Dün, 22 Temmuz 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya: Ukrayna Belgorod’a misket bombasıyla saldırdı
Rusya’nın Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna ordusunun bölgeye misket bombasıyla saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.
Gladkov, yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna’nın dün Belgorod bölgesine yönelik çeşitli saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti.
Ukrayna’nın saldırılarında misket bombası kullandığını belirten Gladkov, “Ukrayna ordusu 21 Temmuz’da bölgemize bağlı Juravliyevka köyüne çoklu roketatar sistemiyle 21 füze ve 3 misket bombasıyla saldırmıştır.” ifadesini kullandı.
Belgorod’daki başka köylere de çeşitli saldırılar yapıldığını bildiren Gladkov, saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadığını kaydetti.
Kırım’da mühimmat deposundaki patlama nedeniyle civardaki köyler tahliye edildi
Kırım’da bir mühimmat deposunda Ukrayna’nın insansız hava aracı (İHA) saldırısı nedeniyle patlama yaşandığı, civar köylerdeki insanların başka yerlere tahliye edildiği bildirildi.
Sözde Kırım yöneticisi Sergey Aksenov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Krasnogvardeyskiy bölgesindeki mühimmat deposunda patlama gerçekleştiğini duyurdu.
Patlamanın Ukrayna tarafından yapılan İHA saldırısından kaynaklandığını kaydeden Aksenov, can kaybı olmadığını aktardı.
Aksenov, mühimmat deposuna 5 kilometrelik mesafedeki köylerde yaşayanların tahliye edildiği bilgisini paylaştı.
Federasyon Konseyi’nden Duma’nın “zorunlu askerlik yaşı” önerisine destek çıkmadı
Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi, zorunlu askerlik yaşına ilişkin yasa tasarısında değişiklik yapan Devlet Duması’nın 18 yaş sınırına itiraz etti.
Federasyon Konseyi’nin iki komitesinin başkanları Viktor Bondarev ve Andrey Klishas, Devlet Duması’nın askere alınma yaşının alt sınırını 18’de tutup üst sınırı 30’a çıkarma planlarını desteklemezken, yasa tartışmalarında konuşan Bondarev, tasarının bir vatandaşın 18 yaşında yalnızca “gönüllü” olarak orduya katılabileceği şekilde kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Duma’da onaylandıktan sonra Federasyon Konseyi’nden geçmesi gereken yasaya itiraz eden bir diğer Senatör, konseyin anayasa komitesi başkanı Andrey Klishas olurken, Klishash, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun alt çıtanın 21 yaş olarak belirlenmesi önerisini desteklediğini ifade etti.
Rusya’nın dış borcunda yeni rekor
Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 2023’ün ilk çeyreğinde Rusya’nın dış borcunun gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYH) oranının yüzde 15 gibi tarihi bir düşük seviyeye gerilediği bildirildi.
Geçen yılın sonunda dış borcun GSYH’ye oranının yüzde 16,6 olarak gerçekleştiğ hatırlatılan raporda, ardından giderek düşen dış borcun mart ayının son günlerinde kamu ve kurumsal borç miktarları dikkate alındığında toplam 354,8 milyar dolara gerilediği vurgulandı.
Rusya’nın toplam dış borcunun GSYH’ye payında en yüksek seviye yüzde 91 ile 1999 yılında gözlemlendi.
Rusya’nın dış borcunun yılbaşından itibaren düştüğü bilgisine yer verilen açıklamada, “Rusya’nın dış borcu, bu yılın başındaki rakama göre yüzde 8,7 veya 33 milyar dolar düşüşle 1 Temmuz 2023 itibarıyla toplam 347,7 milyar dolara geriledi.” denildi.
Merkez Bankası dövizde yeni kısıtlama planlamıyor
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, düzenleyici kurumun yönetim kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, mevcut döviz kısıtlamalarını kaldırmak için ön koşulların henüz olmadığını söyledi.
Rusya’da nakit döviz kısıtlamalarının 9 Eylül’e kadar geçerli olduğunu hatırlatan Nabiullina, “Henüz bir karar vermedik ancak şu anda bu kısıtlamaları kaldırmak için herhangi bir ön koşul olmadığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
Merkez Bankası Başkanı bununla birlikte nakit döviz işlemlerinde ek kısıtlamalar getirmeyeceklerini vurgularken, yaptırımların Ruslar için kartlı ödemeleri zorlaştırdığını, ancak düzenleyici kurumun bu yönde çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Nabiullina, Merkez Bankası’nın bazı Rus bankalarının Çin ulusal ödeme sistemine bağlı Union Pay logolu kartlarına yönelik yaptırımları değerlendirdiği açıklamasında, bu yaptırımların vatandaşları seyahatlerinde yanlarına daha fazla nakit para almaya zorlayacağını kabul ederken, “ Bu tür yaptırımlar uygulandığında, sıradan insanlar için turistik hizmetler de dahil olmak üzere ödemeleri daha zor hale geliyor. Bununla birlikte Rusya Merkez Bankası birçok ülkenin ulusal merkez bankalarıyla çalışıyor ve Rus vatandaşları için daha uygun hale getirmek üzere MIR kartlarının oralarda kabul edilmesi ya da bunun yerine başka ödeme sistemlerinin kullanılması olasılığını tartışıyor” dedi.
ABD: Ukraynalı pilotların F-16 eğitimi konusunda hızlı hareket edeceğiz
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarının verilmesi süreciyle ilgili Ukraynalı pilotların eğitilmesine başlanması için mümkün olduğunca hızlı hareket edeceklerini söyledi ancak net bir tarih vermedi.
Sullivan, Colorado’da devam eden Aspen Güvenlik Forumu’nda, Rusya-Ukrayna Savaşı ve dış politikaya ilişkin soruları yanıtladı.
Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in, Ukrayna’daki savaşın gidişatından oldukça mutsuz olduğu için ayaklandığını savunan Sullivan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’da başarılı olsaydı Prigojin’in böyle bir kalkışmaya girişmeyeceği değerlendirmesinde bulundu.
Çin, Rusya ve Ukrayna’ya “tahıl ihracatına kısa sürede devam etme” çağrısında bulundu
Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Gıng Şuang, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki gıda krizini hafifletmek amacıyla Rusya ve Ukrayna’yı “tahıl ve gübre ihracatına kısa sürede devam etmeye” çağırdı.
Çin Küresel Televizyon Ağının (CGTN) haberine göre, Gıng, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tahıl anlaşmasının küresel gıda arzını korumak ve pazarını istikrara kavuşturmak için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Gıng, Rusya ile Ukrayna’ya “tahıl ve gübre ihracatına kısa sürede devam etme” çağrısında bulundu.
Gıng, her iki ülkenin de meşru endişelerinin giderilmesi için ilgili BM birimleriyle çalışması umudunu dile getirerek, bunun özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki gıda krizinin hafifletilmesi için önemli olduğunu vurguladı.