SWIFT aracılığıyla yapılan küresel ödemelerde doların payı Şubat ayı itibarıyla yüzde 46,56’ya düşerek geçen yıl Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye indi.
Amerikan para biriminin ağırlığı bir ay içinde 0,08 puan azaldı, ancak dünyada hala en çok talep edilen para birimi olmaya devam etti.
İkinci en popüler para birimi olan euronun payı yüzde 0,23 artarak yüzde 23,25’e yükseldi, ancak Ağustos’tan bu yana tarihi düşük seviyelerin yakınında seyrediyor.
Geçen ay Çin yuanı yüzde 0,51 puan kaybederek payını yüzde 4’e düşürdü, bu dört ayın en düşük seviyesi oldu. İngiliz sterlini de uluslararası ödemelerdeki payını yüzde 7,1’den yüzde 6,9’a düşürdü.
Buna karşılık, Japon yeni payı yüzde 0,17 puan artarak yüzde 3,73’e yükseldi. Dünyanın en popüler on para birimi arasında Kanada doları, Avustralya doları, Hong Kong doları, Singapur doları ve Tayland bahtı yer alıyor. Birkaç yıl önce, SWIFT neredeyse tüm bankacılık işlemlerinin işlendiği ana sistemdi. Ancak 2014 yılında, Batılı ülkelerin Rusya’yı sistemden kesme tehdidinde bulunmasıyla, alternatifler oluşturulmaya başlandı. Rusya’da Finansal Mesaj Aktarım Sistemi, Çin’de Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sistemi ve Hindistan’da kendi ödeme sistemi gibi alternatifler mevcut.