Yaptırımlar sonrası otomobil kıtlığı yaşayan Rusya’da, Çin ile ticaret hacimleri, yerli üretimde artış ve paralel ithalat mekanizmasının rayına oturması ile otomobil piyasaları az da olsa toparlanmaya başlarken, taşıt kredilerine talepte de artış yaşanıyor.
Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu (NBKI), Ocak- Nisan 2023 döneminde Rusların 297,3 milyar ruble değerinde taşıt kredisi aldığını bildirirken, bu rakamların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,8 daha fazla olduğu açıklandı.
Ocak – Nisan 2022 döneminde bankalar tarafından verilen toplam taşıt kredisi hacmi 209,8 milyar ruble olarak kaydedilmişti.
Bu dönemde Rus bölgelerinde en fazla taşıt kredisinin başkent Moskova’da verildiği aktarılırken, Ocak- Nisan 2023 döneminde kent sakinlerine verilen kredi hacmi 27,1 milyar rubleye ulaştı.
Moskova Bölgesi, 21,7 milyar ruble taşıt kredisi hacmiyle ikinci, St. Petersburg ise 18,6 milyar ruble ile üçüncü sırada yer alırken, ilk üçteki şehirleri 13,8 milyar rubleyle Tataristan Cumhuriyeti ve 13,5 milyar rubleyle Krasnodar izledi.
Tataristan yüzde 76’lık taşıt kredisi hacmi büyümesiyle öne çıkarken, bo dönemde taşıt kredilerindeki artış Başkortostan’da yüzde 70
Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu’nun pazarlama müdürü Aleksey Volkov konu hakkında yaptığı açıklamada, bu yılın ilk aylarında verilen taşıt kredilerinin hacmimim 2022’nin aynı dönemine kıyasla önemli ölçüde arttığını doğrularken, “Bu durum büyük ölçüde, geçen yılın mart ve nisan aylarındaki düşüşün neden olduğu düşük baz etkisinden kaynaklanmaktadır. Ardından perakende kredilerin bu segmentindeki durum istikrara kavuşmuştur” dedi.
Uzman, geçen yıl ve bu yıl aralıklı olarak faaliyet gösteren devlet destekli tercihli taşıt kredi programlarının da piyasayı desteklediğini söylerken, taşıt kredilerindeki ortalama tutarda yaşanan rekor artışa da dikkat çekti.