Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin sebeplerini sıraladığı yazılı açıklamasında, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin daha önce ilan edilen insani amaçlarını haklı çıkarmayan bir anlaşmaya dönüştüğünü bildirirken, bu nedenle devamının anlamını yitirdiğini vurguladı.
Açıklamada, Batılı sermayelerin Karadeniz tahıl anlaşmasına gerçekten değer vermesi halinde tüm taraflarca imzalanan ve Rusya’yı ilgilendiren yükümlülüklerini yerine getirebileceğine değinilirken, Rus gübreleri ve gıda ürünlerinin yaptırımlardan fiilen çıkarmayı ciddi olarak düşünmeleri gerektiğinin altı çizildi.
Dışişleri, Batılı şirketlerin bir yandan Ukrayna’nın ekilebilir arazilerinin önemli bir kısmına sahip oldukları için Ukrayna tahıl ihracatının ana yararlanıcıları haline geldiğini, aynı zamanda Ukrayna tahılını dampingli fiyatlarla satın alıp işlenmiş hammaddeleri yeniden yüksek fiyata dış pazarlara satan Avrupa şirketlerinin bu zamana kadar Karadeniz Tahıl Girişimi’nin “en karlı çıkan tarafları” olduğunu bildirdi.
Açıklamada, “Eğer Batılı sermayeler Karadeniz inisiyatifine gerçekten değer veriyorsa, o zaman yükümlülüklerini yerine getirmeyi düşünmeli, Rus gübre ve gıda ürünleri üzerindeki yaptırımlardan fiilen geri çekilmelidir. Rusya, anlaşmayı yeniden başlatmaya, ancak somut sonuçlar elde edilir ve tutulan sözler yerine getirilirse hazır olacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık, Kiev’in kontrolündeki limanlar ve Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl ihracatı için açtığı güvenli koridorların aynı zamanda terör saldırıları için de kullanıldığını hatırlatırken, “Karadeniz tahıl anlaşmasının uygulandığı yıl boyunca Kiev rejimi, deniz üzerinden insani yardım koridoru ve nakliye kisvesi altında, Rus sivil ve askeri tesislerine karşı provokasyon ve saldırılar düzenlemekten geri kalmamış, kontrolündeki limanlar ve Rusya’nın Ukrayna tahılı ihracına açtığı güvenli koridorda Karadeniz Tahıl Girişimi’nin ruhuna ve lafzına aykırı terör saldırıları düzenlemeye çalışmıştır” dedi.
Batı’nın dayanışma gösterme zamanı geldi
Bakanlık, Kiev’in batılı müttefiklerinin dayanışma gösterme zamanının geldiğini, Ukrayna tahılını kara koridorlarından ihraç edebileceklerinin altını çizdi.
Açıklamada, “Ukrayna tahılını kara koridorlarından ihraç edebilen Kiev’in Avrupalı müttefikleriyle ilan ettiği ‘dayanışmayı’ gösterme zamanının geldiğine inanıyoruz. Aynı zamanda herhangi bir kontrol olmadan gelen ucuz ve düşük kaliteli tahıl bir dizi riskleri beraberinde getirse de Brüksel, gerçekten dünyadaki açlık ve tahıl arzıyla ilgileniyorsa, Ukrayna tahılını pekâlâ satın alabilir ve her açıklamasında küresel açlığa karşı mücadeleden bahsetmek yerine ihtiyacı olan ülkelere göndermeye başlayabilir.” denildi.
Tahıl anlaşması çerçevesinde Etiyopya, Yemen, Afganistan, Sudan ve Somali gibi en fakir ülkelerin payının yüzde 3’ten az olduğunu, AB dahil olmak üzere yüksek ve üst orta gelir düzeyine sahip ülkelerin payının ise yüzde 70’i aştığını aktaran Rusya Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasını birçok kez uzatılan tahıl anlaşmasının insani önemini haklı çıkarmadığını, Rusya’ya karşı düpedüz gerçekleştirilen sabotaj eylemleri karşısında da devam etmesinin anlamsız olduğunu dile getirerek sonlandırdı.