Ana Sayfa Ekonomi Yük taşımacılığı cep yakıyor

Yük taşımacılığı cep yakıyor

0
Yük taşımacılığı cep yakıyor

 Rusya’da yük taşımacılığına taleplerde yüzde 61 artış meydana geldiği kaydedilirken, nakliye maliyetlerinde de yüzde 38 fiyat artışı meydana geldi.

Kommersant gazetesine konuşan lojistik şirketleri, uluslararası yönlerde ihracat da dahil olmak üzere taleplerin yüzde 30 arttığını vurgularken, Avrupa ülkelerinden gelen nakliye taleplerinin sayısında ise yüzde 60 ila 80 oranında keskin bir düşüş yaşandığı ifade edildi.

Rusya sınırları içerisinde artan nakliye talebinin, üretim zincirlerinin yeniden yapılandırılması ve ithal ikameci süreçlerin hızlanmasından kaynaklandığını belirten uzmanlar, bununla birlikte Rusya’ya yeni katılan bölgelere lojistik taleplerinin pazarı hareketlendirdiğinin altını çizdi.

Noytech Supply Chain Solutions başkanı Ivan Golovko, uluslararası nakliye tariflelerini değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye’den nakliye maliyetinin yılbaşına göre yüzde 15-20 oranında azaldığını söylerken, Çin’de ise sınırlarda kuyruklarla ilgili durumdaki iyileşme nedeniyle oranların yüzde 30 ila 40 oranında düştüğünü bildirdi.

Uzman, bununla birlikte iç pazarda durumun çok farklı olduğuna değinirken, “Personel (Şoför) sıkıntısı ücretlerin artmasına neden oluyor ve artık uzun mesafeli yollar için 190-200 bin rubleye bile sürücü bulmak kolay değil. Ulaşımda personel maliyetlerinin payı yüzde 25-30 civarında. Bu da genel nakliye tarifelerini etkiliyor.” diye konuştu.

Kommersant, aynı zamanda önemli miktarda nakliye şirketinin halihazırda ihtiyaç nedeniyle Rusya’ya katılan yeni bölgelere aktarıldığını vurgularken, orada şoförlere yapılan ödemelerin Rusya geneline kıyasla daha yüksek olduğunu ekledi.

Nakliye şirketi Delko’nun genel müdürü Sanjar Ashuraliev, yön ve sektöre bağlı olarak yılın ilk yarısında lojistik hizmetlerinin maliyetindeki artışın yüzde 10-30 olacağını tahmin ederken, ona göre bu, öncelikle araç maliyetlerindeki artışın yanı sıra yaptırımlar nedeniyle tedarik zincirlerinde “yedek parça arama ve satın almayı zorlaştıran” değişikliklerden kaynaklanıyor.

Ashuraliev, yedek parça ve ekipmana bakım maliyetinin de önemli ölçüde arttığını kaydederken, üçüncü çeyrekte döviz kurundaki artışın ekipman ve bakım maliyetlerindeki artışa neden olduğunu, uzun yol araçları ve profesyonel sürücülerin kıtlığının da durumu zorlaştırdığını sözlerine ekledi.