Merkez Bankası, haziranda Rusya’nın ödemeler dengesinin negatif bölgeye gittiğine dikkat çektiği raporunda, bu dönemde cari işlemler açığının 1,4 milyar doları bulduğunu bildirdi.
Düzenleyici, ödemeler dengesinde Ağustos 2020’den bu yana ilk kez negatif sonucun elde edildiği haziran ayında yaşanan bu durumu Rus şirketlerinin temettü ödeme açıklamaları ve ihracatın daralmasıyla ilişkilendirdi.
Haziran 2023’te Rusya’nın cari hesabında 1,4 milyar dolarlık açık, aynı zamanda petrol ve gaz gelirlerindeki düşüş nedeniyle gerçekleşti.
Merkez Bankası verilerine göre, cari hesabın bileşenleri arasında en büyük açığın birincil ve ikincil gelir dengesi kalemleri olduğuna dikkat çekilirken, çalışanların ücretleri ile doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve temettü dahil diğer yatırımlara ilişkin yatırım geliri ve giderlerini içeren birincil gelir dengesi kalemi haziran ayını 4,6 milyar dolar açıkla kapattı.
Şirketlerin temettü ödemeleri gibi yurt içi ve yurt dışında yerleşik bir birim tarafından yurt dışında ve yurt içinde yerleşik bir birime karşılıksız olarak mal ya da hizmet gibi reel bir kaynak ya da finansal bir varlık sağlanması şeklinde tanımlanan transferleri içeren ikincil gelir dengesi kaleminde ise haziranda 8,3 milyar dolar açık kaydedildi.
Merkez Bankası, bu kalemdeki açığın Rus şirketlerinin yurtdışı yerleşikler lehine ödediği temettü gelirlerindeki artışla meydana geldiğinin altını çizdi.
Aynı zamanda yerleşik olmayanlardan alacak gelirinin de haziran ayında 3,6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Bloomberg Economics Rusya ve Orta ve Doğu Baş Ekonomisti Aleksandr Isakov, Merkez Bankası’nın raporunda şirketlerin temettülerini ödenmiş olarak yansıttığını veya duyuru sırasında cari hesaptan çıkışı raporunda gösterdiğini açıklarken, bu tür muhasebe ödemelerinin, mukim olmayanlara yapılan birincil ve ikincil gelir ödemelerindeki 8,3 milyar doların büyük bölümünü oluşturduğunu belirtti.