Dün, 22 Haziran 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Katar Başbakanı Al Sani ile görüştü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya gelen Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya geldi.
Putin, Al Sani ile görüşmesinde ikili ilişkileri değerlendirdi.
Putin, şu anda Rusya ve Katar arasındaki ticari rakamların mutlak anlamda nispeten düşük olduğunu ancak karşılıklı ticaretin, büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Hükümetler arası komisyonun bu potansiyelin uygulanması için etkili öneriler geliştirmesini beklediklerine işaret eden Putin, Rusya tarafından komisyona Rusya-Katar Ortak Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komisyonu Eşbaşkanı Aleksandr Novak’ın başkanlık ettiğini aktardı.
Putin ayrıca, “Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Katar Yatırımlar Ajansıyla başarılı bir şekilde işbirliği yapıyor. Orada iyi ilerleme var.” diye konuştu.
Putin: Ukrayna’nın Batılı müttefikleri, son Ukraynalıya kadar Rusya ile savaşmaya karar vermiş
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinin son Ukraynalıya kadar Rusya ile savaşmaya karar verdikleri değerlendirmesinde bulundu.
Putin, video konferans aracılığıyla düzenlediği Güvenlik Konseyi toplantısında Ukrayna’nın asker ve teçhizat kayıplarına ilişkin konuştu.
Ülkelerin Ukrayna’ya teçhizat sağlayabileceklerini ancak asker gücünün sınırlı olduğunu belirten Putin, “Görünen o ki Ukrayna’nın Batılı müttefikleri, son Ukraynalıya kadar Rusya ile savaşmaya karar vermişler.” ifadesini kullandı.
Şoygu: Yedek ordu oluşturuyoruz
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise son 16 günde devam eden aktif çatışmalardan sonra Ukrayna ordusunun önemli kayıplar verdiğini ileri sürerek, “Düşman, aktifliğini azalttı. Şu anda birliklerini yeniden gruplandırmakla ilgileniyor.” dedi.
Bazı yönlerde Ukrayna ordusunun önemli kayıplar vermesine rağmen karşı taarruza devam edecek güce sahip olduğunu söyleyen Şoygu, Ukrayna’nın yeni taarruzuna karşı hazırlıklarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Şoygu, “Yedek ordu oluşturuyoruz. Her şey planlı gidiyor. Haziranın sonuna kadar yedek ordunun, yakın gelecekte de kolordunun oluşumunu tamamlayacağız.” dedi.
Rusya Silahlı Kuvvetlerine doğrudan sözleşmeyle 114 bin kişinin alındığını ifade eden Şoygu, 50 binden fazla da gönüllünün bulunduğunu söyledi.
Bakan Şoygu, günde ortalama 1336 kişinin sözleşmeli askerlik için başvurduğunu kaydetti.
ATOR, Türkiye turlarında indirim kaydetti
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Türkiye’ye sefer sayılarındaki artış ve otellerin fiyat indirimine gitmesiyle birlikte daha ucuza mal olan “son dakika tur” kampanyalarının yeniden ortaya çıktığını duyurdu.
Mevcut durumda Türkiye turlarında yüzde 30’lere varan indirimlerin ortaya çıktığı vurgulanırken, öte yandan son dakika turların maliyetinin bahardaki erken rezervasyon promosyonlarında teklif edilen fiyatlara karşılık geldiği ifade edildi.
Rusya, Rize’nin çay ihracatında ilk üçte
Rize’den ocak-mayıs döneminde yapılan çay ihracatından elde edilen gelir, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 113 artarak 7 milyon 419 bin 571 dolara ulaşırken, bu dönemde Rusya en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı.
Türkiye’ye özgü üretilen siyah çayın merkezi Rize’den ocak-mayıs döneminde Belçika’ya 6 milyon 788 bin 853, Almanya’ya 121 bin 427 ve Rusya’ya 111 bin 972 dolarlık çay satıldı.
Rus işletmeleri maaş borcunu azalttı
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkedeki işletmeler tarafından çalışanlarına haziran itibariyle ödenmemiş maaş borcunda yüzde 8,2 düşüş kaydedildiğini açıkladı.
Ülkedeki işletmelerin toplam maaş borçlarının 1 Haziran itibariyle 57,1 milyon ruble azalarak 638,4 milyon rubleye gerilediği belirtilirken, işletmelerin toplam maaş borçlarının mayıs ayında 53,6 milyon ruble azalarak 695,5 milyon ruble olarak gerçekleştiği hatırlatıldı.
Medinsky, Polonya’nın Orta Çağ’a döndüğünü söyledi
Rusya Devlet Başkanı’nın yardımcısı Vladimir Medinsky, birkaç yıldır Sovyet anıtlarını yıkan Polonya hükümetinin mevcut politikasını, hükümdarın halkının çıkarlarına aykırı kararlar aldığı “Orta Çağ’a dönüş” olarak adlandırdı.
Yekaterinburg’da düzenlenen etkinliklerde gazetecilere açıklama yapan, Medinsky, Rusya’nın Ukrayna politikasını destekledikleri için birçok Polonya vatandaşının baskı altında olduğunu gördüklerini vurgulayarak, “Yakın zamanda bir Polonya vatandaşı, ülkesinin cumhurbaşkanı yardımcısına ‘Polonyalı yetkililerin neden Sovyet anıtlarını yıkmaya devam ettiğini’ sordu. Bu soru sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kaldı” diye konuştu.
Medinsky, Polonyalı yetkililerin ülkelerinin ve halklarının ulusal çıkarları tarafından yönlendirilmediğine dikkat çekerek, sözlerinde, “İngiliz sömürge yönetiminin Hindistan’da çalıştığı gibi çalışıyorlar. Bu vassallıktır. Birleşik Devletler’in (ABD) kurucu babaları ve Fransız Devrimi’nin ideologları, bugünkü devlet yönetimlerini görse dehşete kapılırlardı. Ancak Avrupa’nın birçok ülkesinde maalesef siyasi yönetim böyle kuruluyor. Vatandaşın çıkarlarına aykırı kararlar veriliyor. Egemen bir hükümdar böyle davranmaz. Egemen bir hükümdar kendisine emanet edilen toprakların çıkarlarını gözetir” ifadelerini kullandı.
Wagner’in kurucusu Prigojin, Putin’i askeri kurmaylarının kandırdığını öne sürdü
Rus güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov tarafından kandırıldığını öne sürdü.
Prigojin, yerel basına yaptığı açıklamada, askeri yetkililerin Putin’in önüne yalan içeren belgeler koyduğunu savundu.
Wagner grubu Bahmut’ta kontrolü sağladığında tüm savaş muhabirlerinin gerçeği görmeleri için oraya gitmelerine izin verdiklerini belirten Prigojin, “Fakat hiçbiri imha edilmiş binlerce tank ve zırhlı araçtan bahsetmedi. Hepsi boş laflar etti. Şimdi oraya (çatışma bölgesine) kimseyi almıyorlar. Hiçbir şey göstermiyorlar. Çünkü çok büyük problemler var. Şoygu ve Gerasimov’un basit bir yaklaşımı var. İnsanlar inansın diye korkunç yalanlar uyduruyorlar. Yaptıkları şey bu.” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Çin’e LNG arzında keskin artış yaşanıyor
Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük İdaresi verilerine göre bu yılın ocak-mayıs döneminde ülkeye sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arzını yıllık bazda yüzde 66,8 artırarak 3,03 milyon tona yükseltti.
Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan istatistiklere göre değer bazında Rusya Federasyonu’ndan LNG ithalatı yüzde 25,1 artarak 2,18 milyar doları aşarken, Çin’in satın aldığı fiziki LNG hacminde Rusya dördüncü sırada yer aldı.
Almanya’nın Rusya’ya yaptığı ihracat hacmi belirlendi
Rusya karşıtı eylemlerini artırarak Ukrayna’ya en fazla askeri yardımda bulunan Avrupa ülkelerinin başında gelen Almanya’nın mayıs ayında Rusya’ya ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,7 oranında keskin bir şekilde düştü.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından paylaşılan raporda, değer bazında Almanya’dan Rusya’ya aylık ihracat hacmi 700 milyon avro olurken, Mayıs 2023’te Rusya, AB dışı ülkeler arasında Almanya’nın ihracatı açısından 16. sırada yer aldı.
Şubat 2022’de Rusya, bu sıralamada beşinci sıradaydı.
Mayıs ayında Almanya’nın Türkiye’ye ihracatı yüzde 18,5 artış gösterirken, Meksika’ya ihracat hacmi yüzde 16,7 ve Hindistan’a yüzde 16,2 oranlarında büyüme gösterdi.