Rusya Bilimler Akademisi Ekonomik Tahmin Enstitüsü müdürü Aleksandr Shirov, Rus ekonomisindeki yeniden yapılanmanın ülke ekonomisini yeni bir kaliteye taşıyacağını belirtirken, bunun da Rusya’da işgücünün pahalılaşmasına neden olacağını söyledi.
RIA Novosti’ye konuşan Shirov, Shirov, “Rusya ekonomisini eninde sonunda yeni bir kaliteye taşıyacak olan yeniden yapılanma, emeğin daha yüksek maliyete sahip olması gerekeceği anlamına geliyor” ifadelerini kullanırken, daha verimli bir ekonomide daha kaliteli iş talep edileceği, bu durumun da ücretleri doğal olarak yükselteceğini bildirdi.
Ukrayna’da sürdürülen askeri operasyona kısmi seferberlik kapsamında katılan vatandaşlara devlet tarafından yapılan aylık ödemelere dikkat çeken uzman, “Miktar önemsiz olmasa da yılda yaklaşık 2 trilyon 100 milyon rublelik bir bütçe devletin bu ödemeleri sağlama kabiliyeti açısından kritik değil. Operasyon bölgesinde yaklaşık 700 bin asker olduğunu varsayarsak, bu sayıyı önce 250,000 ruble ile, sonra da 12 ay ile çarparsak minimum 2 trilyon 100 milyon ruble elde ediyoruz. Seferberlik kapsamında askeri operasyona katılanlar ortalama 200 bin ruble aylık maaşa sahip. Bütçeye yük az olmasa da Rusya’nın Gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) 2023 yılında 160 trilyon rubleye ulaşacaktır” dedi.
Askeri operasyon sonrası ne olacak?
Shirov, şu anda kimsenin gündeme getirmediği bir başka hususun ise askeri operasyonun sona ermesiyle ekonomide beklenen değişim olduğunun altını çizerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Yeniden yapılanan Rus ekonomisini bekleyen en önemli hususlardan biri, Ukrayna’daki askeri operasyon sona erdiğinde çok sayıda askere büyük olasılıkla ihtiyaç duyulmayacak olması. Seferberlikten sonra normal hayatına geri dönenlerin geleceği ne olacak? Terhis kaçınılmaz. Seferber edilen vatandaşlar evlerine döndüğünde, sivil hayatında 30 bin ila 50 bin ruble aylık ücret elde ettikleri eski işlerine dönmeye başlayacaklar. Dolayısıyla, sanayinin temel sektörlerinde bu düşük ücret seviyesiyle ekonomik büyüme planları arasında çelişki olacak. Seferberlikte 200 bin rubleden fazla kazananlar, daha önce 30 bin ruble kazandığı işine geri dönecek mi? Yoksa beklentileri daha mı fazla olacak?”
Uzman, ekonomik büyüme sürecinde ücret seviyesinde artışın kaçınılmaz olarak gerçekleşeceğine vurgu yaparken, ancak ekonominin verimliliği arttıkça yükselmesinin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.