Rusya, bu yılın ilk çeyreğinde Çin’e 125 milyon dolarlık rekor bir tahıl sevkiyatı gerçekleştirdi. Çin gümrük verilerine göre, gelir 1,7 kat artarak bu seviyeye ulaştı.
Rusya, Ocak-Mart aylarında buğday sevkiyatını neredeyse 12 kat artırarak 15,8 milyon dolara çıkardı. Ancak, genel olarak Çin’e yapılan buğday sevkiyatları yıllık bazda yüzde 18 oranında düştü. Bu süreçte Avustralya, 955 milyon dolardan 536 milyon dolara düşmesine rağmen, en büyük tedarikçi olmaya devam etti.
Çin, Rusya’dan arpa alımını ise 8,4 kat artırarak 60,3 milyon dolara çıkardı. Bu tahılın toplam sevkiyat hacmi iki katına çıkarken, ilginç bir şekilde, geçen yılın ilk çeyreğinde Çin’e hiç arpa sevkiyatı yapmayan Avustralya, bu yıl ana satıcı haline gelerek Kanada’yı geride bıraktı.
Çin’in Rusya’dan yulaf ithalatı da Ocak-Mart aylarında 2,7 kat artarak 14,7 milyon dolara yükseldi, karabuğday ithalatı ise 3,3 kat artarak 20,1 milyon dolara ulaştı. Ancak, tek düşüş gösteren ürün mısır oldu; mısır sevkiyatları 3,8 kat azalarak 13,6 milyon dolara indi. Genel olarak Çin’in mısır ithalatı yüzde 16 oranında azaldı ve ana tedarikçi, 1,6 milyar dolar ile Brezilya oldu; ABD ise 260 milyon dolar ile geride kaldı.
Sanayi uzmanı Leonid Hazanov, RIA Novosti ile yaptığı röportajda, “Rusya’dan Çin’e mısır sevkiyatlarının azalmasının nedeni, diğer Asya ülkeleri tarafından, örneğin Türkiye, İran, Vietnam tarafından mısıra olan güçlü talep olabilir. Aynı zamanda Rusya içinde mısır kullanımının artması, Çin’e olan sevkiyatların azalmasına katkıda bulunmuş olabilir.” dedi.