Rusya, doğal gazı “dost olmayan” olarak nitelendirdiği ülkelere ruble üzerinden satmaya başladığı andan itibaren geçen iki yıl içinde en az 2,3 trilyon ruble gelir elde ettiği bildirildi.
2022 Nisan’ından bu yılın Ocak ayına kadar (şu an için daha güncel veri bulunmamakta) Rusya, Avrupa Birliği’nden boru hatları ile yapılan gaz teslimatları için 31 milyar euro, yani yaklaşık 2,2 trilyon ruble aldı. Ayrıca, Rusya Avrupa’daki diğer “dost olmayan” ülkelere yaklaşık 920 milyon euro değerinde, yani 66 milyar ruble değerinde gaz sattı.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’nin Eurostat ve Birleşmiş Milletler Ticaret Platformu Comtrade verilerine dayalı hesaplamalarına göre bahsi geçen ülkeler arasında en büyük boru hattı gazı alıcıları Macaristan (769 milyar ruble), İtalya (655 milyar), Yunanistan (328 milyar) ve Slovakya (310 milyar ruble) oldu. Bununla birlikte, bazı büyük ithalatçılar, aralarında Almanya ve Avusturya’nın da bulunduğu, gaz ticareti istatistiklerini açıklamıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mart 2022’de, Rusya’ya karşı kısıtlayıcı önlemler uygulayan Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer devletlere doğal gaz tedariklerinin ödemesinin ruble ile yapılacağını açıkladı, böylece dolar ve euro kullanımından vazgeçilmiş oldu. Daha sonra devlet başkanı, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yeni ödeme düzenini uygulamaya koyan bir kararname imzaladı.
Bu mekanizmaya göre, Gazprombank, yabancı gaz alıcıları için iki hesap açıyor; biri döviz, diğeri ruble hesabı. Alıcı, gaz tedariki için sözleşmede belirtilen para biriminde (örneğin euro) ilk hesaba fonları aktarıyor, daha sonra banka, bu dövizi Moskova Borsası’nda satıp ve elde edilen rubleleri gaz alıcısının hesabına yatırıyor. Ve bu şekilde ruble hesabından, gaz tedarikçisi “Gazprom” ile ödemelerini gerçekleştiriyor.