Dün, 18 Temmuz 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Kremlin: Erdoğan ile görüşme henüz planlarda yok
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yakın zamanda herhangi bir görüşmenin planlanmadığını söyledi.
Rusya’nın tahıl anlaşmasının sona erdiği açıklaması sonrası Batı devletlerinden gelen çağrılara ve bu mesajların içeriklerine de dikkat çeken Peskov, tahıl anlaşması kapsamındaki hiçbir sorumluluğu yerine getirmeyen Avrupa ülkelerinin tutumunun vicdandan yoksun olduğunun altını çizdi.
Tahıl anlaşması kapsamında en fakir Afrika ülkelerinin sona eren bu anlaşmada en dezavantajlı ülkeler olduğunu kaydeden Kremlin Sözcüsü, Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekildikten sonra Ukrayna tahılına erişimde zorlanan muhtaç ülkelere tahıl tedarikini ücretsiz gerçekleştirebileceği sözünü hatırlattı.
Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştü
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, Bakan Fidan ve Rus mevkidaşı Lavrov telefonda görüştü.
Görüşmede, İstanbul Tahıl Anlaşması çerçevesindeki son gelişmeler ve orman yangınlarında kullanılmak üzere Rusya’dan büyük gövdeli yangın uçağı temin edilmesi hususu ele alındı.
Rus Dışişleri: Lavrov, Fidan ile farklı tahıl tedariki seçeneklerini görüştü
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Sergey Lavrov’un Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile telefon görüşmesinin ayrıntılarını paylaştı.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakan Lavrov’un Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile gün içerisinde telefon görüşmesi gerçekleştirdiği hatırlatılırken, “Görüşmede, Karadeniz Tahıl Girişimi haricinde, ihtiyaç duyan ülkelere tahıl tedariki için Kiev ve Batılı hamilerinin yıkıcı eylemlerine bağlı olmayan diğer seçenekler değerlendirilmiştir” denildi.
Telefon görüşmesinin Türk tarafının inisiyatifiyle gerçekleştirildiği kaydedilen yazılı açıklamada, “Görüşmede, 18 Temmuz’da feshedilen anlaşmayla birlikte gemilerin seyrüsefer güvenliği için daha önce Rusya tarafından verilen garantilerin geri çekildiği, Karadeniz’in kuzeybatısında daha önce tehlike arz eden koridor üzerinde Rusya’nın kabul ettiği güvenlik sorumluluğunun sona erdiği ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin işlevselliğini anlaşmanın sona ermesiyle birlikte yitirdiği Türk tarafına aktarılmıştır” denildi.
Ukrayna, Türkiye ile BM’ye tahıl anlaşmasını Rusya’sız sürdürmeyi teklif etti
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye ile Birleşmiş Milletlere (BM) Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı Rusya’sız sürdürme teklifini içeren mektup gönderdiğini belirterek, “Ukrayna, BM ve Türkiye, birlikte gıda koridorunun çalışmasını ve gemilerin denetlenmesini sağlayabilir.” dedi.
Zelenskiy, Telegram kanalından Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasına dair açıklamalarda bulundu.
Afrika, Asya ve Avrupa’nın istikrar hakkına sahip olduğunu vurgulayan Zelenskiy, “Hepimizin güvenliği ve Rusya’nın çılgınlığından korunmayı düşünmemiz gerekiyor. Ukrayna’nın gıda ürünleri, yaklaşık 400 milyon insanın temel güvencesidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Zelenskiy, şunları kaydetti:
“Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya’sız da çalışmaya devam edebilir ve etmelidir. Bu anlaşma geçerliliğini koruyor. Geriye kalan tek şey, bu anlaşmanın dikkatlice uygulanmasıdır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sürdürülmesi veya anlaşmanın üçlü formattaki eş değeri olan konseptte çalışma yönünde teklif içeren mektuplar gönderdim. Ukrayna, BM ve Türkiye, birlikte gıda koridorunun çalışmasını ve gemilerin denetlenmesini sağlayabilir.”
Rusya, Odessa şehrindeki insansız deniz araçları tesislerine misilleme saldırısı yaptı
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Odessa şehrinde Rusya’ya karşı “terör eylemlerinin hazırlandığı” tesislere yüksek hassasiyetli füzelerle misilleme saldırısı düzenlediğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’da Odessa ve Mıkolayiv şehirlerindeki hedeflere saldırı yaptığını bildirdi.
Açıklamada, “Bu gece, Rus ordusu, Odessa şehri yakınlarında, Rusya Federasyonu’na yönelik insansız deniz araçlarıyla terör eylemlerinin hazırlanmakta olduğu tesislere ve onların üretildiği tersaneye denizden fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle misilleme saldırı düzenledi.” ifadeleri kullanıldı.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa: “Putin’i tutuklamak Rusya’ya savaş ilanı olur”
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, mahkemeye verdiği ifadede, gelecek ay BRICS Liderler Zirvesi için ülkeyi ziyaret etmesi beklenen Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) yakalama kararı gereği tutuklanmasının, savaş sebebi sayılabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Ramaphosa ayrıca Güney Afrika’nın, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sona erdirmek için taraflarla aktif görüşmeler yaptığını vurgulayarak tutuklama kararının bu çalışmaları da boşa çıkaracağını söyledi.
Gelecek ay BRICS Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanan Güney Afrika Cumhuriyeti, UCM’ye taraf devletlerden biri olarak, zirveye katılması durumunda Rus lider Putin’i tutuklamakla yükümlü bulunuyor.
Hükûmet, UCM’nin emrinin uygulanmasına sıcak bakmazken ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA), hükûmeti bu emri uygulamaya zorlamak için konuyu geçen ay Gauteng Yüksek Mahkemesine taşımıştı.
Cumhurbaşkanı Ramaphosa, konu hakkında gizli tutulması şartıyla mahkemeye yeminli bir ifade verdi ancak Yüksek Mahkeme bu gizlilik talebini uygun görmeyerek Cumhurbaşkanı’nın ifadesini bugün kamuoyuyla paylaştı.
Rusya: Ukrayna’nın Kırım’a 28 İHA saldırısı engellendi
Rusya’ya bağlı Kırım’a gece Ukrayna tarafından düzenlenen 28 insansız hava aracı (İHA) saldırısının engellendiği bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, gece Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’ndaki hedeflere 28 İHA ile “terör saldırısı” girişiminde bulunduğu belirtilerek bu saldırıların engellendiği kaydedildi.
Rus hava savunma sistemlerinin 17 İHA’yı imha ettiği, 11’ini de elektronik harp araçlarıyla engellediği ifade edilen açıklamada, İHA’ların hedefine ulaşamadan düşürüldüğü aktarıldı.
Açıklamada, “Engellenen terör saldırısı sonucunda can kaybı veya hasar meydana gelmedi.” ifadeleri kullanıldı.
Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, 17 Temmuz’da Kırım Köprüsü’ne Ukrayna güçleri tarafından iki insansız deniz aracıyla saldırı yapıldığını ve bunun “terör saldırısı” olduğunu duyurmuştu. Saldırı sonucunda iki kişi hayatını kaybetmişti.
İtalya Başbakanı Meloni’den Rusya’ya “Tahıl anlaşması” tepkisi:
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çekilmesine ilişkin, “Dünyayı besleyen ham maddeyi silah olarak kullanmak, bir başka insanlık suçudur.” ifadesini kullandı.
Başbakan Meloni yaptığı yazılı açıklamayla, Rusya’nın “tahıl koridoru anlaşmasının fiilen son bulduğuna” dair duyurusuna tepki gösterdi.
Meloni açıklamasında, “Rusya’nın tahıl anlaşmasını durdurma kararı, daha yoksul ülkeler için kimin dost, kimin düşman olduğunun bir başka kanıtı. Saldırıya uğrayan ile saldıran arasından ayrım yapmak istemeyen milletlerin liderleri düşünsün. Dünyayı besleyen ham maddeyi silah olarak kullanmak, bir başka insanlık suçudur.” ifadelerine yer verdi.
Rusya-Afrika Zirvesi 27 Temmuz’da St. Petersburg’da başlayacak
Rusya-Afrika Zirvesi, 27 Temmuz’da St. Petersburg’da ExpoForum Kongre ve Sergi Merkezi’nde başlayacak.
İki gün sürecek zirvede, Rusya ve Afrika ülkeleri arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşmacı olarak katılacağı etkinliğe, birçok Afrika ülkesinden devlet başkanı düzeyinde katılım olacak.
Zirve kapsamında uluslararası kuruluşlar, kamu ve finans kurumlarının temsilcileri, büyükelçilik yetkilileri, politikacılar, yatırımcılar ve iş insanları bir araya gelecek.
Ayrıca etkinliğe 60 ülkeden 3000’den fazla delegenin katılması bekleniyor.
Afrikalı liderler, haziran ayında savaşın sona erdirilmesi için Rusya ve Ukrayna tarafına 10 maddeden oluşan öneri paketi sunmuştu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelerek ilk ziyaretlerini tamamlayan Afrikalı liderler, görüşmelerde çatışmanın azaltılması, müzakerelere başlanması, esir takası ve iki ülkenin de güvenliğinin garanti altına alınması gibi önerilerde bulundu.
Ziyarete ilişkin yazılı açıklamasında Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, inisiyatifi Afrikalı liderlerin ilk defa kıta dışına çıkarak arabuluculuk yapmasından ötürü “tarihi” olarak nitelendirdi.
Hizmet sektörü PMI haziranda toparlandı
Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’a bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yayınlanan verilere göre, Rusya’da haziran ayı hizmet sektörü PMI Endeksi 54,3 puandan 56,8 puana geriledi.
Rusya’nın hizmetler sektöründeki ticari faaliyet endeksinin (PMI) geçtiğimiz mart ayında keskin büyüme göstererek son iki buçuk yılın rekorunu kırdığı hatırlatılan raporda, mayıs ayında ise değerlerin 55,9 puandan 54,3 puana düştüğü kaydedildi.
Mayıs ayındaki düşüş sonrası güncel verilerin hizmet sağlayıcılardan elde edilen çıktıda haziran itibariyle keskin bir artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, şirketlerin ticari faaliyetlerinde talepteki artış ve güçlü müşteri ilgisi sayesinde hızla toparlandığını vurguladı.
Rusya’nın AB’ye boru hattı üzerinden gazı arzında büyük düşüş
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından paylaşılan küresel gaz piyasası raporuna göre, Rusya’nın 2023’ün ilk yarısında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine boru hattı üzerinden doğalgaz arzı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75 düştü.
Raporda, aynı zamanda Rusya’nın Avrupa’ya yaptığı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatının raporlama döneminde yüzde 5 arttığı kaydedilirken, mesajda, “Rusya’nın Avrupa’daki Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerine doğalgaz boru hattı üzerinden gaz ihracatı, 2023’ün ilk yarısında yıllık yüzde 65 veya 38 milyar metreküp azaldı. Avrupa Birliği’ne akışların yapısı, ortalama olarak nispeten sabit kalarak günlük 60 milyon metreküple 022’nin ilk yarısına kıyasla yüzde 75’ten (veya 36 milyar metreküpten) daha fazla düştü” ifadelerine yer verildi.