FinExpertiza tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Rus hane halkının harcamaları, 2022 yılında yaptırımların uygulanmaya başlamasından bu yana ilk kez artış gösterdi. İkinci çeyrekte reel olarak (yani enflasyondan arındırılmış olarak) yüzde 7 artarak kişi başına 24,9 bine yükseldi.
Harcamalardaki en büyük artış Belgorod (artı yüzde 67,5 artışla 37,7 bin ruble) ve Magadan Oblastlarının (artı yüzde 55,8 artışla 63 bin ruble) yanı sıra Yamalo-Nenets Özerk Okrugu’nda (artı yüzde 32,4 artışla 50 bin ruble) kaydedildi.
Plehanov Rusya Ekonomi Üniversitesi Profesörü Yulia Finogenova, bu eğilimin ipotek kredisi piyasasındaki artan faaliyet ve ücretlerdeki artışla ilişkili olduğunu söyledi.
FinExpertiza Başkanı Elena Trubnikova, bastırılmış talebin hayata geçirilmesinin yanı sıra tasarruf davranış modelinin terk edilmesinin de etkili olduğunu söyledi. Buna ek olarak Trubnikova, yılın ilk yarısında düşük faiz oranları nedeniyle kredilerin büyümesinin de önemli bir faktör olduğunu sözlerine ekledi.
Rusya Hükümeti’ne bağlı Finans Üniversitesi Devlet ve Belediye Yönetimi Bölümü Başkanı Olga Panina, aynı zamanda harcamalardaki artışın hane halkı gelirlerindeki artıştan daha hızlı olmaması gerektiğini, aksi takdirde enflasyonun hızlanmasına yol açacağı uyarısında bulundu. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, Ekim ayında yaptığı açıklamada, 2023-2024 yıllarında Rus ekonomisinin ana büyüme kaynağının iç talep olacağını ifade etmişti.