Midland, Bunge ve Cargill ile birlikte Hollandalı Louis Dreyfus gibi Batılı şirketlerin süper kar elde etmesi için bir paravan anlaşma olduğu ortaya çıktı” dedi.

Lavrov: Batılı ülkelerin Afrikalıların yerine aldığı kararlar dönemi sona eriyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrika’nın çok kutuplu dünyada önemli bir rol üstlenme hakkına sahip olduğunu belirterek “Batılı ülkelerin, Afrikalıların yerine aldığı kararlar dönemi sona eriyor.” dedi.

Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abşir Ömer Çama, başkent Moskova’da görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Rusya ile Somali arasında askeri teknik alanındaki işbirliğine değinerek “Terörle mücadele çabalarını sonlandırmaları için Somali ordusunun ihtiyaçlarını gerekli teçhizat vererek karşılamaya hazır olduğumuzu tekrar belirttim. Somali polisine de eğitim verme konusunda desteğimizi sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Lavrov, Ukrayna meselesine ilişkin ise şunları kaydetti:

“Somalili dostlarımızın, Ukrayna etrafındaki olup bitenlerle ilgili sergilediği dengeli yaklaşımına değer veriyoruz. Durumla ilgili sürekli bilgi veriyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin birçoğu, krizin ABD ve müttefiklerinin NATO’yu genişleterek sadece Avrupa’da değil, diğer bölgelerde de hakimiyetini

Rosatom Başkanı ile UAEA Direktörü, Zaporijya Nükleer Santrali’nin durumunu görüştü

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Başkanı Aleksey Likhachev ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Başkanı Rafael Grossi’nin, Zaporijya Nükleer Santrali konusunda görüştüğü bildirildi.

Şirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, Likhachev ve Grossi Çin’in başkenti Pekin’de bir araya geldi.

Görüşmede, Likhachev ve Grossi’nin Zaporijya NGS sahasındaki çalışmaları ve genel olarak santralin güvenliği konularını ele aldığı aktarıldı. UAEA Başkanı Grossi’nin, Likhachev’e çalışmaların son durumu hakkında bilgi verdiği bildirildi.

ABD, Mali’deki Wagner liderine yaptırım uygulayacak

ABD Hazine Bakanlığı, Rus güvenlik şirketi Wagner grubunun Mali’deki liderine yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Wagner grubunun Mali’deki lideri Ivan Maslov’a yaptırım uygulanmasına gerekçe olarak, “Kremlin’in Ukrayna’daki Rus güçlerine silah sevkiyatı için Batı Afrika ülkesi Mali’yi kullanması” gösterildi.

Açıklamada, Maslov’un, yabancı tedarikçilerden Ukrayna’daki Rus güçlerine teslim etmek üzere mayın, insansız hava aracı ve çeşitli silah sistemleri satın almaya çalıştığı belirtildi.

Rus bankaları Çin Ödeme Sistemi’ne bağlanıyor

Rusya Ulusal Mali İletişim Katılımcıları Derneği (Rosfincom) Direktörü Roman Chernov, yaklaşık 30 Rus bankasının Çin’in uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sistemine alternatif olarak geliştirdiği CIPS’e bağlandığını açıkladı.

Vedomosti gazetesine konuşan Chernov, şimdiye kadar 30’a yakın Rus bankasının          doğrudan olmasa da dolaylı olarak CIPS sistemine bağlandığını belirtirken, “Doğrudan katılımcılar, dolaylı olanlardan farklı olarak CIPS ile hesap açabilir, sistem üzerinden mali mesaj gönderip alabilir. Dolaylı katılımcılar ise doğrudan olanlar aracılığıyla bu fırsata erişebilir. Muhabir banka aracılığıyla CIPS üzerinden hesap açabilir” dedi.

Alman mahkemesi, Özbek asıllı Rus milyarderin evinde arama yapılmasını hukuka aykırı buldu

Almanya’da Frankfurt Bölge Mahkemesi, Özbek asıllı Rus milyarder Alişer Usmanov’un Münih yakınlarındaki evinde geçen yıl yapılan aramaların hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Usmanov’un avukatları tarafından yapılan açıklamaya göre Frankfurt Bölge Mahkemesi, geçen yıl Frankfurt Savcılığınca Rus milyarderin Münih yakınlarındaki evinde kara para aklama şüphesiyle gerçekleştirilen aramaları kanunsuz buldu.

Eylül 2022’de 250’den fazla polis, Münih yakınlarındaki Rottach-Egern’de Alişer Usmanov ait olduğu iddia edilen üç konut ve bir depoda arama yapmıştı.

Usmanov, Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım listesine alınmıştı.Alman makamları, Özbekistan’da yaşadığı iddia edilen Usmanov’un 156 metrelik yatına Nisan 2022’de el koymuştu.

10 yıllık pasaport başvuruları haziranda yeniden başlayacak

Rusya İçişleri Bakanlığı (MVD), daha önce askıya aldığı 10 yıl süreye sahip elektronik veri taşıyıcılı yeni nesil pasaport başvurularının 1 Haziran itibariyle yeniden kabul edileceğini duyurdu.

2 Şubat’ta Rusya’da internet üzerinden devlet hizmeti e-devlet (gosuslugi) platformunda geçerlilik süresi 10 yıl olan yeni pasaportların verilmesine yönelik başvuruların kabulünün geçici olarak durdurulduğu açıklanmıştı.

Kalaşnikof, kamikaze İHA üretimini artırmak için yeni birim kurdu

Rus savunma sanayi şirketi Kalaşnikof, kamikaze insansız hava araçları (İHA) üretimine yönelik şirket bünyesinde yeni bir birim kurulduğunu bildirdi.

Kalaşnikof’tan yapılan yazılı açıklamada, şirketin İHA üretimine ilişkin yeni adımlar attığı belirtildi.

İHA üretimi için yeni bir birim kurulduğu bilgisine yer verilen açıklamada, “Kalaşnikof, şirket bünyesinde Özel Araçlar Birimi adlı yeni bir birim kurdu. Birimin ana amacı kamikaze İHA üretimi olacak. Ürünler, uzaktaki tek ve grup halindeki düşman yer hedeflerinin yüksek hassasiyetle imhası için tasarlandı.” ifadelerine yer verildi.

spot_img

Duma | Rusya Meclisi alt kanadı

Rusya Meclisi Duma, Duma seçimleri, Duma başkanı, Duma'daki partiler ve komisyonları... Rusya Federasyonu Devlet Duması, Rus parlamentosu Federal Meclisi’nin alt kanadıdır. Duma, Rusça 'düşünmek' anlamındadır....
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort