Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran ve Mısır’ın üyelik başvurularını kabul ederek genişleyen BRICS, altı yeni ülkeyle birlikte önümüzdeki yıl itibariyle dünyadaki tüm petrol rezervlerinin yüzde 44,35’inin sahibi olacak.
TASS haber ajansı, resmi istatistiklere dayandırdığı haberinde, BRICS’in rakibi olarak gösterilen G7 ülkelerinin (ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Fransa, Japonya) dünyadaki toplam petrol rezervlerinin yalnızca yüzde 3,9’una sahip olduğunu hatırlattı.
Şu anda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden oluşan ülkeler grubu BRICS’in 48,5 milyon kilometrekareye sahip yüzölçümüyle yeryüzünün yüzde 36’sını oluşturduğu dikkat çekilirken, bu rakamlarında G7’nin iki katından fazla olduğu, Örgütün toplam nüfusunun ise 3,6 milyarla G7 ülkelerine kıyasla 4 kat daha fazla olarak dünya nüfusunun yüzde 45’ini oluşturacağı ifade edildi.
G7 ülkelerinin toplam nüfusunun ise 600 milyon kişi olduğu belirtildi.
Bu şekilde uluslararası arenada dev güç haline gelecek olan birliğin, genişleme sonrası satın alma gücü paritesi açısından gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) 65 trilyon dolara ulaşarak dünyanın yüzde 37,3’üne denk gelecek.
G7 ülkelerinin ise satın alma gücü paritesi açısından GSYH oranı yüzde 29,9 ile BRICS’in altında yer alacak.
BRICS’in aynı zamanda küresel gıda üretiminin neredeyse yarısını oluşturduğu vurgulanırken, genişleyen birliğe üye 11 ülkedeki buğday hasadının dünyadaki toplam hasadın yüzde 49’unu oluşturduğu, G7 ülkelerinin ise yüzde 19,1’lik paya sahip olduğu kaydedildi.
BRICS’in küresel pirinç üretimindeki payı yüzde 55 olurken, G7 ülkelerinin payı ise yüzde 2,6 olarak belirlendi.
BRICS aynı zamanda yüksek teknolojiler için gerekli metallerin dünya üretimindeki payları açısından da büyük avantaja sahip olurken, birlik üyelerinin küresel alüminyum üretiminin yüzde 79’una, paladyum üretiminin ise yüzde 77’sine sahip olduğu, G7 ülkelerinin ise alüminyum üretimindeki payının sadece yüzde 1,3, paladyumda ise yüzde 6,9 ile sınırlı kaldığı açıklandı.
Genişleme sonrasında BRICS küresel sanayi üretiminin yüzde 38,3’ünü oluştururken, G7 ülkelerinin sanayi üretimindeki payı ise yüzde 30,5 ile BRICS’in gerisinde kalacak.