Ana Sayfa Rusya'da Dün Neler Oldu Rusya’da dün neler oldu? 11 Ekim 2023

Rusya’da dün neler oldu? 11 Ekim 2023

0
Rusya’da dün neler oldu? 11 Ekim 2023

Dün, 11 Ekim 2023’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Orta Doğu’daki durumu ABD’nin bariz başarısızlığı olarak nitelendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail’in Filistinlilerin topraklarının bir kısmını askeri güçle işgal ettiğini belirterek, “Başkenti Doğu Kudüs’te olan egemen bir Filistin devletinin kurulması olan temel siyasi meseleleri çözmeden, sorunu bir bütün olarak çözmek imkansızdır.” dedi.

Rusya’nın her zaman İsrail-Filistin meselesi konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını savunduğunu belirten Putin, “Yani her şeyden önce bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını savunduk. Bütün sorunların temeli budur.” dedi.

Rusya’ya ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Muhammed el Sudani, Putin’den Filistin-İsrail çatışma bölgesinde ateşkesi kolaylaştırmasını istedi.

Moskova’daki Pechatniki metro istasyonunda boş bir tren, duran trene çarptı.

Olay sonucu sürücü dahil 5 kişi hastaneye kaldırıldı. Metro, olayın nedeninin yolcusu olmayan tren sürücüsünün yanlış kararı olduğunu bildirdi. Tren çarpışması nedeniyle Moskova metrosunun açık yeşil hattındaki üç istasyon kapatıldı. Birkaç saat içinde trafik yeniden sağlandı.

Deripaska, Oleg Tinkov’a karşı mahkemeyi kazandı

Mahkeme, Oleg Tinkov’a Oleg Deripaska’nın itibarını koruma davası üzerine 20 milyon ruble ceza verdi. Deripaska’nın avukatı paraları hayır kurumlarına bağışlanacağını bildirdi.

Xerox, Rusyadaki yapısını yerel yönetime sattı.

Xerox, Rus yapıyı yerel yönetimine sattı. Anlaşmanın koşulları açıklanmadı. Rus şirketi, müşterilere hizmet sağlamaya, baskı altyapısı yönetim hizmetleri sağlamaya ve kağıt ürünleri tedarik etmeye devam edecek.

Paşinyan, Rusya pazarının Ermenistan’a kapanacağı endişesine yanıt verdi

Paşinyan, Rusya’nın Ermenistan’a pazarını kapatmasına ilişkin endişeleri yersiz bulduğunu söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’nın pazarını Ermeni üreticilere kapatacağı yönündeki korkuların yersiz olduğuna inanıyor.

Daha önce, Ermeni sosyal ağ kullanıcıları, Rus uzmanlar tarafından yapılan denetimler nedeniyle Ermenistan’dan Rusya’ya giden alkollü içecek yüklü araçların kontrol noktalarında biriktiği bilgisini paylaşmışlardı.

Sobyanin, Moskova’da en düşük emekli maaşını açıkladı

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Moskova’da şehir ek ödemesiyle birlikte asgari emekli maaşının aylık 24,5 bin rubleye yükseleceğini söyledi.

Belediye Başkanı, 2024-2026 yılları için taslak şehir bütçesinin oluşturulduğunu belirtti.

Novak: Rusya, Suudi Arabistan’a petrol ürünleri tedarikini artırmaya hazır

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya’nın Suudi Arabistan’a petrol ürünleri tedarikini artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Novak, Rusya-Suudi hükümetlerarası komisyonunda Rusya-Suudi Arabistan hükümetlerarası komisyonunda yaptığı konuşmada, “Enerji sektöründe işbirliği açısından, Rusya’nın Suudi Arabistan’a petrol ürünleri tedarikini artırmaya hazır olduğunu belirtmek isterim; bunun potansiyeli yüksektir” dedi.

Novak, Rus Enerji Haftası çerçevesinde düzenlenen Rus-Suudi hükümetler arası komisyonunda yaptığı açıklamada, “Enerji işbirliği açısından Rusya’nın Suudi Arabistan’a petrol ürünleri tedarikini arttırmaya hazır olduğunu, bunun yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirtmek isterim” dedi.

IMF, Rusya’nın 2023 kamu borcu beklentisini açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) raporuna göre, Rusya’nın toplam kamu borcunun 2023 yılında GSYİH’nin yüzde 21,2’sine, 2024 yılında ise GSYİH’nin yüzde 21,8’ine yükseleceği tahmin ediliyor.

Belgede yayınlanan verilere göre, 2024 yılından sonra Rusya’nın devlet borcunun büyüklüğü istikrarlı bir şekilde azalmaya başlayacak ve 2028 yılında GSYİH’nin %18,2’sine denk gelecek.

Kırgızistan, Rusya ile ortak hava savunma sistemi kurulmasını onayladı

Kırgızistan Meclisi, Rusya ile ortak bölgesel hava savunma sistemi kurulmasına ilişkin anlaşmayı onayladı.

Meclis’in internet sitesindeki açıklamaya göre, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Kırgızistan ile Rusya arasında ortak bölgesel hava savunma sistemi kurulmasına ilişkin anlaşmanın uygun bulunmasına dair kanun kabul edildi.

Söz konusu yasa tasarısı, Meclis’e Kırgızistan hükümetinin inisiyatifi ile Savunma Bakan Yardımcısı Almazbek Karasartov tarafından sunulmuştu.

Enerji Bakanı Bayraktar, Rus Enerji Haftası’nda konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide önemli yatırım planları olduğunu belirterek, “2035’e kadar güneş ve rüzgar enerjisinde kurulu gücümüzü her yıl 5 gigavat artırmamız gerekiyor. Güneş ve rüzgarda ilave yenilenebilir enerji kurulumumuz 12 yılda 60 gigavata ulaşacak.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında gerçekleştirilen “Teknolojik egemenlik ve düşük karbon enerjisi: Geleceğe bakmak” başlıklı oturumda konuştu. ( Arif Akdoğan – Anadolu Ajansı )

Bayraktar, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında gerçekleştirilen “Teknolojik egemenlik ve düşük karbon enerjisi: Geleceğe bakmak” başlıklı oturumda konuştu.

Enerji konusunda geleneksel zorluğun, enerjinin güvenilir ve düşük maliyetli bir şekilde tüketiciye tedarik edilmesi olduğuna işaret eden Bayraktar, “Şimdi ise enerjinin güvenilir ve düşük maliyetli bir şekilde tedarik edilmesinin yanı sıra çevre dostu olarak da tedariki yeni bir zorluk olarak önümüze çıkıyor.” ifadesini kullandı.