Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların 28 Haziran 2023’te kutladığı Kurban Bayramı’nın ilk gününde İsveç’in başkenti Stockholm’de Kur’an-ı Kerim yakılmasına izin veren İsveç makamlarına tepki gösterdi.
Duma genel kurul toplantısında, Kuran’ın yakılması eyleminin İsveç hükümetinin eylemlerini kınayan Rus milletvekilleri tarafından kabul edilen belgede, İsveç makamları tarafından onaylanan başka bir vandalizm eyleminin şiddetle kınandığı, kutsal varlıklara yapılan saygısızlığın ifade ve din özgürlüğü ile, demokrasi ilkeleriyle hiçbir ilgisi olmadığı vurgulandı.
Belgede, “İsveç makamları, dünya çapında milyonlarca müminin duygularını rencide edecek, etnik kin ve nefreti körüklemeye yönelik bir suç işleneceğini bilerek bu eyleme izin vermiştir. Bu tür eylemler, barış ve güvenliğin temellerini, halklar ve ülkeler arasındaki dostane ilişkileri yok etmekte, aşırılık yanlısı tezahürler için ön koşullar yaratmaktadır. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Şartları’nın amaç ve ilkelerini de açıkça ihlal etmektedir” ifadelerine yer verildi.
Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, kendini diğerlerine göre aydınlanmış olarak niteleyen Avrupa’da yaşananların kabul edilemez olduğunu vurgularken, Duma Milletvekili Leonid İvlev ise oturumdaki konuşmasında, “Kuran, Müslümanların kutsalıdır. Ben bir Ortodoks’um ama Kuran’ı okur, onu onurlandırırım. Müslüman olmasan da cahil kalamazsın. Kuran’ı yakamazsın” diye konuştu.
Ortodoksluktan sonra İslam’ın ülkedeki en yaygın ikinci dini olduğu, yaklaşık 15 ila 20 milyon Müslüman’ın yaşadığı Rusya’da Devlet Duması’nın İsveç tepkisinden bir gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kuran’ın yakılmasına tepki göstermişti.
Müslüman olan Çeçenistan ve Dağıstan’lı vatandaşların da askeri operasyonda cesurca yer aldıklarını birçok konuşmasında dile getiren Putin, bir gün önceki Dağıstan ziyaretinde Kur’an-ı Kerim’e saygısızlığın Rusya’da suç olduğunun altını çizmişti.
Derbent’in tarihi camisini ziyaret eden Putin, Dağıstanlı Müslümanların temsilcileriyle bir araya gelen Putin’e Kur’an-ı Kerim hediye edildiğinde, Kur’an-ı Kerim, Müslümanlar için kutsaldır ve diğerleri için de kutsal olmalıdır. Biz başka ülkelerde farklı şekilde davranıldığını biliyoruz. İnsanların dini duygularına saygı göstermiyorlar ve bunun da suç olmadığını söylüyorlar. Bizim ülkemizde ise bu, hem anayasaya göre hem de ceza kanununa göre suçtur. Biz her zaman bu kurallara bağlı kalacağız.” diye konuştu.
Irak yargısı, İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakan Iraklının iadesini istiyor
Irak Yüksek Yargısı, İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika’nın ülkeye iade edilip yargılanması için harekete geçti.
Irak resmi haber ajansı INA’ya göre, Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, İsveç’in başkenti Stockholm’de Kur’an-ı Kerim yakan Iraklının ülkeye geri getirilmesi ve yargılanması için gerekli kanuni işlemlerin yapılması talimatını verdi.
Öte yandan Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kur’an-ı Kerim’e yönelik bu eylemin kınandığı ifade edildi.
İsveçli yetkililerin söz konusu eyleme izin vermesinin şaşırtıcı olduğu kaydedilen açıklamada, “Yapılan bu eylem Müslümanlara yönelik provokasyondur. Her türlü aşırıcılığa karşı uluslararası toplumu sorumluluk almaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Irak’taki Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr da Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırı nedeniyle İsveç’in Bağdat Büyükelçisi’nin kovulması ve elçilik önünde protesto düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.
İsveç’in başkenti Stockholm’de Irak asıllı Salwan Momika, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakmıştı.
İran, İsveç’in başkenti Stockholm’de bir caminin önünde Kur’an-ı Kerim yakılmasını “provokatif, ölçüsüz ve kabul edilemez” olarak niteleyerek şiddetle kınadı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Özellikle İslam ümmetinin mübarek günlerinde milyonlarca Müslümanın hac için bir araya geldiği bir dönemde semavi mukaddesata yapılan hakaretlerin tekrarlanması provokatif, ölçüsüz ve kabul edilemez bir eylemdir.” ifadelerine yer verildi.
Kutsal kitaplara hakaret ve saygısızlığın şiddet ve nefretin yayılmasına yol açtığına dikkati çekilen açıklamada, bu tür eylemlerin insan haklarına ilişkin değerlere aykırı olduğu vurgulandı.
Bu konuda sorumluluğun İsveç hükümetinde olduğu ve kutsal değerlere yönelik hakaretlerin tekrarının engellenmesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, “İran hükümeti ve halkı, Müslümanlar ve dünyada özgür düşünceye sahip olanlarla birlikte böyle bir hakarete müsamaha göstermez ve şiddetle kınar.” ifadesi kullanıldı.