Rusya’daki tur operatörleri, rubledeki düşüş nedeniyle yurtdışı ve yurtiçi tatil maliyetlerinin artacağı uyarısında bulundu.
Sadece geçen hafta ortasından bu yana yurtdışı seyahat fiyatlarının yüzde 10 oranında arttığına değinen piyasa temsilcileri, fiyat artışının hem lüks hem de ekonomik destinasyonlarda olmak üzere tüm segmentlerde kaydedildiğini dile getirdi.
Aynı zamanda sadece otel hizmetleri değil, turların yapısında da önemli bir paya sahip olan uçak biletlerinin de daha pahalı hale geldiği kaydedildi.
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan Prime haber ajansına yaptığı açıklamada, tur fiyatlarındaki artışın döviz kurundaki artışla doğrusal bir seyir izlediğini vurgularken, “Uçak biletleri artık oldukça pahalı ve bilet bileşeni seyahat maliyetini etkilemeye başladı. Mısır, Sri Lanka, Goa gibi ekonomik destinasyonlar bile bundan zarar görecek” diye konuştu.
Uzman, rubledeki değer kaybının aynı zamanda Türkiye ve Mısır gibi ülkelerin hedeflediği Rus turist sayısını olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi.
Türkiye’nin yılın ilk yarısında ne kadar Rus turiste ev sahipliği yaptığı açıklandı
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Türkiye İstatistik Kurumu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine atıfta bulunduğu açıklamasında, 2023’ün ilk yarısında Rusya’dan Türkiye’ye turist akışının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 79 artarak 2 milyon 600 bin yolcuyu aştığını bildirdi.
Bu sonuçların 2019 yılına göre yalnızca yüzde 3 daha az olduğunu hatırlatan birlik göstergedeki artışın İstanbul’a çok sayıda kısa ziyaretin sonucu olduğuna dikkat çekiyor.
İstanbul’un uluslararası seyahatlerde en büyük aktarma merkezlerinden bir halini aldığına vurgu yapan ATOR, bu yılın ilk 6 ayında toplam Rus turist akışında İstanbul’un payının bir milyondan fazla turistle yüzde 70 olduğunun altını çizdi.
Uzmanlar, Rusların İstanbul ziyaretlerinin pandemi öncesine göre yüzde 195 daha fazla olduğuna ve bir yıl öncesine göre neredeyse iki katına çıktığına değinirken, bu keskin büyümenin yalnızca havalimanlarında transit geçişler ve yurtdışına yolculuklar arasında kısa süreli kalışlarla açıklanabileceğine inanıyor.
Aynı zamanda, Antalya ve Akdeniz sahillerine Rus turist akışının Türkiye’ye giden toplam turist sayısının sadece yüzde 50’sini oluşturduğu, vurgulanırken, 2019’da bu payın yüzde 78’e ulaştığını hatırlatan ATOR, ilk altı ayda Antalya’yı 1 milyon 300 bin, Muğla’yı 124 bin 300 ve İzmir’i 21 bin Rus turistin ziyaret ettiğini de ekledi.