Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 27-28 Temmuz tarihlerinde St. Petersburg’da yapılması planlanan ikinci Rusya-Afrika Zirvesi ile Rusya-Afrika ekonomik ve insani forumunun arifesinde, Afrika medyası için “Rusya ve Afrika: Barış, İlerleme ve Başarılı Bir Gelecek için Çabaları Birleştirmek” başlıklı makale yazdı.
Kremlin resmi internet sayfasında yayınlanan makalenin Arapça, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Portekizce ve Fransızca olmak üzere 6 farklı yayınlandığı kaydedilirken, Putin, yazısına, “Devlet ve hükümet başkanlarını, girişimcileri, bilim adamlarını ve tanınmış kişileri bir araya getirecek bu büyük ölçekli etkinliklerin arifesinde, Rusya-Afrika ilişkilerinin geliştirilmesine ilişkin vizyonumu, 21. yüzyılın önümüzdeki on yıllarında ortak çalışma için öncelikli işbirliği alanlarını belirlemek için Afrika kıtasının önde gelen basın kuruluşları ve okuyucularıyla paylaşmak istiyorum” diye başladı.
Rus lider, Moskova’nın yaklaşan zirveye büyük önem verdiğini ve ardından kapsamlı bir deklarasyon ve diğer bazı belgelerin kabul edilmesinin planlandığını yazarken, SSCB ve daha sonra Rusya olarak Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerinin tarihine değindiği makalesinde, Moskova’nın her zaman “Afrika sorunları Afrika’da çözülür” ilkesine bağlı kaldığını ve Afrika halklarını sömürge baskısından kurtulma mücadelelerinde tutarlı bir şekilde desteklediğini vurguladı.
Yeni, daha adil çok kutuplu bir dünya düzeni kurulurken Rusya ile Afrika arasındaki ortaklığın özel önemine dikkat çeken Putin, ticari ve ekonomik işbirliği konusuna da değinerek, Rusya ile Afrika arasındaki karşılıklı ticaretin sürekli arttığını, bununla birlikte Moskova’nın Afrika’ya gıda tedariki ve tahıl anlaşması etrafındaki duruma özel önem verdiğini kaydetti.
Putin, özellikle bu yıl Rusya’da rekor hasat beklendiğini hatırlatırken, Rusya’nın, anlaşmaların sona ermesiyle erişimi zorlaşan Ukrayna tahılını hem ticari hem de karşılıksız olarak kendi ürünleriyle değiştirebileceğini doğruladı.
Genel olarak tüm yaptırımlara rağmen Rusya’nın Afrika’ya tahıl, gıda ve gübre tedarikini organize etmek için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğini kaydeden Rusya Devlet Başkanı, makalesinde personel eğitimi, insani yardım, kültür, spor ve medya alanlarında işbirliği, Afrika Birliği ve diğer bölgesel entegrasyon dernekleriyle ilişkilerin geliştirilmesi konularına da değindi.
Rus lider, 2022’de Rusya Federasyonu’nun Afrika’ya 11,5 milyon ton tahıl ihraç ettiğini, sadece bu yılın ilk altı ayında ise yaklaşık 10 milyon ton daha tahıl ihraç ettiğini hatırlatırken, “Ve bu, Rus gıdalarının gelişmekte olan ülkelere ihracatını gerçekten ciddi şekilde engelleyen, nakliyesinde sigorta ve banka ödemelerini karmaşık hale getiren ihracatımıza uygulanan yaptırımlara rağmen gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın mineral gübreleri en fakir ülkelere tamamen ücretsiz olarak aktarmaya çalıştığını, ancak Batı’nın Rusya’nın bu çabalarına dahi engeller koyarak arzın önemli bir kısmını engellediğini vurgulayan Putin, “Taahhüt ettiğimiz ücretsiz sevkiyat kapsamında bekleyen gübreler, Avrupalıların vicdansız ellerinde kalıyor. İhtiyaç sahibi ve en fakir ülkelere karşılıksız mineral gübre transferimizde bile engeller var. Avrupa limanlarında bloke edilen 262 bin ton üründen sadece iki parti gönderildi. 20 bin ton Malavi’ye ve 34 bin ton Kenya’ya ulaştırılabildi. Gerisi, ilke olarak hiçbir yaptırımın uygulanmaması gereken tamamen insani bir eylemden bahsetmemize rağmen Avrupalıların vicdansız ellerinde kalıyor, bloke ediliyor” diye yazdı.
İkinci kez düzenlenecek Rusya- Afrika Zirvesi ve zirve kapsamında gerçekleştirilecek olan ekonomik forum 27-28 Temmuz’da St. Petersburg’da yapılacak.
Etkinlik ilk kez 22-24 Ekim 2019 tarihlerinde Soçi’de “Barış, Güvenlik ve Kalkınma İçin” sloganıyla düzenlenmişti.