Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, ülkedeki bazı büyük şirketlerden tek seferlik ek gelir vergisi alınmasına yönelik yasa tasarısını ilk okumada onayladı.
Bütçeye en az 300 milyar ruble kazandıracağı tahmin edilen ve nispeten büyük 2 bin 500 Rus şirketinden bir defaya mahsus olmak üzere bütçeye aktarılacak gelir vergisi yasa tasarısının hükümet üyelerinin aksine parlamenterlerin tam desteğini alamadığını vurgulayan Kommersant gazetesi, bununla birlikte Komünist Parti başta olmak üzere diğer bazı partilere bağlı milletvekillerinin tasarıya aynı anda karşı çıktığının altını çizdi.
Tek seferlik gelir vergisi yasa tasarısı üzerindeki tartışmalarda iktidar partisi Birleşik Rusya arasında büyük iş dünyasının çıkarları için lobicilik şüpheleri uyandırırken, ancak oylama sonuçları üzerinde hiçbir etkisi olmadı.
Yasaya göre vergi ancak gelecek yıldan itibaren uygulanabileceğinden, resmi olarak 2024’te çalışmaya başlayacak.
Bununla birlikte, bütçenin şu anda paraya ihtiyacı olduğundan hükümetin geçici çözüm tasarladığı, geçtiğimiz yılı karlı bitiren ve listede yer alan şirketlerin tek seferlik vergiyi bu yıl 1 Ekim’den 30 Kasım’a kadar ödemesi halinde yüzde 5’lik indirim sağlanacağı kaydedildi.
2021 ve 2022 için aritmetik ortalama karı 1 milyar rubleyi aşan şirketlerin listeye girdiği tek seferlik vergi uygulamasında, küçük ve orta ölçekli işletmeler, birleşik tarım vergisi mükellefleri, kömür madencileri ve ayrıca petrol ve gaz sektöründeki şirketler yer almayacak.
Kommersant’a konuşan uzmanlar, bu şirketler için bu yıl için zaten ek vergi muafiyetleri sağlandığını hatırlatırken, milletvekillerinin ise son yıllarda enerji fiyatları nedeniyle rekor kar elde eden petrol ve gaz şirketlerinin tek seferlik vergi uygulaması dışında bırakılmasından şikayetçi olduğu anlaşıldı.
Maliye Bakanlığı bu vergi uygulamasıyla bütçeye en az 300 milyar ruble toplamayı beklerken, uygulama 2 bin 500 şirketi veya toplam kurumsal vergi mükelleflerinin yüzde 3’ünü etkileyecek.
Sektörel bağlamda ilk 50 ödeyici arasındaki gelir dağılımında yüzde 20’lik pay katı mineral madenciliği alanındaki işletmelere düşerken, yüzde 19’u mineral gübre üreticileri, yüzde 13’ü metalürji, yüzde 12’si toptan ve perakende, yüzde 9’u bankacılık sektörü, yüzde 5’i petrokimya, yüzde 1^lik kısmı ise inşaat şirketleri, imalat ve lojistik sektörlerini oluşturuyor.
Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Sazanov’un önceki gün RIA Novosti ile yaptığı bir röportajda, aşırı gelirlerin sağlandığı gibi durumlar ortaya çıktığında gelecekte de gönüllü vergi uygulamasının dikkate alınabileceğine vurgu yaparken, uzmanlar ise tek seferlik vergi uygulamasında yer alan şirketler arasında geçtiğimiz yıllarda küresel enerji fiyatlarındaki artış sayesinde “süper karlar” elde eden petrol ve gaz sektörünün yer almamasından şikayetçi.
Yeni İnsanlar Partisi Milletvekili Alexander Demin,Duma’da yasanın tartışıldığı sırada yaptığı konuşmasında, “Piyasa durumu ve artan hammadde fiyatları üzerinden gelir elde edenler değil, pandemi ve askeri operasyon zemininde bu iki yıl boyunca günlerce uyumayanların vergi kapsamına girdiğinden endişeliyiz” diye konuştu.
Komünist Partisi de aynı mantıkla yasa tasarısına itiraz ederken, partinin Milletvekili Yevgeny Bessonov, “Devlet Başkanı (Vladimir Putin) tarafından belirlenen görevleri yerine getiren büyük sanayi işletmeleri bu vergi kapsamına girmiştir” dedi.
Kommersant, ilk oturumdaki oylamanın sonucunun çoğu zaman olduğu gibi meclisteki tartışmanın derecesini yansıtmadığını vurgularken, yasa tasarısının 316 milletvekili tarafından kabul edildiğini yalnızca 28 milletvekilinin aleyhte oy kullandığını ekledi.