Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, Afrika kıtası ülkelerinin Rusya’yı ekonomik bağımsızlık mücadelesinde güvenilir bir ortak olarak gördüğünü söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Reshetnikov, Afrika ülkelerinin siyasi egemenlik ve bağımsızlık mücadelesinden ekonomik egemenlik mücadelesine geçtiğini söylerken, “Ve bu süreçlerde bizi güvenilir bir ortak olarak görüyorlar, Rus iş dünyasına gelişme ve kazanma fırsatı vermeye hazırlar. Biz de deneyim ve teknolojilerimizi onlarla paylaşmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Bakan, Afrika ülkeleriyle ekonomik işbirliğinin 2019’dan bu yana ek ivme kazandığına dikkat çekerken, karşılıklı ticaret hacminin üst üste üç yıldır büyüdüğünü kaydetti.
Rusya ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Reshetnikov, “Ticaret hacmi sadece yılın ilk yarısında yüzde 35 büyüdü. Son 20 yılda büyüme 10 kata çıktı. Büyüme hızı, Afrika’dan yedi kat daha az nüfusun yaşadığı Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkeleriyle ticaret hacimlerimizden 4,6 kat daha yüksek” dedi.
Ekonomik Kalkınma Bakanı, bir numaralı görevin ticari işbirliğini artırmak ve dengelemek olduğunu vurgularken, şu anda ticaret yapısında yüzde 80’den fazlasının Rusya’nın ihracatı olduğuna dikkat çekti.
Reshetnikov, “İthalatı da artırmak gerekiyor. Bölgesel bir dengesizlik de var. Geçen yıl ticaret hacimlerinin yüzde 65’inden fazlası altı Kuzey Afrika ülkesine düştü. Diğer ülkelerle temasları yoğunlaştırmak önemli” diye konuştu.
Reshetnikov, 2030 yılına kadar Afrika ile ticaret hacminin mevcut 18 milyar dolardan en az iki kat yüksek olacağını söyledi.
Devlet kanalı Rossiya 24’e verdiği demeçte, Afrika’da şu anda bir buçuk milyar insan yaşadığını hatırlatan Reshetnikov, “2030’da 1,7 milyar olacak ve uzmanların tahminine göre 2100’de 3 milyar nüfusa ulaşacak. Bu bizim için büyük bir pazar ve büyümekte olan bir pazar. Görevimiz 2030 yılına kadar ticaret hacmini en az iki katına çıkarmak. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Belarus ile 40 milyar dolardan fazla ticaret hacmine sahipken tüm Afrika kıtasıyla sadece 18 milyar dolarlık hacimlere sahibiz. Fırsatları daha iyi değerlendirmeliyiz” dedi.
Reshetnikov, Afrika ülkelerinin özellikle de gıda, gübre, tarım makineleri, ulaşım mühendisliği gibi Rusya’nın ürettiği ürünlerin doğal ve geleneksel tüketicisi konumunda olduğunu kaydederken, Avrasya Ekonomik Birliği düzeyinde Mısır, Cezayir ve Fas ile müzakerelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.