Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan mevcut fiyat durumu incelemesine göre, 14 Haziran- 19 Haziran 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 2,87’den yüzde 2,96’ya yükseldi.
Raporda, bir hafta önce (6 Haziran- 13 Haziran 2023) ülkedeki yıllık enflasyonun yüzde 2,68’den yüzde 2,87’ye yükseldiği hatırlatılırken, 30 Mayıs- 5 Haziran 2023 haftasında ise enflasyon yüzde 2,41’den yüzde 2,68’e çıkmıştı.
Son bir haftada genel olarak enflasyonda yavaşlama gözlemleyen Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, haftalık enflasyonun yüzde 0,02 olduğuna vurgu yaparken, gıda ürünleri kategorisinde, yaş meyve ve sebzede süren deflasyon ve diğer gıda ürünlerinde fiyat artışlarının olmaması nedeniyle fiyatların gerilediğini aktardı.
Öte yandan gıda dışı ürün kategorisinde fiyat artışlarının sürdüğüne dikkat çeken bakanlık, aynı zamanda hizmet ve turizm sektöründeki fiyat artışlarında da yavaşlama kaydedildiğini bildirdi.
Federal İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre, Rusya’da 14 Haziran- 19 Haziran 2023 dönemi için haftalık enflasyon, yüzde 0,02 olarak gerçekleşti.
6 Haziran’dan 13 Haziran’a kadar olan haftada ise haftalık enflasyon yüzde 0,05 seviyesinde gözlenmişti.
Haziran ayının başından bu yana ülkedeki tüketici fiyatları yüzde 0,22, yılın başından bu yana ise yüzde 2,61 artarken, Rosstat, bu ve geçen yıl için benzer tarihlerde ortalama günlük veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre yıllık bazda enflasyonun yüzde 3,04 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Bakanlık, Rusya’da 2023 yılı için enflasyon oranlarının yüzde 5,3 olmasını beklerken, Merkez Bankası’nın bu yılki enflasyon tahmini ise yüzde 4,5-6,5 aralığında yer alıyor.
Enflasyonda artış uyarısı
Analitik Kredi Derecelendirme Kuruluşu AKRA’nın CEO’su Mikhail Sukhov, Rusya’da enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 5,5’e çıkabileceğini söyledi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Sukhov, haftalık tüketici fiyatlarında sürekli artış olduğunu hatırlatırken, “2023’te enflasyonun yüzde 5,5 civarında olmasını bekliyoruz. Ancak genel olarak önümüzdeki yıllarda enflasyonun yüzde 6’nın üzerine çıkabileceğini düşünmüyoruz. Büyük olasılıkla yalnızca 2025’te Merkez Bankası’nın belirlediği yüzde 4’lük hedef düzeyine düşecektir” dedi.
Enflasyondaki artışı hükümet harcamalarına bağlayan AKRA CEO’su, aynı zamanda bütçe açığı ve ithalat maliyetlerinin enflasyonu yükseltebildiğini, bununla birlikte ihracatın yeniden yapılandırılması çerçevesinde yeni tedarik kanallarının açılmasıyla lojistik ve hizmet maliyetlerinin daha pahalı hale geldiğini sözlerine ekledi.
Mayıs ayında Merkez Bankası Araştırma ve Tahmin Departmanı tarafından hazırlanan “Eğilimler Ne Diyor” bülteninde yer alan açıklamada, artan tüketici talebi ve zayıflayan rublenin mevcut tüketici fiyat artışını artırabileceği, bu nedenle yıllık enflasyonu daha hızlı bir şekilde yükseltebileceği bildirilmişti.