Merkez Bankası’nın politika faizlerinin yüzde 8,5’ten yüzde 12’ye yükseltme kararından etkilenmeyen dolar ve Euro, hükümetin ihracatçıların döviz gelirlerini daha çok iç piyasalara satmasına zorlayacağı haberleriyle düşmeye başladı.
Moskova saatiyle 08.30’da serbest döviz piyasasında Euro/Ruble paritesi 2 Ağustos’tan bu yana ilk kez 102 rublenin altına düşerken, dolar 93,99 rubleden işlem görmeye başladı.
Çin yuanı da 11 kopeek düşüşle 12,79 rubleye geriledi.
Faizlerde artışa rağmen ruble neden güçlenemedi?
Rusya Merkez Bankası’nın politika faizini bir anda 350 baz puan artırarak yıllık yüzde 12’ye yükseltmesinin ardından rublenin değer kaybını sürdürdüğü kaydedilirken, Rus uzman, tahminlerin üzerindeki faiz kararının neden rubleyi etkilemediğini açıkladı.
Rusya Ekonomi Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yevgeniy Kogan, para politikasının tahminlerin üzerinde sıkılaştırılmasının, ülkeye zayıf döviz girişi ve yüksek döviz çıkışı gibi nesnel faktörleri ortadan kaldıramayacağını vurgularken, “Rublenin güçlenmesini bekleyenler, yeni para birimi kısıtlamaları hakkında bazı kısıtlamaların getirilmesini bekliyordu. Ancak düzenleyici olası döviz kısıtlamalarıyla ilgili onlara herhangi bir ipucu bile vermedi” diye konuştu.
Uluslararası finans haber ajansı Bloomberg, Rus hükümetinin rublenin değer kazanması için ihracatçıların döviz kazançlarını daha fazla satmasını zorunlu kılacak sermaye kontrollerini tartıştığını bildirdi.
Kaynaklara dayandırdığı haberinde, hükümetin rublenin düşüşünü durdurmak için ek kısıtlamalar getirmeyi ele aldığına değinen Bloomberg’e göre, özellikle dışarıya sermaye akışına kısıtlamalar getirilmesi ek önlemlerden biri olarak düşünülüyor.