Dün, 23 Haziran 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Peskov’dan Kırım’daki referandum hakkında konuşan Obama’ya yanıt
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilerle düzenlenen günlük basın toplantısında, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın Kırım’da yaşayanlarla ilgili açıklamalarını değerlendirdi.
Yakın zamanda Obama’nın CNN’e verdiği demecinde, “Kırım’ın Rusça konuşan büyük çoğunluğunun 2014’te Rusya topraklarına katılmak istediğini söylediği” hatırlatılan Peskov, eski ABD Başkanı’nın açıklamasının rasyonel unsurlar içerdiğini, Kremlin’in bu tür görüşlerin ABD’de zaman zaman dile getirildiğini gördüğünü ifade etti.
Netanyahu: Batı’nın Ukrayna’ya sağladığı silahlar sınırlarımıza kadar geldi
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Batı’nın Ukrayna’ya sağladığı silahların şimdiden İsrail sınırlarının yakınında tespit edildiğini söyledi.
The Jerusalem Post’a demeç veren İsrail Başbakanı, bu durumun ülkesinin ürettiği silahların aynı şekilde İran’ın eline geçeceği korkusuyla Kiev’e askeri yardım yapmaktan kaçınmasının sebeplerinden biri olduğunu vurgularken, hükümetinin Ukrayna çevresindeki durumla ilgili tutumu sorusunu “İsrail’in, örneğin Polonya, Almanya veya Ukrayna’yı destekleyen herhangi bir Batılı ülkeden farklı, özel bir konumda olduğunu unutmamalıyız. Birincisi, Rusya ile yakın bir askeri sınırımız var. Pilotlarımız Suriye semalarında Rus pilotlarla yan yana uçuyor” diye yanıtladı.
Rusya’nın uluslararası rezervleri yükselişini sürdürüyor
Merkez Bankası, Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 16 Haziran itibariyle önceki haftaya kıyasla 1,8 milyar dolar artışla 587,5 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.
Düzenleyici tarafından yapılan açıklamada, 16 Haziran 2023 itibarıyla uluslararası rezervlerin hacminin pozitif yeniden değerleme ve mali bütçe kuralları kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle bir önceki haftaya göre 1,8 milyar dolar veya yüzde 0,3 artışla 585,7 milyar dolardan 587,5 milyar dolara yükseldiği ifade edildi.
Rus Büyükelçi Karlov suikastı davasında 12 sanığın cezaları onandı
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, FETÖ’nün Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikasta ilişkin davada 13 sanıktan 12’sine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve süreli hapis cezalarını onadı. Bir sanık hakkında verilen 3 yıl 9 ay hapis cezası ise delil yetersizliği nedeniyle bozuldu.
Suikastın amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin savaş düzeyine getirilmesi olduğuna kanaat getiren daire, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince, 9 Mart 2021’de karara bağlanan dosyaya ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.
Buna göre, suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın örgütteki mahrem abisi Şahin Söğüt ile suikast emrini Altıntaş’a ileten Salih Yılmaz ve Ahmet Kılınçarslan’a “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve Karlov’a yönelik “tasarlayarak öldürme” suçlarından verilen 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları onandı.
Darbe girişimi ile suikastın amaçlarının aynı olduğuna işaret edilen kararda, şunlar yer aldı:
“Darbe girişiminin başarısız olması nedeniyle bu eylem ile FETÖ tarafından ulaşılmak istenen aynı amaçların hedef alındığı, Rusya-Türkiye ilişkilerinin savaş düzeyine getirilmesi suretiyle yeni bir darbe girişimine zemin hazırlama amacını taşıdığı, dolayısıyla bu eylemlerin amacının aynı olduğu, Anayasal düzeni ne şekilde olursa olsun ortadan kaldırmak olduğu, iş bölümü çerçevesinde gerçekleşen bu örgütsel organizasyonun, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün vahim eylem niteliğindeki terör eylemi olduğu konusunda kuşku bulunmadığı ve cinayet eylemine dair yapılan tespitlerin de tesadüfle açıklanmasının mümkün olmadığı, cinayetin gerçekleşmesine giden sürecin tasarlanması suretiyle neticenin gerçekleşmesinin sağlandığı, bu itibarla tasarlama konusunda yapılan hukuki açıklamalar ve dosya kapsamındaki bilgi, belge, beyan ve diğer deliller kapsamında Rus Büyükelçi Andrey Gennadiyeviç Karlov’un öldürülmesi olayında örgüt tarafından şartsız ve koşulsuz şekilde öldürme kararı alındığı anlaşılmıştır.”
Rusya, Türkiye’nin ithalatında liderliğini sürdürüyor
Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında oluşturulan mayıs ayına ilişkin dış ticaret istatistikleri, Rusya’nın ithalatta liderliğini sürdürdüğünü ortaya çıkardı.
Mayısta ithalatta ilk sırayı Rusya alırken, bu ülkeden Türkiye’ye yapılan ithalat 4 milyar 569 milyon dolara ulaştı.
Geçtiğimiz ay Rusya’yı 4 milyar 347 milyon dolarla Çin, 2 milyar 671 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 809 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri ve 1 milyar 633 milyon dolarla ABD takip etti. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 44’ünü oluşturdu.
Ocak-mayıs döneminde de ithalatta ilk sırayı Rusya alırken bu ülkeden 21 milyar 822 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.
Bu yılın ilk beş ayında ithalatta lider Rusya’yı 18 milyar 483 milyon dolarla Çin, 11 milyar 428 milyon dolarla Almanya, 10 milyar 478 milyon dolarla İsviçre, 6 milyar 454 milyon dolarla ABD izlerken, ilk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 43,3’üne karşılık geldi.
Rusya’ya yapılan ihracat ise mayısta 915 milyon dolar civarında olurken, ocak-mayıs döneminde Rusya’ya toplam ihracat hacmi 4 milyar 858 milyon 421 bin dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye’yi ziyaret eden Rus turist sayısında artış yüzde 100’ü geçti
Türkiye’ye 2023 yılının ilk 5 ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 23,65 artışla 15 milyon 593 bin 489’e ulaşırken, ülkeyi ziyaret eden Rus turist sayısı ise yüzde 110,12 artış gösterdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, mayısta Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya’nın geleneksel liderliğini koruduğu kaydedilirken, geçtiğimiz ay ülkeyi ziyaret eden Rus turist sayısındaki artışın bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 76,55 olduğu vurgulandı.
Blinken, Guterres ile Rusya’nın tahıl girişiminden çekilme ihtimalini görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya’nın gelecek ay süresi dolacak Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilme ihtimali üzerine telefonda görüştü.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı yazılı açıklamada, “Blinken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ni son tarih olan 17 Temmuz’a kadar yenilememe açıklamaları hakkında görüştü.” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, ikilinin, anlaşmanın küresel gıda güvenliği açısından önemi ve askıya alınmasının özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki gıda ithalatçıları üzerinde yaratacağı olumsuz etki üzerinde mutabakata vardığı belirtildi.
Rus bankalarının mayıs ayı net karı belirlendi
Rusya Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, ülkedeki bankaların mayısta elde ettiği net karı nisan ayına kıyasla dörtte bir oranında artarak 273 milyar rubleye yükseldi.
Nisan ayında sektördeki net karın 224 milyar ruble olduğu hatırlatılan Merkez Bankası’nın bankacılık sektörü dinamiklerine ilişkin raporuna göre, Rus bankalarının mayıs ayındaki net karının dörtte bir artışla 273 milyar ruble olarak gerçekleştiği, sektörün 2023 yılının beş ayı için karını şimdiden 1,4 trilyon rubleye ulaştırdığı ifade edildi.
Rusya, 51 Ukraynalı askerin cenazesini teslim etti
Ukrayna, referandum sonrası Rusya’ya katılan eski topraklarında yaşamını yitiren 51 Ukraynalı askerin cenazesini teslim aldı.
Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığından yapılan açıklamada, savaşta hayatını kaybeden askerlerin cenazelerinin Ukrayna’ya geri getirildiği belirtildi.
Açıklamada, “Bugün, 51 askerin cenazesi eve getirildi. Cenazeler, Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen topraklarından ilgili kurumların ve uluslararası örgütlerin desteğiyle gönderildi.” ifadesine yer verildi.
Askerlerin cenazelerinin iadesinin, Cenevre Sözleşmeleri’ne uygun olarak gerçekleştirildiği kaydedildi.
AB Rusya’ya karşı 11’inci yaptırımları onayladı
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’ya yönelik yaptırımların delinmesini önleyecek ve ilave kısıtlayıcı tedbirler getirecek 11’inci yaptırım paketini onayladı.
AB Konseyi, üye ülkelerin savaş nedeniyle Rusya’ya karşı hazırlanan 11’inci yaptırım paketini resmen onayladıklarını duyurdu.
Mevcut AB yaptırımlarını güçlendirmek ve yaptırımların atlatılmasını engellemek amacıyla hazırlanan pakete göre, kısıtlayıcı tedbirlerdeki bazı yasal boşluklar giderilecek.
Yaptırımların çevresinden dolaşılmasını önlemek için 3’üncü ülkelerle iş birliği artırılacak.
İş birliği girişimlerinden sonuç alınamaması durumunda AB, Rusya’ya katkı verenleri önlemek için 3’üncü ülke kurumlarına yönelik hızlı ve hedefe yönelik tedbir alacak.
Kiev, karşı saldırısındaki başarısızlığından Batı’yı sorumlu tuttu
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Kiev’in Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne karşı yürüttüğü karşı saldırıda elde ettiği başarısızlıktan Batı ülkelerinin suçlu olduğunu söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin danışmanı Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Batılı ortakları karşı saldırı için gerekli silahları sağlamaya ikna etmek için harcanan zamanı, Rusya’nın savunmayı güçlendirmek için kullandığını söylerken, “Ortaklarımızı gerekli silahları bize sağlamaya ikna etmek için harcanan süre boyunca, Rus ordusu tahkimatları inşa etti, derin siperli savunma hatları oluşturdu, bölgeyi mayın tarlasına dönüştürdü. Şimdi Rus cephesini yarmak için makul ve dengeli bir yaklaşım gerekiyor” diye yazdı.
Merkez Bankası, hafta sonu döviz kurlarını belirledi
Petrol fiyatlarındaki düşüş ve enerji ihracatından elde edilen döviz gelirlerinin azalması nedeniyle Rusya’da dolar ve Euro’nun son bir yılın en yüksek seviyelere ulaştığı gözlemlenirken, Merkez Bankası, haftasonu için belirlenen resmi döviz kurlarını açıkladı.
Merkez Bankası tarafından hafta sonu ve pazartesi günü için (24-26 Haziran) belirlenen resmi dolar kuru 47 kopeek artışla 84,07 rubleye yükselirken, resmi Euro kuru ise 45 kopeek yükselerek 91,49 rubleye çıktı.
Çin yuanı da 2 kopeek artışla 11,64 ruble olarak belirlendi.
Merkez Bankası, resmi Türk lirası kurunu ise 3,55 ruble olarak belirledi.