Dün, 24 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Tver’de düşen uçakta ölenler için başsağlığı diledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tver’de düşen özel jette hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, olaya ilişkin başlatılan soruşturma için “Sonuna kadar gidilecek.” dedi.
Kremlin’de Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin geçici başkanı Denis Puşilin ile bir araya gelen Putin, Tver bölgesinde, Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de öldüğü bildirilen özel jetin düşmesiyle ilgili değerlendirmesinde, “Bu uçak kazasıyla ilgili olarak öncelikle tüm mağdurların ailelerine başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum, bu her zaman bir trajedidir. Öncü veriler, Wagner çalışanlarının da uçakta olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.
Wagner’in Ukrayna’daki “neo-nazi rejimine” karşı mücadelede önemli katkılar sağladığını belirten Putin, “Bunu biliyor ve hatırlıyoruz, unutmayacağız.” ifadesini kullandı.
“Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı”
Prigojin’i 90’lı yılların başlarından bu yana tanıdığını dile getiren Putin, “Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı. Son aylarda olduğu gibi kendisi için ihtiyaç duyduğu sonuçlara, ortak amaç için bunu yapmasını istediğimde ulaştı.” dedi.
Putin, Prigojin’in Rusya’nın yanı sıra dünyanın çeşitli bölgelerinde “başarılı sonuçlar” elde ettiğini belirterek, “Yetenekli bir iş adamıydı, sadece ülkemizde değil, yurt dışında özellikle de Afrika’da çalıştı. Petrol, gaz, değerli metaller ve taşlarla uğraştı. Dün Afrika’dan döndü ve burada bazı yetkililerle görüştü.” diye konuştu.
BRICS, 6 yeni ülkeyi üyeliğe davet etti
Rusya’nın da üyesi olduğu BRICS, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran ve Mısır’ın üyelik başvurularını kabul ederek topluluğa üyelik için davette bulundu.
Güney Afrika’nın ev sahipliğinde Johannesburg şehrinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi’nde BRICS ülkeleri, topluluğa yeni üye alımları konusunda anlaşmaya vardı.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, bu kapsamda Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya’nın BRICS üyeliğine davet edildiğini açıkladı.
Ramaphosa, topluluğa davet edilen ülkelerin tam üyeliklerinin 1 Ocak 2024’ten itibaren başlayacağını duyurdu.
Johannesburg’da düzenlenen 15. BRICS Zirvesi’nde alınan bu kararla BRICS’e üye ülke sayısı, yeni yıl itibarıyla 11’e yükselecek.
Putin: “BRICS’in dünyadaki etkisini genişletmek için çalışmalar sürecek”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS nezdinde ortak birimi kullanılması için çalışmaların süreceğini belirterek, “BRICS’in dünyadaki etkisini genişletmek için bugün sizlerle birlikte başlattığımız çalışmalara devam edeceğimizin güvencesini vermek istiyorum.” dedi.
Putin, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi’nin sonuçlarına dair düzenlenen basın toplantısında video konferans yöntemiyle konuştu.
BRICS nezdinde ortak para birimi kullanılmasının önemli bir konu olduğunu vurgulayan Putin, “Hepimiz için önemli konulardan birisi de ortak bir para kullanılması. Bu karmaşık bir konu ancak bu sorunları çözmek için öyle ya da böyle ilerleyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Lavrov: “(BRICS) Batı’nın sisteminden bağımsız ticaretin yollarını arıyoruz”
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS’in Batılı ülkelerin kontrol ettiği sistemden bağımsız ticaret yapmaya odaklandığını belirterek, “Ortak para birimi şu anda gündemde yok. Tüm dikkatimiz, ABD ve Batı’nın kontrol ettiği sisteme bağımlı olmayacak şekilde karşılıklı ticaretimizi sağlamanın yollarını bulmakta.” dedi.
Lavrov, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi’nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Tahıl anlaşması konusunda Rusya’nın şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini dile getiren Lavrov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de dediği gibi, bize verilen tüm sözler yerine getirilir getirilmez, aynı gün, aynı saatte paket anlaşmasının Ukrayna kısmını yeniden başlatmaya hazırız. Bu anlaşma bir pakettir ve anlaşmanın her iki tarafı da birbiriyle bağlantılıdır.” şeklinde konuştu.
BRICS ülkeleri nezdinde tek bir para biriminin şu anda gündemde olmadığını aktaran Lavrov, “Ortak para birimi şu anda gündemde yok. Tüm dikkatimiz, ABD ve Batı’nın kontrol ettiği sisteme bağımlı olmayacak şekilde karşılıklı ticaretimizi sağlamanın yollarını bulmakta.” açıklamasını yaptı.
Batılı yetkililerin, “Rusya’yı savaş meydanında yenmemiz gerek.” şeklinde açıklamalarda bulunduklarını belirten Lavrov, “O zaman biz de işimizi diplomasi yerine savaş sahasında yaparız.” dedi.
Kanada’dan Rusya ile ilişkili kişi ve kuruluşlara yeni yaptırımlar
Kanada, Rusya’nın askeri-endüstriyel sektörünün yanı sıra finans ve nükleer sektörleriyle doğrudan bağlantısı olan 4 kişi ve 29 kuruluşa ek yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.
Kanada Hükümetinden yapılan açıklamada, yaptırımların Rusya’ya yönelik Özel Ekonomik Önlemler Düzenlemeleri’nin bir parçası olduğu ve “Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgaline ortak olanları hedef aldığı” belirtildi.
Rusya’nın askeri-endüstriyel, finans ve nükleer sektörleriyle doğrudan bağlantısı bulunan 4 kişi ve 29 kuruluşa ek yaptırımlar uygulanacağı vurgulandı.
Yaptırım uygulananlar arasında “17 Temmuz 2014 tarihinde Malezya Havayollarına ait MH17 uçağının Ukrayna’nın doğusu üzerinde uçarken düşürülmesiyle bağlantılı olan 53. Uçaksavar Füze Tugayının komutanı bir Rus Silahlı Kuvvetleri albayının” da bulunduğu bildirildi.
Yaptırım uygulanan şirketlerin, havacılık, denizcilik ve özel nükleer ekipman gibi hem sivil hem de askeri kullanıma yönelik ürünler geliştirdiğinin, bu şirketler arasında “Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgali sırasında” Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kullandığı silahları üreten “Promtekhnologiya LLC” isimli şirketin de bulunduğunun altı çizildi.
Rosatom’dan radyoaktif madde temizliği için yenilikçi yöntem
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bilim bölümü Radyum Enstitüsü, iş kıyafetlerinin zararlı maddelerden arındırılmasına yönelik yenilikçi bir yöntem geliştirdiğini bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Radyum Enstitüsü’ndeki uzmanlar kıyafetlerin su kullanılmadan temizlenebilmesi için bir deney ünitesi geliştirdi.
Geliştirilen yöntem sayesinde kişisel koruyucu ekipmanlar su yerine ozon dostu bir çözücü madde olan sıvı freon kullanılarak temizleniyor. Böylelikle radyoaktif maddeler özel olarak geliştirilmiş bir formülasyona göre çözülüyor. Arındırma işleminin ardından iş kıyafetleri yeniden kullanılabiliyor.
Alışılagelmiş çamaşırhanelerin aksine sabit olmayan bu üniteler, ayrı bir modül olarak veya bazı özel araçların gövdesi üzerinde taşınabiliyor. Geliştirilen bu teknoloji sıvı radyoaktif atık hacminin 350 kat azaltılmasını sağlıyor.
BAE Devlet Başkanı, ülkesinin BRICS’e kabul edilmesinden memnun
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, BAE’nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden oluşan ülkeler grubu BRICS’e üye olarak kabul edilmesi kararını memnuniyetle karşıladı.
Al Nahyan, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, BRICS liderlerinin BAE’yi bu önemli gruba dahil etme konusunda verdiği onayı takdir ettiklerini ve dünyanın refahı için birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini ifade etti.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeler topluluğu, 2030 yılına kadar küresel hasılanın yarısından fazlasını elinde tutması beklenen bir platform olma özelliği taşıyor.
BRICS, yeni üyeleriyle küresel güç haline gelecek
Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran ve Mısır’ın üyelik başvurularını kabul ederek genişleyen BRICS, altı yeni ülkeyle birlikte önümüzdeki yıl itibariyle dünyadaki tüm petrol rezervlerinin yüzde 44,35’inin sahibi olacak.
TASS haber ajansı, resmi istatistiklere dayandırdığı haberinde, BRICS’in rakibi olarak gösterilen G7 ülkelerinin (ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Fransa, Japonya) dünyadaki toplam petrol rezervlerinin yalnızca yüzde 3,9’una sahip olduğunu hatırlattı.
Şu anda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden oluşan ülkeler grubu BRICS’in 48,5 milyon kilometrekareye sahip yüzölçümüyle yeryüzünün yüzde 36’sını oluşturduğu dikkat çekilirken, bu rakamlarında G7’nin iki katından fazla olduğu, Örgütün toplam nüfusunun ise 3,6 milyarla G7 ülkelerine kıyasla 4 kat daha fazla olarak dünya nüfusunun yüzde 45’ini oluşturacağı ifade edildi.
G7 ülkelerinin toplam nüfusunun ise 600 milyon kişi olduğu belirtildi.
Bu şekilde uluslararası arenada dev güç haline gelecek olan birliğin, genişleme sonrası satın alma gücü paritesi açısından gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) 65 trilyon dolara ulaşarak dünyanın yüzde 37,3’üne denk gelecek.
G7 ülkelerinin ise satın alma gücü paritesi açısından GSYH oranı yüzde 29,9 ile BRICS’in altında yer alacak.
BRICS’in aynı zamanda küresel gıda üretiminin neredeyse yarısını oluşturduğu vurgulanırken, genişleyen birliğe üye 11 ülkedeki buğday hasadının dünyadaki toplam hasadın yüzde 49’unu oluşturduğu, G7 ülkelerinin ise yüzde 19,1’lik paya sahip olduğu kaydedildi.
Rusya: Ukrayna’daki askeri karar alma merkezini vurduk
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki askeri karar alma merkezinin vurulduğunu bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemlerine ilişkin açıklama yaptı.
Ukrayna’daki belirli hedeflere yönelik saldırılarda bulunduklarını anlatan Konaşenkov, “Bu gece, Rusya Silahlı Kuvvetleri, havadan fırlatılan uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerle Ukrayna’da askeri karar alma merkezini vurdu. Saldırı amacına ulaştı.” dedi.
Gün içinde Ukrayna ordusunun Zaporijya ve Donetsk’te başarısız taarruz girişimlerinde bulunduğunu dile getiren Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 462 uçak, 246 helikopter, 6012 insansız hava aracı, 433 hava savunma füze sistemi, 11 bin 476 tank ve zırhlı araç, 1144 çok namlulu roketatar, 6 bin 24 obüs ve havan topu ile 12 bin 408 özel askeri aracın yok edildiğini belirtti.
Konut kredilerinde faiz oranları yüzde 15’e ulaşabilir
Rublenin dolar ve avro karşısında büyük değer kaybına uğramasıyla harekete geçen Rusya Merkez Bankası’nın düzenlediği olağanüstü yönetim kurulu toplantısında politika faizlerini yüzde 8,5’ten yüzde 12’ye yükseltmesi, bankaların kredi faizlerini artırmasına yol açacak.
Rus resmi haber ajansı TASS’a konuşan gayrimenkul danışmanlık şirketi Rusipoteka’nın baş uzmanı Sergey Gordeyko, bankaların sunduğu konut kredilerinde ortalama faizlerin sonbaharda yüzde 15’e ulaşabileceğini bildirdi.
Gordeyko, eylül ayından itibaren bankaların verdiği kredi hacimlerinin kötümserlerin beklediğinden daha hızlı düşeceğini vurgularken, temmuz ayında politika faizlerinin yüzde 8,5’e çıkarılmasıyla ortalama yüzde 12’ye yükselen ipotek oranlarında yeni ortalamanın yüzde 15 olacağını aktardı.
Rusya’da enflasyon beklentileri yükselişte
Rusya Merkez Bankası, ağustos ayında ülkedeki enflasyon beklentilerinin 0,4 puan artarak yüzde 11,5 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Merkez Bankası talimatıyla INFOM araştırma şirketi tarafından hazırlanan tüketici anketi sonuçlarının derlendiği “Enflasyon Beklentileri ve Tüketici Güveni” raporuna göre, yıllık enflasyon beklentilerinin temmuz ayına göre 0,4 artışla yüzde 11,5’e ulaştığı gözlemlenirken, rublenin zayıflamasıyla birlikte tasarruflu alt grup için ortalama enflasyon beklentisinin ağustos ayında yüzde 10,4 (Temmuz ayına göre +0,2 puan) olarak gerçekleştiği belirtildi.
Rosstat, sanayi üretimi verilerini açıkladı
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), temmuz ayında ülkedeki endüstriyel üretim hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 artış gösterdiğini bildirirken, ocak-temmuz döneminde ise büyümenin yıllık bazda yüzde 2,6 olarak gerçekleştiği belirtildi.
Temmuz ayında sanayi üretiminin bir önceki aya göre de yüzde 1 artış gösterdiğine değinilen raporda, madencilik sektöründeki üretimde düşüşün sürdüğü, Temmuz 2023 döneminde yüzde 1,5 olarak kaydedildiği aktarıldı.
İmalat sektöründeki üretim ise temmuzda yüzde 9,5, Ocak-Temmuz 2023 döneminde ise yüzde 6,1 artış gösterirken, elektrik, gaz ve buhar üretiminde göstergeler temmuz ayında yüzde 2,7, ilk 7 ayda ise yüzde 0,2 yükseldi.
Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan mevcut fiyat durumu incelemesine göre, 15 Ağustos- 21 Ağustos 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 4,66’tan yüzde 4,88’e yükseldi.
Bakanlığın sunduğu raporda, 8 Ağustos- 14 Ağustos 2023 tarihleri arasında yıllık enflasyonun yüzde 4,43’ten yüzde 4,66’ya yükseldiği hatırlatılırken, son haftada ise tüketici fiyat artışının yavaşlayarak yüzde 0,09’a gerilediği bildirildi.
Rusya Merkez Bankası’nın tahminine göre, ülkedeki yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceği, yıl sonunda yüzde 5-6,5 bandında olacağı kaydedildi.