Rusya Merkez Bankası talimatıyla INFOM araştırma şirketi tarafından hazırlanan tüketici anketi sonuçları, tasarruf eden vatandaşların daha fazla yastık altı nakit tutmaya başladığını gösterdi.
Haziran ayında düzenlenen ankete göre, katılımcıların yüzde 33’ü tasarruflarını nakit cinsinden evde saklamayı tercih ettiği vurgulanırken, yastık altı tasarrufçuların oranı mayıs ayına kıyasla yüzde 2 artış gösterdi.
Paralarını banka hesabında tutmayı tercih eden Rusların oranı daha da düşerek yüzde 37’ye gerilerken, mayıs ayında katılımcıların yüzde 42’sinin paralarını kredi kuruluşlarında tutmayı tercih ettiğini hatırlatan Merkez Bankası bu durumu nüfusun artan tüketim eğilimi ile açıklıyor.
Açıklamasında, “Artan parasını biriktirmeyip pahalı ürün almak için harcamayı tercih eden katılımcıların oranı yüzde 31,4’e yükselerek Ekim 2018’den bu yana en yüksek değerine ulaştı” ifadelerini kullanan düzenleyici, tasarruf etmeyi tercih edenlerin oranının ise yüzde 51,1’e gerilediğini, bununla birlikte tüketici güven endeksinin bir parçası olarak büyük alımlar yapmak için mevcut elverişli anı bekleyen kitlede de artış yaşandığını vurguladı.
Enflasyon beklentilerinin Rusların tüketici duyarlılığını etkileyen bir diğer gösterge olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası, enflasyon beklentilerinin Haziran 2023’te yıllık bazda yüzde 10,2 ile Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerilediğine değindi.
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan mevcut fiyat durumu incelemesine göre, 14 Haziran- 19 Haziran 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 2,87’den yüzde 2,96’ya yükseldi.
Enflasyonda artış uyarısı
Analitik Kredi Derecelendirme Kuruluşu AKRA’nın CEO’su Mikhail Sukhov, Rusya’da enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 5,5’e çıkabileceğini söyledi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Sukhov, haftalık tüketici fiyatlarında sürekli artış olduğunu hatırlatırken, “2023’te enflasyonun yüzde 5,5 civarında olmasını bekliyoruz. Ancak genel olarak önümüzdeki yıllarda enflasyonun yüzde 6’nın üzerine çıkabileceğini düşünmüyoruz. Büyük olasılıkla yalnızca 2025’te Merkez Bankası’nın belirlediği yüzde 4’lük hedef düzeyine düşecektir” dedi.
Enflasyondaki artışı hükümet harcamalarına bağlayan AKRA CEO’su, aynı zamanda bütçe açığı ve ithalat maliyetlerinin enflasyonu yükseltebildiğini, bununla birlikte ihracatın yeniden yapılandırılması çerçevesinde yeni tedarik kanallarının açılmasıyla lojistik ve hizmet maliyetlerinin daha pahalı hale geldiğini sözlerine ekledi.
Mayıs ayında Merkez Bankası Araştırma ve Tahmin Departmanı tarafından hazırlanan “Eğilimler Ne Diyor” bülteninde yer alan açıklamada, artan tüketici talebi ve zayıflayan rublenin mevcut tüketici fiyat artışını artırabileceği, bu nedenle yıllık enflasyonu daha hızlı bir şekilde yükseltebileceği bildirilmişti.