Rusya Merkez Bankası verilerine göre, ülkede çalışma çağındaki her vatandaşın kişi başına düşen ortalama vadesi geçmiş borcu yıl içinde yüzde 12 artarak 13 bin 600 rubleye ylaştı.
Rusya Federal İstatistik Servisi’nin (Rosstat) tahminlerine göre, 2023 yılı başında Rusya’da çalışma çağındaki kişi sayısının 83 milyon 400 bin kişi olarak kaydedildiği belirtilirken, Merkez Bankası, ülkedeki vatandaşların bankalara olan vadesi geçmiş borçlarının Ocak-Mayıs 2023 döneminde 56,7 milyar ruble artış gösterdiğini vurguladı.
1 Haziran itibariyle nüfusun Rus bankalarına olan ödenmemiş borcu 1,074 trilyon rubleyi aşarken, vadesi geçmiş perakende borç hacmi bu yılın başından itibaren yüzde 6 yükseldi.
Böylece çalışma yaşındaki her bir Rus vatandaşının omuzlarındaki mali yük Temmuz 2023 itibariyle 13 bin 642 rubleye ulaşırken, bir yıl önce bu rakam 12 bin 196 ruble olarak gözlemlenmişti.
Kredi danışmanlığı hizmeti veren Dolgovoy Consultant şirketinin genel müdürü Denis Aksenov, vadesi geçen kredi borçlarıyla ilgili değerlendirmesinde, ülkedeki bireysel kredilerdeki temerrüt hacminin her ay yüzde 1-1,2 oranında arttığını, değer bazında ise bu artışın 10-12 milyar ruble civarında seyrettiğini ifade etti.
Ülkedeki bireysel kredi borçları ile ilgili durumun mevsimsellikle ilgili olduğuna değinen uzman, “Bankaların kredi politikasının sıkılaştırılması ve artan faiz oranları gibi birçok faktörden etkilenmesine rağmen, dinamikler sabit. Toplam borçlar artmaktadır ve artmaya devam edecektir. Yıl sonunda 200 milyar ruble ya da artı yüzde 20 yeni batık borç tahminimizi koruyoruz” ifadelerini kullandı.
Vadesi geçmiş toplam perakende kredileri borcunda en büyük paya başkent Moskova (yüzde 10, 107 milyar ruble) sahip olurken, ikinci sırada Moskova Bölgesi (yüzde 8, 84 milyar ruble) ve üçüncü sırada ise Krasnodar Krayı (yüzde 5, 50 milyar ruble) yer aldı.
Aksenov, açıklamasında, “Birikmiş vadesi geçmiş borç, bankaların mevcut borçlulara yeni kredi verme kabiliyetini sınırlar. Ödünç alınan kaynakların maliyeti, kredinin geri ödenmemesi riskini içerir, bu nedenle bankaların görüşüne göre daha riskli olan bireyler daha yüksek bir oran ödemek zorundadır” ifadelerini kullandı.