Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patrushev, Ukrayna’nın geçtiğimiz yılki İstanbul müzakerelerinde Rusya ile arasındaki çatışmayı çözmeye hazır olduğunu, ancak ABD baskısı nedeniyle bunu reddettiğini söyledi.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Patrushev, geçen yılın mart ayında Türkiye’de Rus ve Ukrayna heyetleri arasında yapılan müzakereleri hatırlatarak, “İlke olarak İstanbul’da her şey onaylanmıştı. Ukrayna lideri bile barış antlaşması imzalamaya hazırdı. Sabah Ukrayna heyeti üyeleri müzakereler sırasında yazılı tekliflerini bize teslim ettiler, akşam ise bu teklifleri reddettiler. Ukrayna’nın başına geçirdikleri kişilerin üzerindeki ABD baskısı olmasaydı bu durum olmazdı” dedi.
Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri, Kiev’in reddinin tek nedeninin ABD’nin onlara baskı yapması ve herhangi bir müzakere yürütmemelerini söylemesi olduğunun altını çizerken, başta Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmak üzere bu çatışmayla ilgilenenlerin barışa kesinlikle karşı çıktığını ifade etti.
Rusya ve Ukrayna halkları çatışmak istemiyor
Patrushev, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaları ne Ukrayna halkının ne de Rus halkının arzu ettiğine vurgu yaparak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Bu savaşı ne Rus be de Ukrayna halkı istiyor. Askeri operasyonun sürdüğü topraklarda yaşayan halklar da istemiyor. Ancak belirli nedenlerden dolayı başlayan çatışma gelişiyor. Bu çatışmayla ilgilenen ülkeler başta ABD ve İngiltere. Washington ve Londra, kendilerinden olmadıkça Ukrayna’daki çatışmada ölen insanlar için üzülmüyor. Askeri operasyon kendi topraklarında olmadığı için verilen hasarları hiçbir şekilde önemsemiyor.”
İstanbul müzakereleri
Rusya’nın özel askeri harekata başlamasının ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki ilk müzakereler, Mart 2022’de Belarus’da gerçekleştirilmiş ancak somut sonuçlar alınamamıştı.
29 Mart 2022’de İstanbul’da düzenlenen müzakerelerde Rus tarafını temsil eden Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinsky, Moskova’nın Kiev’den ilk kez olası barış anlaşması için koşulların yer aldığı yazılı teklifi aldıklarını bildirmişti.
Ukrayna’nın tarafsız, blok dışı statüsüne ilişkin yükümlülükleri ve topraklarında nükleer silahlar da dahil olmak üzere yabancı askeri ve silahları konuşlandırmayı reddetmesini içeren bu yazılı teklifleri barışa doğru somut bir adım olarak niteleyen Rusya, Kiev ve Çernigov istikametlerindeki Rus birliklerini geri çekmişti.
Ancak İstanbul görüşmelerinden sonraki gün müzakereleri tamamen donduran Kiev, İstanbul’da varılan tüm anlaşmaları reddettiğini duyurmuştu.