spot_img
-2.2 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 25 Ağustos 2023

Rusya’da dün neler oldu? 25 Ağustos 2023

Dün, 25 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Pentagon, Wagner’in kurucusu Prigojin’in “öldürüldüğünü” iddia etti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Tver’de düşen özel jette hayatını kaybeden Rus paralı savaşçı grubu Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in “öldürüldüğünü” öne sürdü.

The Hill’in haberine göre, Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryde, Prigojin’in ölümüne ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

Ryde, ABD’nin Prigojin’in öldürüldüğünü düşündüğünü vurgulayarak, “Çeşitli faktörlere dayalı ilk değerlendirmemiz onun muhtemelen öldürüldüğü yönünde.” dedi.

Düşen özel jete “karadan havaya füzenin ateşlendiği yönündeki iddiaları doğrulayacak hiçbir bilgi olmadığını” aktaran Ryde, jetin içinde bir bombanın patlayıp patlamadığı konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı.

Kremlin: (Prigojin’in uçağının düşmesi) Batı’daki spekülasyonların hepsi yalan

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Tver bölgesinde Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de öldüğü bildirilen özel jetin düşmesiyle ilgili çok sayıda spekülasyon yapıldığını belirterek, “Elbette Batı’da tüm bu spekülasyonlar belirli bir açıdan servis ediliyor. Bunların hepsi yalan. Bu konuyu ele alırken yalnızca gerçeklere dayanmak gerekiyor.” dedi.

Batı medyasındaki, Prigojin’in ölümünde Kremlin’in parmağı bulunduğuna yönelik iddialara tepki gösteren Peskov, “Doğal olarak bu uçak kazası ve aralarında Prigoijn’in de bulunduğu yolcuların trajik ölümüyle ilgili çok sayıda spekülasyon var.” ifadesini kullandı.

Peskov, Batı’da söz konusu olay hakkında yalan bilgiler verildiğini öne sürerek, “Elbette Batı’da tüm bu spekülasyonlar belirli bir açıdan servis ediliyor. Bunların hepsi yalan. Bu konuyu ele alırken yalnızca gerçeklere dayanmak gerekiyor.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olaya ilişkin soruşturma başlatıldığına dair açıklamada bulunduğunu anımsatan Peskov, “Henüz herhangi bir resmi sonuç yok. Sonuçlar hazır olduğunda yayınlanacak.” diye konuştu.

Peskov, son zamanlarda Prigoijn’le herhangi bir görüşme yapmadığını aktardığı Putin’in, cenaze törenine katılıp katılmayacağının ise henüz belli olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Putin arasında beklenen görüşmeye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Peskov, “Bu toplantının yakın zamanda yapılacağına dair bir anlayış var. Duyurularımızı genellikle yabancı ortaklarımızla koordine ediyoruz. Yakın gelecekte bilgilendireceğiz. Hazırlık devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Peskov, Putin’in eylülde Hindistan’da yapılacak G-20 zirvesine katılmayacağını sözlerine ekledi.

Rusya: Ukrayna’nın İHA ile saldırısı engellendi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın bugün öğlen saatlerinde Rusya topraklarında İHA ile saldırı girişiminde bulunduğunu bildirdi.

Bakanlığın sosyal paylaşım hesabından yapılan yazılı açıklamada, “Moskova saatiyle 13.00 civarında Kiev rejiminin Rusya Federasyonu’na uçak tipi İHA ile terör saldırısı girişimi engellendi.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Rusya’nın Belgorod bölgesinde konuşlanan hava savunma sistemince Ukrayna’ya ait İHA’nın imha edildiği bilgisi paylaşıldı.

Bakanlıktan yapılan bir diğer açıklamada, gece yarısı Ukrayna’nın saldırı versiyonuna dönüştürülmüş S-200 füzesiyle Rusya topraklarına yönelik saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, “Füze, Kaluga bölgesinde tespit edildi ve hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.” ifadelerine yer verildi.

Estonya Başbakanı’nın eşinin Rusya ile ticarete devam etmesi istifasını gündeme getirdi

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, eşinin Rusya ile Estonya arasında mal taşımacılığı yapan bir şirketin yüzde 24 hissesine sahip olduğunun ortaya çıkması üzerine, eleştirilerin ve istifa çağrılarının hedefi oldu.

Estonya medyasında yer alan haberlere göre, kamu yayıncısı ERR’nin Kallas’ın eşinin Rusya ile Estonya arasında mal taşımacılığı yapan bir şirkette hisse sahibi olmasını haberleştirmesinin ardından ülkedeki parti liderleri başbakanı hedef aldı.

Araştırma şirketleri tarafından yapılan son iki ankette de Estonyalıların Kallas’ın istifa etmesini istediği ifade edildi.

Hollandalı bira üreticisi Heineken, Rusya’dan çıktı

Hollandalı bira üreticisi Heineken’ın Rusya’daki faaliyetlerini sembolik olarak 1 avro karşılığında Rus Arnest Group’a sattığı bildirildi.

Heineken’dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Rusya’daki varlıklarının Rus Arnest Group’a 1 avro karşılığında satarak Rus pazarından çıkışın tamamlandığı duyuruldu.

Hollandalı şirket, satış anlaşmasının gerekli tüm onayları aldığını ve muhtemelen 300 milyon avroluk olağan dışı faaliyet zararıyla sonuçlanacağını da bildirdi.

Şirkete ait Rusya’da yedi bira fabrikası ve 1.800 çalışanı bulunuyordu.

Heineken, Rusya-Ukrayna savaşı başlamasının ardından Mart 2022’de Rusya’dan ayrılma niyetini açıklarken, şirket söz konusu ayrılma sürecin beklenenden uzun sürdüğünü belirtti.

Hollandalı bira üreticisi Heineken’ın Rusya’daki faaliyetlerini devralan Arnest Group ise kutu ambalaj üretimi yaparken, Rusya’nın en büyük aerosol üreticisi olarak biliniyor. Rus grup, ayrıca kozmetik ve ev eşyaları satışında da faaliyet gösteriyor.

Saldo, Putin’e Türkiye ile feribot seferlerine devam edilmesini teklif etti

Referandum sonrası Rusya topraklarına katılan Herson Bölgesi Vali Vekili Vladimir Saldo’nun Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin’de gerçekleştirilen görüşmede, tahıl ve diğer ürünlerin tedariki için Zonguldak’a feribot seferlerinin yeniden başlatılmasını önerdi.

Konuşmasında, 2007 yılında Herson belediye başkanlığı görevi sırasında Karadeniz’deki Skadovsk limanından Zonguldak’a feribot seferleri olduğunu kaydeden Saldo. “O zamanlar başlattığımız ticaret yolunun tekrardan başlatılması önerisi var.  Skadovsk ile Zonguldak limanı arasındaki doğrudan feribot hizmeti İstanbul’a kadar verilebiliyordu. Zonguldak’a doğrudan sevkiyatların güzergahı sadece 495 mil uzunluğuna sahip” diye konuştu.

Saldo, Zonguldak’ın Herson’la kardeş şehir olduğunu hatırlatırken, ona göre, bu koridorun yeniden başlatılması 20 saatte aşılabilecek yeni bir ticaret yolu yaratacak.

Rusya ve Myanmar direkt uçuşlara yeniden başlıyor

Federal Hava Taşımacılığı Ajansı’ndan (Rosaviatsiya) yapılan açıklamada, Rusya ve Myanmar’ın neredeyse 30 yıllık bir aradan sonra ilk kez bu yılın eylül ayında doğrudan uçuşlara yeniden başlayacağı bildirildi.

Rosaviatsiya resmi internet sitesinde yer alan mesajda, Federal Hava Taşımacılığı Ajansının Myanmar Airways International’a (Myanmar) Mandalay-Novosibirsk ve Novosibirsk-Mandalay güzergahında uçuş yapma izni verdiği belirtilirken, havayolu şirketinin 5 Eylül 2023’ten itibaren uçuşlara başlamayı planlandığı, uçuşların haftada iki kez Airbus A319 yolcu uçağıyla gerçekleştirileceği aktarıldı.

Kravtsov: “Rusya genel eğitimde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında”

Rusya Eğitim Bakanı Sergey Kravtsov, Novosibirsk Bölgesi Eğitim Çalışanları Kongresi’nde yaptığı konuşmasında, Rusya’nın genel eğitim kalitesi açısından dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi.

Hükümetin Ulusal Eğitim Projesi kapsamında amacının Rusya’nın genel eğitimin kalitesi açısından dünyanın ilk 10 ülkesi sıralamasına girmesi olduğunu kaydeden Kravtsov, “Bugün fiilen bu sıralamaya girmiş bulunuyoruz. Rusya’da eğitimin kalitesi çocuklarımızın zaferiyle doğrulandı. Uluslararası olimpiyatlarda kazandıkları zaferlerle gurur duyuyoruz” diye konuştu.

BRICS’in genişlemesi von der Leyen ve Borrell için “yenilgi” olarak nitelendirildi

Alman gazetesi Berliner Zeitung, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı içeren BRICS’in Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya, İran, Mısır ve Suudi Arabistan olmak üzere 6 ülkeyle genişlemesinin Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell için “kişisel yenilgi” olarak nitelendirdi.

Araştırmacı gazeteci Ramon Shack, Berliner Zeitung’da yayınlanan makalesinde, dünyada en hızlı büyüyen ekonomiler dahil olmak üzere dünya nüfusunun neredeyse yarısının çok yakında “gerçekten küresel bir ittifak” içinde olacağını vurgularken, yeni üyelerin kabulüyle BRICS Plus seviyesine yükselecek olan örgütün kıtalararası ittifak haline geleceğinin altını çizdi.

AB’nin dönemi sona erdi

Gazeteci, Avrupa’nın ‘dünyaya hakim olabileceği’ dönemin çoktan geçtiğini ve AB’nin bağımsız bir oyuncu yerine artık Washington’un çıkarlarının uygulayıcısı olarak algılandığını kaydederken, “Bu küresel değişim, Ursula von der Leyen ve Josep Borrell’in kişisel yenilgisini simgeliyor. Avrupa’yı bir bahçe, dünyanın geri kalanını bir orman olarak gören AB’nin baş diplomatı artık ‘dünün adamı’ olarak kalırken, belki de artık AB yetkilerinin birliğin sınırlarının farkında olması gerektiği zaman geldi” diye yazdı.

Üreticilerden perakende zincirlerine fiyat baskısı

Rusya’daki gıda üreticilerinin, üretici, tedarikçi ve perakende zincirlerini bir araya getiren Tüketici Pazarınıın Geliştirilmesi için Sektörlerarası Uzman Konseyi’ne (MES), rubledeki keskin düşüş nedeniyle sektörün ürün fiyatlarını daha hızlı bir şekilde revize etmesi çağrısı yaptığı belirlendi.

Rus Gıda Üretici ve Tedarikçileri Derneği’ne (Rusprodsoyuz) yazılan mektuba atıfta bulunan İzvestia gazetesi, üreticilerin rubledeki değer kaybı sonrası üretim maliyetlerinde artış yaşandığına dikkat çektiğini vurguladığı haberinde, doların yüzde 44, avronun yüzde 78 ve Çin yuanı’nın yüzde 60 değer kazanmasının ithal hammadde fiyatlarına olumsuz yansıdığı ifade edildi.

Doların uluslararası ödemelerdeki payı temmuzda rekor kırdı

ABD dolarından bağımsızlaşmaya çalışan ülkelerin uluslararası ödeme sistemlerini yükselen piyasaları da içerecek biçimde yeniden şekillendirmesine rağmen temmuzda doların payının yüzde 46,5 ile rekor seviyeye yükseldiği anlaşıldı.

Tüm dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan hizmet olan SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) tarafından paylaşılan Temmuz ayı verilerine göre, doların uluslararası ödemelerdeki payı temmuz ayında yüzde 42’den yüzde 46,46’ya yükseldi.

Rusya’nın uluslararası rezervleri düşüşünü sürdürüyor

Merkez Bankası, Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 18 Ağustos itibariyle önceki haftaya kıyasla 6,3 milyar dolar düşerek 579,5 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta 585,8 milyar dolar olan rezervlerin son bir haftada yüzde 1,1 oranlarında düştüğü kaydedilen açıklamada, “Uluslararası rezervlerin hacmi, 18 Ağustos itibarıyla 579,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, 6,3 milyar dolarlık düşüş, esasen negatif yeniden değerleme ve mali bütçe kuralları kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle gerçekleşmiştir” denildi.

spot_img

Rus kadınlar kocalarının gelirlerini değerlendirdi

SuperJob servisi tarafından gerçekleştirilen ve ülkenin tüm bölgelerinden evli Rusların katıldığı bir dizi anketin sonuçlarına göre, evli Rus kadınların çoğunluğu (%61) eşlerinin gelirinin tek...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort