Rusya’da hükümete bağlı Elektronik Bütçe Sistemi verilerine atıfta bulunan RBK Haber, “dost olmayan devletler” listesinde yer alan ülkeleri temsil eden yabancı şirketlerin varlık satışları sonrası bütçeye katkısının sadece bu yıl 54 milyar rubleyi bulduğunu yazdı.
Aralık 2022’den bu yana bütçeye katkılarının 57 milyar ruble olduğuna vurgu yapan RBK, bütçede yabancı şirketlerden sağlanan gelirlerin “sivil toplum kuruluşlarından alınan karşılıksız gelir” olarak nitelendirildiğinin altını çizdi.
Haberde, dost olmayan ülkeleri temsil eden kişi ve kurumların sahip olduğu Rus varlıklarının satışına ilişkin tüm işlemlerin Rus hükümetine bağlı yabancı yatırım komisyonunun bir alt komitesinin onayına tabi olduğu hatırlatıldı.
Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancı şirketler devlete ne kadar katkı payı ödüyor?
Hükümet tarafından alınan kararla birlikte, Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancı şirketlerin varlıklarını satması veya devretmesi ile ilgili süreçler belirli koşullara tabi tutulurken, buna göre varlıkların piyasa değerinin bağımsız bir şirket tarafından değerlendirmesi ve değerleme raporunda belirtilen varlıkların gerçek piyasa değerinin en az yüzde 50’sine denk gelecek şekilde indirimle satılması zorunluluğu bulunuyor.
Hükümetin yabancı yatırımlar komisyonu tarafından izin çıkması durumunda gerçekleşen satış işlemi miktarının en az yüzde 10’u tutarında federal bütçeye gönüllü olarak katkı payı yükümlülüğü şartı koşuluyor.
Varlıklarını bağımsız değerleme raporunda belirtilen gerçek piyasa değerinin yüzde 90’ından daha fazla bir indirimle satması durumunda ise devlete verilmesi gereken katkı payı oranı yüzde 10’a yükseliyor.