Moskova-İstanbul uçuşlarının fiyatları sonunda makul seviyelere indi.
Son bir buçuk yıldır Moskova-İstanbul arası uçak bilet fiyatları kabul edilemez rakamlara ulaşmıştı. Ancak artan uçuş sayısıyla birlikte bu rakamlar daha makul seviyelere geldi. Bence şu an itibariyle bu seviyeler her iki taraf için de kabul edilebilir, hem şirketler için hem de yolcular için…
Yani 80 bin rublenin üzerindeki bir gidiş-dönüş bileti hiç makul bir rakam değildi. Şu anda yaklaşık 35-40 bin rubleye gidiş-dönüş bileti alabiliyorsunuz. 4 saatlik bir uçuş için bu gayet normal bir rakam, 150-200 bin ruble rakamlarını artık görmeyeceğimizi düşünüyorum.
Geçtiğimiz hafta Ankara’ya gittim. Moskova-Ankara uçağından inip pasaport kontrolüne yönelen benimle birlikte sadece 5 kişiydik. Geri kalan herkes transit geçiş için bizden ayrılıp kendilerine gösterilen bölgeye geçti.
Zaten uçakların bilet fiyatlarını artıran en önemli etken de bu. Şu anda Rusların Avrupa’ya gitmek için en ideal aktarma noktası Türkiye. Bu nedenle bilet talebi eskisinin çok üzerinde. Benim gibi çok uçanlar mutlaka fark etmiştir; hangi havayolu olursa olsun aktarmalı uçuş fiyatları direkt uçuşlardan daha ucuzdur. Örneğin İstanbul aktarmalı Amsterdam’a giden birisinin ödediği rakam kendisine makul geliyor ve aynı zamanda Moskova-İstanbul uçağındaki koltuğuda meşgul ederek, sistem tarafından azalan koltuk sayısına göre fiyat arttırmasına sebep oluyor. Bu fiyat, Amsterdam son nokta uçuşu yapan için normal seviyeler içinde kalırken, Moskova-İstanbul direkt uçanlar için kabul edilebilir fiyatın üzerine çıkarıyor.
Şimdi Rus hava yolu şirketleri ve diğer Türk hava yolu firmaları da Türkiye’ye uçuşlara başlayınca bu biraz daha dengelendi. Uçuş sayısı ve rotası o kadar çok arttı ki Türkiye’nin çok aklınıza gelmeyecek uçuş noktalarını da yakında görebilirsiniz. Biliyorsunuz, Moskova – Adana direk uçuşu başladı. Nevşehir için izin çıkmıştı, daha henüz başlamadı ama bakarsanız belki Mardin’e bile direk uçuş başlayabilir. Çünkü havayolu şirketleri artık talebe göre hareket etmeye başladı.
Tek endişem, yaz sezonu olduğu için uçak sayısını artıran havayolu şirketlerinin sezon sonunda uçuş sayısını düşürerek fiyatların tekrar artmasına neden olabileceği.
Ayrıca, Şubat ayında “yazın daha da pahallanır” diyerek Temmuz ayı için 80 bin rubleden bilet alanların bugünkü rakamlar karşısında durumu ne olacak? Biletleri alanların şimdiki fiyatları görünce ne düşündüğünü de merak ediyorum…