Rusya’nın tarım bankası olarak nitelendirilen Rosselkhozbank tarafından yapılan araştırmalar, ülkenin kırsal alanlarına turist akışının 2025 yılına kadar yüzde 60’tan fazla artarak yıllık beş milyon kişiye ulaşacağını öngörürken, kırsal turizmden elde edilen gelirin yıllık 100-120 milyar rubleye ulaşabileceğini ortaya çıkardı.
Banka tarafından yapılan açıklamada, Ekoturizmdeki gelişimin Rusya’nın daha da geniş bölgelerine yayılacağı belirtilirken, mesajda, “Rusya’da kırsal kesimde eko-turizmden elde edilen gelirin yılda 100-120 milyar rubleye ulaşabileceği ve tarım karının yüzde 1,7-2,2’sine denk geleceği tahmin edilmekte olup, uzun vadede gelir miktarı 150 milyar rubleye yaklaşabilir” ifadelerine yer verildi.
Vologda, Kaliningrad, Volgograd, Novgorod ve Arkhangelsk’in yanı sıra Yakutistan, Udmurtya, Kalmukya, Başkortostan, Altay ve Krasnodar Krayları ile Uzak Doğu’nun ekolojik tatil açısından büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken uzmanlar, şu anda bile belirtilen destinasyonların turistlerin neredeyse bozulmamış doğayla temasa geçebilecekleri alanlar olduğunun altını çiziyor.
Rosselhozbank, kırsal ve doğa turizmindeki büyümenin Glamping’in (doğada konforu arttırılmış lüks konaklama) gelişimi için de itici güç olacağına inanırken, bankanın uzmanları ekoturistlerin yüzde 10’a varan bir kısmının glamping kampçılığına yöneleceğini tahmin ediyor.
2023’ün ilk çeyreğinin sonunda Rusya’da 400’den fazla glamping tesisi olduğu, bunların yüzde 60’ının yıl boyunca, yüzde 40’ının ise sezonluk çalıştığı kaydedilirken, glamping endüstrisinin gelişiminin şu anda planlananın ilerisinde olduğu, 2025 yılına kadar Rusya’da 600’den fazla yeni tesisin faaliyete geçeceği öngörülüyor.
Uzmanlara göre bu turizm türünden elde edilecek uzun vadeli gelirler, enflasyon hesaba katıldığında yılda 7 milyar rubleyi aşacak.