Dün, 26 Ekim 2023’te gün içinde yaşanan ve Rusya basınında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Hamas temsilcileri Moskova’yı ziyarete geldi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın RIA Novosti’ye yaptığı açıklamaya göre Rusya, rehinelerin serbest bırakılması ve Rus vatandaşlarının Gazze Şeridi’nden tahliyesini görüşmek üzere Hamas hareketiyle Moskova’da bir araya geldi.
Açıklamada, “İslami direniş hareketi Hamas’ın politbüro üyesi Abu Marzouk Moskova’da. Kendisiyle Gazze Şeridi’nde tutulan yabancı rehinelerin derhal serbest bırakılmasına ilişkin Rusya’nın tutumunun devamı niteliğinde temaslarda bulunuldu ve Rus ile diğer yabancı vatandaşların Filistin yerleşim topraklarından tahliyesinin sağlanmasına ilişkin konular ele alındı” denildi.
Duma, 2024-2026 bütçe taslağını kabul etti
Devlet Duma’sı, ilk okumada Rusya Federasyonu’nun 2024-2026 bütçe taslağını kabul etti. Belgeye göre 2024 yılında federal bütçe açığı 1 trilyon 595,4 milyar ruble olacak. (GSYH’nin yüzde 0,9’u).
Projeye göre, 2024 yılında bütçe gelirleri 35,065 trilyon ruble, 2025’te 33,552 trilyon, 2026’da ise 34,051 trilyon ruble olacak. Harcamalar ise sırasıyla 2024’te 36,66 trilyon, 2025 yılında 34,382 trilyon ve 2026 yılında ise 35,587 trilyon ruble olması ön görülüyor.
Açıklamalara göre üç yıllık dönemin tamamında bütçe açığının GSYH’nin yüzde 1’ini aşmaması bekleniyor: 2024 yılında GSYH’nin yüzde 0,9’u, 2025 yılında GSYH’nin yüzde 0,4’ü ve 2026 yılında GSYH’nin yüzde 0,8’i olacak.
Mişustin, ŞİÖ’nün kendi ödeme mekanizmasını oluşturmasını önerdi
Mişustin, Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) bağımsız bir ödeme mekanizması kurma teklifinde bulundu.
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, ŞİÖ üyesi devletlerin bağımsız bir bölgesel ödeme ve ödeme mekanizması oluşturmasını ve ulusal borsalarda para birimi dönüşümünü sağlamasını önerdi.
ŞİÖ üyesi ülkelerin Hükümet Başkanları Konseyi’nin genişletilmiş formatta düzenlenen toplantısında konuşan Mişustin, birlik ülkelerinin karşılıklı fayda sağlayan ekonomik işbirliğinin önündeki yasal ve idari engelleri daha da kaldırmaları gerektiğini söyledi. Rusya Başbakanı aynı zamanda modern bir ödeme altyapısı inşa edilmesi gerektiğini de vurguladı.
Rusya bazı beyaz et ürünlerinde ihracatı yasaklamayı planlıyor
Rusya Tarım Bakanlığı iç piyasada fiyatları istikrara kavuşturmak için bazı beyaz et ürünlerinde ihracatın geçici olarak yasaklanmasını teklif etti.
Rusya Tarım Bakanlığının hükümete sunduğu taslağa göre, çeşitli beyaz et ürünleri ve yumurta ihracatının 6 aylığına durdurulması önerisinde bulunuldu.
Buna göre, söz konusu yasakla iç piyasada yaşanabilecek olası açığın önlenmesi ve fiyatlarda istikrar sağlanması hedefleniyor.
Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre ülkede beyaz et ürünlerinin fiyatlarında son 1 yıl içerisinde yüzde 25,3 artış yaşandı.
Rus işadamı, Kaluga’daki eski Volvo kamyon fabrikasını satın alacak
İşadamı Dmitry Strezhnev’e yakın Industrial Investments şirketler grubu, İsveçli Volvo otomobil şirketinin Kaluga’daki eski kamyon fabrikasını satın almayı planlıyor.
Yakın zamanda kurulan Automobile Motor Company JSC (AMO JSC), Ural otomobil fabrikasını endüstriyel ortaklarından biri olarak gören ve gelecekte Asyalı bir ortağın katılımına da izin veren anlaşmanın bir tarafı olarak hareket edecek. Bu bilgi Interfax’a anlaşma müzakereleri hakkında bilgi sahibi bir kaynak tarafından aktarıldı.
Kremlin: “Gazze’de insani felaket yaşanıyor, insani yardımlar ulaştırılmalı”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Gazze’ye insani yardımın ulaşamadığını belirterek, “Gazze’de insani felaket yaşanıyor. İnsani yardımların oraya ulaştırılması gerek.” dedi.
Peskov, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalara dair başkent Moskova’da gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Gazze’ye gönderilen yardımların girişine izin verilmediğine işaret eden Peskov, “Yalnızca iki düzine yardım kamyonunun girmesine izin verildi. Bu çok az. İnsanların çıkmalarına da izin verilmiyor.” diye konuştu.
Lavrov: Rusya, Batı ile Avrasya’nın güvenliğini görüşmeye hazır
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Avrasya güvenliği konusunda Batı ile konuşmaya hazır olduğunu, ancak şu anda çoğu ülkeyle bu konuda iletişim kurma ihtimalinin görünmediğini söyledi.
Lavrov, “Avrasya Güvenliği: Dönüşen Dünyada Gerçekler ve Beklentiler” başlıklı üst düzey Uluslararası Konferansta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Avrasya kıtasındaki Batılı komşularımızın bu ihtimal karşısındaki tutumlarına gelince, şu ana kadar açıkça görülüyor ki tamamen, neredeyse ezici çoğunluğu Washington’a tabi olmuş durumdalar ve bugün bu ülkelerin ezici çoğunluğuyla anlamlı bir görüşme yapma ihtimali görmüyoruz. Ancak prensip olarak, bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum, kıtadaki Batılı komşularımız bağımsız olma gücünü bulurlarsa her zaman birlikte çalışmaya hazırız.”