Rusya Ekonomi Yüksek Okulu İstatistiksel Araştırma Enstitüsü, 2022-2023 yıllarında Rusların çocuklarının eğitimi için 2,127 trilyon ruble harcadığını bulurken, bu rakamın aynı dönemde hükümetin eğitim harcamalarının yaklaşık yarısına karşılık geldiği ortaya çıktı.
Federal hazine verilerine göre, eğitim ihtiyaçları için farklı düzeylerdeki devlet bütçelerinden 4,6 trilyon ruble tahsis edildiği hatırlatılırken, araştırma sonuçları, vatandaşların gerçekleştirdiği harcamaların bu alandaki tüm bütçe harcamalarının yaklaşık yüzde 45’ine denk geldiği kaydedildi.
Rus vatandaşları,eğitim alanında son iki yılda 952,6 milyar ruble ile en büyük tutarı ek hizmet ve sınıflara harcarken, ayrıca ders kitapları, kırtasiye malzemeleri, spor malzemeleri ve yurt konaklaması da dahil olmak üzere ilgili tüm harcamalara 635,2 milyar ruble aktardı.
Rus vatandaşları temel eğitime 400,3 milyar ruble harcarken, ülkedeki eğitim kurumlarının ihtiyaçlarına 139,2 milyar ruble aktardı.
Uzmanlar, gelişmiş ülkelerde hane halkı harcamalarının toplam eğitim harcamaları içindeki payının yüzde 30 civarında olduğuna vurgu yaparken, bu fonların yüzde 72 ile çoğunluğu, temel eğitim ücretleri yoluyla yüksek ve yüksek mesleki eğitim kurumlarına tahsis ediliyor.
Böylece, 1-2 yaş arası bir çocuğa sahip ailelerin aylık harcama tutarı 3 bin 800 ruble olurken, okul öncesi yaştaki (3-4 yaş) bir çocuğun harcamaları ise yüzde 18 daha yüksek olarak kaydedildi.
5-6 yaş arası çocuğu olan ailelerde ortalama eğitim harcaması aylık 5 bin 500 rubleye yükselirken, birinci sınıfa giden çocukların aylık eğitim masrafı ise 8 bin 300 rubleye yükseliyor.
Rus öürencilerinin üniversite masraflarının teknik okul veya meslek liselerinden çok daha maliyetli olduğu belirlenirken, üniversite öğrencisinin ortalama aylık eğitim masrafının 13 bin 500 ruble olduğu, meslek lisesi öğrencisinin ise aylık masrafının 10 bin ruble olarak gerçekleştiği aktarıldı.