Dün, 22 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Rusya’daki sermaye çıkışı kontrolünün artırılmasını talep etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus mali piyasalarında son aylarda artan dalgalanmaların azaltılması gerektiğini belirterek, “Ekonomideki verimsiz, spekülatif talebin kısıtlanması, sermaye çıkışının kontrol edilmesi ve büyük piyasa katılımcılarının davranışlarının izlenmesi üzerinde çalışmamız gerekiyor.” dedi.
Başkent Moskova’da, Stratejik Kalkınma ve Ulusal Projeler Konseyi Toplantısı’nda konuşan Putin, Rusya’nın ihracatında Rus rublesinin payının hızla arttığına işaret ederek, “Dış ticaretimizde giderek daha fazla ödeme ruble ve dost para birimleriyle yapılıyor. İhracat ödemelerinde rublenin payı son 1,5 yılda yüzde 12’den yüzde 42’ye çıkarak 3 kattan fazla arttı.” dedi.
Bütçeyle ilgili durumun genel olarak istikrara kavuştuğunu ifade eden Putin, “İkinci çeyrekte federal bütçe açığı ilk çeyreğe göre neredeyse 8 kat azalarak 264 milyar ruble (yaklaşık 2,8 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti. Temmuz-eylül döneminde bütçenin fazla vermesi bekleniyor.” diye konuştu.
Prigojin, Wagner isyanının ardından ilk defa görüntü paylaştı
Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus yönetimine karşı gerçekleştirdiği isyanın ardından ilk defa görüntü paylaşımında bulundu.
Prigojin, “Wagner’in tahliyesi” adlı Telegram kanalında paylaşılan görüntüde, Rusya’yı Afrika dahil tüm kıtalarda “daha da büyük hale” getirdiklerini belirtti.
Görüntülerde, 50 dereceyi aşan sıcaklıkta bulunduklarını söyleyen Prigojin, “Adalet ve mutluluk! DEAŞ, El Kaide ve diğer haydutların hayatını Afrika halkı için bir kabusa çeviriyoruz.” ifadesini kullandı.
Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun araya girmesiyle sona ermişti.
Rusya-Afrika Zirvesi’nin yapıldığı St. Petersburg’da 27 Temmuz’da Afrikalı yetkililerle görüşen Prigojin, 29 Temmuz’da Afrique Media TV kanalına yaptığı açıklamada, Afrika ülkelerindeki Wagner savaşçılarının sayısını artırmaya hazır olduklarını söylemişti.
Rubledeki değer kaybı Rus bankalarına yaradı
Rusya Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, ülkedeki bankaların bu yılın ilk 7 ayında elde ettiği net karının 2 trilyon rubleye ulaştığı bildirilirken, temmuz ayında ayında ise 327 milyar olarak gerçekleşti.
Haziran 2023 döneminde Rus bankalarının elde ettiği net karın 314 milyar ruble olduğu hatırlatılan raporda, Rus bankacılık sektörünün Ocak-Temmuz 2023 net karının 2 trilyon rubleye ulaştığı, sektörün temmuz ayındaki net karının ise özkaynak getirisindeki yıllık yüzde 30 artışın da yardımıyla 327 milyar ruble olduğu kaydedildi.
Genel olarak,haziran ayında sayısı 245 olarak kaydedilen karlı banka sayısı temmuz ayında 271’e yükselirken, kar elde eden bankaların sektördeki toplam banka sayısına oranı ise yüzde 82’ye yükseldi.
Rusya: Karadeniz’de Ukraynalı askerleri taşıyan ABD yapımı tekne imha edildi
Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’deki Yılan Adası’nın doğusunda Ukraynalı askerleri taşıyan ABD yapımı sürat teknesinin imha edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyona ilişkin bilgi verildi.
Karadeniz’de Ukraynalı askerleri taşıyan bir sürat teknesine operasyon düzenlendiği belirtilen açıklamada, “Rus ordusuna ait savaş uçağı, Yılan Adası’nın doğusunda Ukraynalı çıkarma timini taşıyan ABD yapımı Willard Sea Force sürat teknesini imha etti.” ifadesi kullanıldı.
Rus uzay aracı Luna-25’in neden kaza yaptığı belirlendi
Rusya’nın 1976’dan bu yana Ay’a gönderdiği ilk uzay aracı Luna-25’in Ay’ın yüzeyine çarparak parçalanmasıyla sona eren kısa serüveninin detayları açıklandı.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuri Borisov, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, Luna-25’in sonunu getiren kazanın uzay aracının motorunun normal şekilde kapanmaması nedeniyle meydana geldiğini söyledi.
Kazanın nedenleriyle ilgili konuşan Borisov, “19 Ağustos günü saat 14:10’da, cihazı düzeltmesi ve iniş öncesi yörüngeye sokması gereken motorlar çalışmasını sürdürmüş, ancak ne yazık ki motor daha sonra normal bir şekilde kapanmamıştır. Planlanan 84 saniye yerine 127 saniye çalışan motor arızalanmıştır. Kazanın ana sebebi de motorun planlanandan çok daha uzun çalışması oldu” diye konuştu.
Raiffeisenbank’ın şok komisyon kararının nedenleri açıklandı
Rusya Ekonomi Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Aleksandr Abramov, Avusturyalı kredi kuruluşu Raiffeisenbank’ın eylül itibariyle dolar cinsinden para transferlerinde yüzde 50’lik komisyon kararını değerlendirdi.
Regnum haber merkezine konuşan ekonomist, bankanın dolar cinsinden havaleleri kabul etmeye devam etmesi durumunda ABD’li yetkililerin bunu fark edip Raiffeisenbank’a yaptırım uygulayabileceğini belirtirken, Raiffeisenbank’ın bu nedenle tarihte görülmemiş komisyon oranları açıkladığının altını çizdi.
Abramov, açıklamasında, “Böyle bir karar iki nedenle verilebilir. Birincisi, Merkez Bankası’nın bankalar tarafından dolar alınmasına ilişkin gereksinimleri veya kısıtlamaları. İkinci seçenek ise dış baskı. Raiffeisenbank, Rusya’da faaliyet göstermeye devam eden birkaç büyük yabancı bankadan biri ve bununla ilgili yaptırım riskleri çok yüksek. Bu nedenle banka dolar cinsinden havalelere yüzde 50 komisyon getirerek dolar transferlerini sınırlamaya çalışıyor. Diğer bir deyişle yaptırım korkusu” dedi.
Uniqlo Rusya’dan ayrıldı
Ukrayna’daki askeri operasyon nedeniyle ABD’nin yanında yer alarak Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin başında gelen Japonya’nın giyim markası Uniqlo’nun ülkedeki alışveriş merkezlerinde yer alan tüm mağazalarının kira sözleşmesini feshettiği bildirildi.
Rus alışveriş merkezlerinin sahiplerine atıfta bulunan Vedomosti gazetesi, Uniqlo’nun Rusya’dan tamamen ayrıldığını vurgularken, ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi CORE.XP perakende departmanı başkanı Marina Malakhatko, “Uniqlo’nun Rusya Federasyonu’ndaki faaliyetlerini durdurduğunu varsayabiliriz” dedi.
Uzman, şirketin tüm personelini 11 maaşla işten çıkardığını ve Japon yöneticileri başka ülkelere transfer ettiğini belirtirken, Uniqlo’nun çevrimdışı mağazaların kapanmasından sonraki kayıplarına rağmen, çalışanlarını işten çıkarmadığını ve Rusya merkez ofisini açık tutarak bir yıl beklediğini kaydetti.
Merkez Bankası, kurumsal mevduat hacimlerinde artış kaydetti
Rusya Merkez Bankası, temmuz ayında yönetim kurulu tarafından alınan politika faizinde artış kararı sonrası Rus bankalarındaki kurumsal mevduat hacimlerinin 349 milyar ruble arttığını bildirirken, hanehalkı mevduat hacimlerinde de artış kaydetti.
Haziran ayında bankalardan yüzde 1’lere ulaşan fon çıkışı sonrası temmuz ayında kurumsal mevduat hacimlerinin ödenen önemli miktarda vergiye rağmen yüzde 0,7 ile ılımlı bir şekilde arttığını vurguladığı raporunda, bankalardaki toplam kurumsal mevduat hacminin 47,4 trilyon rubleye yükseldiğine dikkat çekti.
Hızlı Ödeme Sistemi aracılığıyla ödemelerde artış sürüyor
Rusya Merkez Bankası tarafından sunulan ve cep telefonu numarası üzerinden komisyonsuz para transferi sağlayan Hızlı Ödeme Sistemi (SBP) yoluyla ürün ve hizmet ödemelerinin bu yılın nisan-haziran döneminde 7 trilyon rubleye ulaştığı belirtilirken, bu hacimlerin geçtiğimiz yıla göre iki kattan daha fazla olduğu vurgulandı.
Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, raporlama döneminde SBP üzerinden yapılan toplam işlem sayısının 1,6 milyardan fazla olduğu kaydedilirken, mesajda, “Günlük işlem sayısında 18 milyon sınır aşılmış, SBP kullanım hacimleri istikrarlı artışını sürdürerek 2022’de göstergelere kıyasla iki kattan fazla yükselmiştir” denildi.
Merkez Bankası, SBP hizmetlerinin kullanıcılar arasındaki popülaritesinin giderek arttığına dikkat çekerken, bu yılın nisan-haziran aylarında, her iki vatandaştan birinin SBP aracılığıyla para transferi gerçekleştirdiğini, her dört kişiden birinin ise mal ve hizmetler için ödemelerde SBP kullandığını açıkladı.
ATOR, Türkiye’de eylül tatili maliyetlerini açıkladı
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), eylül ayı başında Türkiye’de üç yıldızlı her şey dahil bir otelde bir haftalık tatilin minimum maliyeti iki kişi için 100 bin rubleyi geçmediğini bildirdi.
Tur operatörlerinin Türkiye tatil tekliflerini inceleyen birlik, eylül ortasından itibaren fiyatların 108-115 bin rubleye çıkabileceği konusunda uyarırken, mesajında, “Eylül ayı başında Antalya tatil beldelerine haftalık paket turların başlangıç fiyatları, her şey dahil yemekli üç yıldızlı otellerde iki kişi için ortalama 92 bin 500 ila 100 bin ruble arasında dalgalanmakta, ancak ay ortasına doğru 108-115 bin ruble bandına çıkarak dört yıldızlı otelde konaklamayı içeren turların başlangıç fiyatlarıyla karşılaştırılabilir hale gelmektedir” ifadelerine yer verdi.