Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) Başkan Vekili Ruslan Davidov, Çin, Hindistan, Türkiye ve Azerbaycan’ın Rusya’nın dış ticaretinde Avrupa Birliği’nin (AB) yerini aldığını bildirdi.
St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nun (SPIEF) oturum aralarında Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Davidov, ticarette her boşluğun hızla doldurulabildiğini kaydederken, “Ticarette kutsal bir yer asla boş kalmıyor. Özellikle Çin ile ticaret hacimlerimiz çok ciddi bir şekilde büyüyor. Bu yıl hacimlerde 200 milyar dolara ulaşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
FTS Başkan Vekili, Hindistan, Türkiye ve Azerbaycan ile ticaret hacimlerinin de aktif olarak büyüdüğüne değinerek, açıklamasında, “Bu ülkeler zaten Avrupa ile ticaretimizin yerini aldı. Rusya’nın dış ticaretinde güney ve doğu yönleri çok aktif bir şekilde gelişiyor” ifadelerini kullandı.
2022’nin sonunda Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacmi son 8 yılın en yüksek rakamlarına ulaşarak 258,6 milyar avroya çıkarken, geçtiğimiz yılın mart ayında Avrupa ülkelerinin Rusya’dan ithalatı tarihi rekor kırmıştı.
Davidov’a göre Almanya, Rusya’nın ticaret ortakları arasında ilk on arasında yer almaya devam ederken, ancak Rotterdam limanından petrol sevkiyatı nedeniyle her zaman ilk 3’te yer alan Hollanda’nın payı büyük ölçüde azaldı.
AB’nin Rusya’dan petrol ithalatı yüzde 90 azaldı
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Rusya’dan petrol alımı bu yılın mart ayında, Ukrayna gerilimi öncesine kıyasla yüzde 90 oranında geriledi.
Avrupa İstatistik ofisi (Eurostat), üye ülkelerin martta Rusya’dan ham petrol ve petrol ürünleri ithalatına ilişkin verileri yayımladı.
Buna göre, martta AB’nin Rusya’dan toplam ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1,4 milyon ton oldu.
Söz konusu ithalat, 2019-2022 döneminde aylık ortalama 15,2 milyon ton seviyesinde bulunuyordu. Böylece, AB’nin mart ayında Rusya’dan toplam ham petrol ve petrol ürünleri alımı yüzde 90 azaldı.
AB, Rusya’dan savaş öncesindeki dönem olan Ocak 2022’de 12,4 milyon ton ham petrol ithal etti.
AB’nin ham petrol ithalatı, yaptırımlar çerçevesinde ambargo uygulamasının yürürlüğe girdiği Aralık 2022’de yüzde 70 gerileyerek 3,7 milyon ton oldu. Ham petrol ithalatı bu yılın mart ayında ise savaş öncesindeki aya kıyasla yüzde 91 azalarak 1,17 milyon tona indi.