Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom’un 2023 yılının ilk yarısında Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına (IFRS) göre net kârı, bir önceki yılın ocak-haziran dönemine göre rekor düşüşle 296,241 milyar ruble olarak gerçekleşti.
Ocak-Haziran 2022 döneminde Gazprom 2,514 trilyon ruble net kar açıklamıştı.
Interfax haber ajansına göre açıklanan sonuç, ortalama piyasa tahmininin (363 milyar Ruble) çok altında kalırken, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Famil Sadygov, net kar göstergesinin dinamiklerinin büyük ölçüde rublenin dönem boyunca dolar karşısında yüzde 24 ve euro karşısında yüzde 26 değer kaybetmesiyle ilişkili olduğunu vurguladı.
Sadygov, rublenin zayıflamasıyla 567 milyar rublelik “döviz kuru kaybı” yaşandığına dikkat çekerek, grubun 2023 yılının ilk altı ayındaki gelirinin 4,114 trilyon ruble olduğunu ekledi.
Uzmanların tahmini 4,078 trilyon ruble olarak gerçekleşmişti.
Gazprom’un bu yılın ilk yarısına ait FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) rakamları ise 1,208 trilyon rubleye (tahmin 1,189 trilyon ruble) ulaştı.
Gazprom’un Avrupa gelirlerinde büyük düşüş bekleniyor
Vygon Consulting’in araştırma direktörü Maria Belova, Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom’un bu yıl Avrupa yönünden ihracat kazancı dört kat düşerek 30 milyar dolara gerileyebileceğini söyledi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Belova, Gazprom’un Avrupa’ya gaz tedariklerinden bu yıl yaklaşık 28 milyar dolar kaybedebileceğini belirtirken, ancak kayıpların Gazprom’un vergi yükündeki artış nedeniyle dengelenebileceğini ifade etti.
Uzman, hükümetin enerji şirketleri için uyguladığı maden çıkarma vergisi (MET) ve Çin’e doğalgaz arzındaki artışla Avrupa’nın neden olduğu kayıpların telafi edilebileceğine değinirken, “Beklentilerimize göre 2023 yılında Gazprom’un Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkelerine gaz ihracatı 85 milyar metreküpten yaklaşık 60 milyar metreküpe düşecek. Geçtiğimiz yıl bin metreküp başına bin 440 dolar gibi yüksek seviyelere sahip olan doğalgaz fiyatları, 2023’te ortalama 500 dolar olacak”diye konuştu.
Sonuç olarak, Gazprom’un Avrupa yönünden ihracat kazançlarının bir önceki yılın seviyesine göre yaklaşık 90 milyar dolar azalabileceğine vurgu yapan Belova, “Federal bütçe ihracat vergilerinden elde edilen gelirlerdeki düşüşten yaklaşık 28 milyar dolar kaybedecek. Gazprom’un 2022’de Avrupa pazarından elde ettiği brüt ihracat kazancının yaklaşık 122 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ancak bı kayıplar şirket üzerindeki vergi yükünün artırılması işe dengelenebilir” dedi.
Belova, buna ek olarak, Çin’e boru hattı üzerinden gaz teslimat hacminin 2022’de 15 milyar metreküpten bu yıl yaklaşık 22 milyar metreküpe çıkmasının beklendiğini söylerken, bunun da Gazprom’un gelirlerini ve dolayısıyla federal bütçe gelirlerini olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi.