Merkez Bankası, Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 28 Temmuz itibariyle önceki haftaya kıyasla 1,9 milyar dolar düşerek 594 milyar dolara gerilediğini bildirdi.
21 Temmuz’da 1,5 milyar dolar yükselerek 595,9 milyar dolara ulaşan rezervlerin son bir haftada negatif yeniden değerleme ve mali bütçe kuralları kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle düşüş yaşandığına dikkat çekildi.
Düzenleyici, ülkenin uluslararası rezervlerinin likit kısmının döviz fonları, özel çekme hakları, IMF’deki rezerv pozisyonu ve altından oluştuğunu aktardı.
2022 yılının tamamında Rusya’nın uluslararası rezervleri 48,6 milyar dolar azalırken, rezervler 2019’daki 85,9 milyar dolarlık artışın ardından 2020’de yaklaşık 41,4 milyar dolar artış göstermişti.
18 Şubat 2022’de Rusya’nın rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 643,2 milyar dolara ulaşmıştı.
AB Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarına el koymak istiyor
Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin, savaş nedeniyle bugüne kadar Rusya Merkez Bankası’nın 200 milyar avronun üzerinde varlığını dondurduğu bildirilmiş, bu varlıklara el konulması ile ilgili yasal yolların arandığı duyurulmuştu.
Uzun çalışmalar sonrası herhangi bir yasal temelin bulunmadığını itiraf eden İsviçre, dondurulan Rus varlıklarının yasal olarak el konulup harcanamayacağını belirtmiş, böyle bir eylemin yabancı ülkelerde varlıklara sahip olan ülkelerin paralarını çekmesine sebep olabileceği konusunda AB’yi uyarmıştı.
30 Haziran’da konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, zirvede, dondurulan Rus varlıkları konusunu ele aldıklarına işaret ederek, Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarından sağlanan karlara odaklanan bir teklif hazırlayacaklarını söyledi.
Dondurulan Rus varlıkları konusunu tartıştıklarına dikkati çeken von der Leyen, “Komisyon, dondurulan varlıklarla ilgili bir teklif hazırlayacak. Bu teklifte, ihtiyatlı bir şekilde Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarından sağlanan karlara odaklanacağız.” dedi.
ECB uyardı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) da Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıkları konusunda AB Komisyonu’nu uyardı.
ECB, Rus varlıklarına veya bunların gelirlerine el koymanın, avronun küresel para birimi olarak konumuna ve finansal istikrara zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Özellikle AB’nin tek taraflı hareket etmesi durumunda, büyük miktarda döviz rezervine sahip diğer merkez bankalarının avrodan çıkabileceğine işaret eden ECB, avro cinsinden varlıklardan uzaklaşılabileceğini ve Avrupa ülkelerinin finansman maliyetlerinin yükselebileceğini belirtti.
Halihazırda, dondurulan varlıklardan elde edilen geliri, sahibinin rızası olmadan kullanmanın, uluslararası hukuk, finansal piyasalar ve uluslararası yatırımcılar üzerindeki etkileri tartışılıyor.
AB’nin dondurduğu Rusya Merkez Bankası rezervlerinin büyük kısmı, Belçika merkezli menkul kıymet takas ve saklama hizmeti sunan Euroclear’da bulunuyor. Euroclear’ın dondurulan varlıklar nedeniyle bilançosundaki varlıkların hızla arttığı ve büyük miktarda faiz geliri sağladığı belirtiliyor.
AB planının, Euroclear’ın dondurulan Rus varlıklarından elde ettiği beklenmedik faiz gelirlerine yönelik özel bir vergi içermesi bekleniyor.